Ви готові? Ось що знає про вас Google та Facebook

Google пам’ятає, що ти шукав 10 років тому, а Facebook має повний доступ до веб-камери та мікрофона.

У червні 2016 року Марк Цукерберг привітав користувачів із тим, що аудиторія Instagram перевищила 500 млн. осіб. Так, це вражало, але тоді увагу підписників привернув не сам текст, а фото, яке його супроводжувало. Якщо придивитися, на ньому можна було побачити ноутбук Цукерберга із заклеєними веб-камерою та мікрофоном. «Ти ба, який конспіролог», — подумав багато хто.

Але розслідування The Guardian показало — Марк знав, що робив. Ймовірно, якщо ви активний користувач Facebook та Google, після прочитання цієї статті ви зробите так само.

Березень 2018 року розділив історію Facebook на «до» і «після». Того місяця виявилося, що компанія Cambridge Analytica незаконно отримала дані 50 млн користувачів. Це змусило замислитися Ділана Каррана, веб-розробника, який проводить великі дослідження із розповсюдження технічної обізнаності та вдосконалення цифрового етикету, — а яку саме інформацію могли отримати треті особи? Для цього він занурився у Facebook та Google з головою.

Результати його праці вражають.

1. Google знає, де ви були

Google зберігає ваше місце розташування (якщо включена функція відстеження) щоразу, коли ви вмикаєте телефон. Натиснувши на цей лінк, ви можете побачити місця, де ви були відтоді, як почали користуватися Google на своєму смартфоні.

На зображенні нижче — локації у Ірландії, де Ділан був протягом останнього року. Окрім локацій, можна побачити, коли саме він їх відвідав, та час, який знадобився йому, щоб дістатися з одного місця до іншого.

2. Google знає, що ви шукали та видаляли

Google зберігає історію пошуку на всіх ваших пристроях. Тобто коли ви видаляєте історію пошуку та історію дзвінків на одному гаджеті, сервіс все одно збереже цю інформацію завдяки іншим пристроям.

Пригадати, де ви були і що шукали, можна тут.

3. Google і реклама

Щоб рекламні банери були більш влучними, а значить — ефективнішими, Google створює ваш профіль на основі інформації про вас. Місцезнаходження, стать, вік, хобі, робота, інтереси, самотній чи у стосунках, вага («якщо хочете знову влазити в свої старі джини, тоді…») та дохід. Кажуть, що коли процес не можна зупинити, його треба очолити.

За цим посиланням ви можете підлаштувати рекламу в сервісах Google (наприклад, у Google Search або на YouTube) під свої інтереси.

4. Google знає про всі додатки, якими ви користуєтеся

Google зберігає інформацію про кожний додаток та розширення на вашому телефоні. Як часто ви ними користуєтеся, де та з ким ви через них взаємодієте — все це для компанії не таємниця. Тому там знають, із ким ви листуєтеся у Facebook, з яких країн ваші адресати і о котрій годині ви лягаєте спати.

Інформація про ваші додатки тут.

5. Історія YouTube  

Google має історію ваших запитів на YouTube, завдяки чому сервіс може зробити про вас певні висновки. Наприклад, можливо, ви скоро станете батьком, ваші ймовірні політичні уподобання, можливо, ви єврей чи мусульманин, або ви відчуваєте себе пригніченим тощо.

Подивитися на свою історію запитів на YouTube можна тут.

6. Інформація про вас важить гігабайти

Google пропонує завантажити дані, які в нього на вас є. Наприклад, файл Ділана важив 5,5 Гб, а це десь 3 млн документів Word. Отримати власний архів можна за цим посиланням. Там — ваші закладки, електронна пошта, контакти, файли з Google Disk, ваші відео з YouTube, фото, які ви зробили на свій телефон, товари та продукти, придбані через Google.

