Без нього не було б ні “Google”, ні “Facebook”: цікаві факти про винахідника всесвітньої павутини

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Цього дня, 17 травня 1991 року, англійський вчений Тім Бернерс-Лі презентував архітектуру мережі World Wide Web (WWW), пише Експрес-онлайн.
Вчений представив її в Європейському центрі ядерних досліджень (CERN, Швейцарія), де працював на той час. Першочергово проект
павутини був призначений для полегшення роботи науковців – спрощеного пошуку та консолідації інформації. Для його втілення Тім разом із помічниками придумав ідентифікатори URI, протокол HTTP і мову HTML. 6 серпня 1991 року він запустив перший вебсайт.
Тім Бернерс-Лі, або ж TimBL, не так часто дає інтерв’ю, а якщо і говорить — то переважно про комп’ютери та інтернет. Ми зібрали цікаві факти про винахідника.
1. Тім народився в Лондоні у сім’ї математиків – Конвея та Мері Лі, які працювали над створенням “Manchester Mark I”, одного з перших комп’ютерів. “Вдома не було атмосфери великої серйозності, – розповідає вчений виданню “The  Telegraph”. – Ми завжди жартували. У нас не було телевізора, все що, ми мали – ящик з металобрухтом, який я міг використовувати для створення гаджетів”.
2. Освіту майбутній винахідник здобув у престижній школі Емануель у передмісті Лондона, потім навчався в коледжі в Оксфорді. Саме там він склав перший комп’ютер – на базі мікропроцесора М6800, з телевізором замість монітора. Адже користуватись комп’ютерами Бернерсу-Лі заборонила адміністрація – після того як він із товаришем в лабораторії ядерної фізики на комп”ютерах займався хакерством, зокрема, зламував паролі своїх однокласників.
3. Живе комп”ютерний геній досить скромно. За винятком витрат на лижі, які дуже любить, його задоволення в житті – дуже прості. Бернерс-Лі любить, як каже, “блукати в шортах і сандалях, гуляти в лісі”, також він грає на фортепіано та гітарі. Найбільше музикою Тім захоплювався в студентські роки, багато слухав британський фолк-рок гурт “Steeleye Span”.
4. Зараз винахідник Всесвітньої павутини живе у передмісті Бостона з дружиною та двома дітьми. Першу дружину звали Джейн, вони познайомились ще в студентські роки в Оксфорді. Друга дружина, Ненсі – програмістка. Вони мають дочку Еліс і сина Бен.
5. Є активним членом унітарної церкви. Повернувся до релігії після народження дітей. “Чому всі це роблять?” – запитує Тім Бернерс-Лі на своєму сайті, і, намагаючись пояснити, малює паралелі між його церквою та Інтернетом. Обидві інституції, за його словами, є децентралізованими і мають вищу мету.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.