У Японії вже можливо дивитися телебачення у 8К

Японський телеканал NHK після декількох років тестових випробувань запустив комерційну супутникову трансляцію відео з роздільною здатністю 8К і 24-канальним звуком (формату 22:2). Поки жоден інший канал у світі у цьому плані не може скласти йому конкуренцію.

Першим фільмом у новому форматі став “Космічна одіссея 2001 року” Стенлі Кубрика. Щоб забезпечити відповідну якість, телестудії Warner Bros. Entertainment довелося заново оцифрувати 70-мм плівку.

Незважаючи на те, що в Японії картинка дозволом 8К, по суті, стала доступна всім бажаючим, тільки одиниці можуть дозволити собі її через дорожнечу обладнання. Так, Sharp минулого місяця почала продаж на домашньому ринку телевізорів Super Hi-Vision ready з відповідним вбудованим приймачем, але його вартість становить $6600 (187 000 гривень). Щоб приймати сигнал з вже наявним обладнанням, все одно доведеться витратитися на спеціалізований приймач і антену, які теж коштують чимало. Нарешті, серед стримуючих факторів і непоширеність портів HDMI 2.1, і, власне, відсутність стороннього вмісту дозволом 8К.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.