Та й це ще не все. Нотатки у календарі, сеанси відеозустрічей, історія вашого місцезнаходження, музика, яку ви слухаєте, придбані книги, створені вами сайти, телефони, які ви маєте, скільки кроків ви робите щодня. Будь-яка взаємодія з сервісами Google залишає слід в історії.

Але у більш вузькому розумінні цього слова.

7. Facebook теж має на вас досьє

Facebook пропонує аналогічну можливість — завантажити інформацію про себе. У Ділана такий архів важив 600 Мб, або 400 тис., якщо міряти Word-документами. Завантажити власний архів можна за посиланням.

Там — усі повідомлення, файли, контакти та аудіоповідомлення, які ви будь-коли відправляли або отримували. Facebook також зберігає дані про те, що вам сподобалося (дякувати «лайкам»), або що ви коментували, які стікери надсилали.

Окрім цього, Facebook «запам’ятовує», коли, звідки та з якого пристрою ви увійшли до мережі.

Facebook знає про всі додатки, які були підключені до вашого облікового запису. Тому у компанії можуть здогадатися, що вас цікавить політика чи веб-дизайн, що ви були самотнім певний час, бо встановили Tinder, і що у листопаді ви отримали телефон HTC. Тобто це Ділан його отримав. А вам Facebook нагадає про щось інше, про що ви вже й самі не пам’ятаєте.

8. Доступ до вашої веб-камери та мікрофона

Дозволимо собі процитувати початок цього тексту: «Марк знав, що робив»! Google та Facebook можуть відстежити ваше місцезнаходження, програми, які ви встановлюєте і коли ви їх використовуєте, отримати доступ до веб-камери і мікрофона в будь-який час, а також до контактів, електронних листів, календаря, історії дзвінків, повідомлень, файлів, фотографій та відео, музики, історії пошуку та переглядів.

Там навіть можуть дізнатися, які радіостанції ви слухаєте!

9. Як ці дані отримують Google та Facebook?

Вище вже зазначалося, що користування будь-яким сервісом залишає слід. Призначили зустріч, занотувавши інформацію про неї у календарі? Шукайте цю відмітку в архіві.

Усе, що ви видаляєте… не видаляється. На власному прикладі Ділан показує — завантажений архів мав дані з Google Disk, які він давно видалив. Резюме, щомісячний бюджет, файли і веб-сайти, які він колись створював. Там навіть був ключ PGP, який автор використовував для шифрування електронних листів і який він точно видаляв.

Знайшов Ділан у архіві й фотографії, які він знімав на свій телефон. Вони були розсортовані за роками, а також мали позначки, де і коли були зроблені.

Листи, зокрема видалені, або класифіковані як спам; рекламні оголошення, які коли-небудь бачив та клікав Ділан; усі зображення, які він будь-коли шукав та зберігав, тексти, відео на YouTube, починаючи з 2008 року, всі результати пошуку з 2009 року. Усе це Ділан побачив у завантажених архівах.

Вау. Правда ж? Можна впевнено сказати, що Google та Facebook знають нас набагато краще за найближчих людей. Знають нас із того боку, який ми зазвичай нікому не показуємо.

«Це одна із найбільш божевільних речей сучасної епохи. Ми ніколи не дозволили б уряду або корпорації встановити камери/мікрофони в нашому будинку або відстежувати наше місце розташування. Але ми зробили це за власним бажанням, бо, хай йому грець! – «Я хочу дивитися милі відео з песиками», — резюмує Ділан.

У підсумку

На конференції розробників F8 Марк Цукерберг повідомив, що Facebook має намір піти користувачам назустріч та запровадити нову функцію конфіденційності. Вона дозволить бачити і видаляти дані Facebook, зібрані з веб-сайтів і додатків, які використовують інструменти для аналітики та розміщення реклами.

Так ви зможете видалити хоча б частину інформації про себе з архівів Facebook. За словами Цукерберга, це буде ніби почистити cookie у браузері.

Наразі функція «Очистити історію» перебуває у розробці, тому з’явиться вона лише упродовж наступних місяців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.