Українцям розповіли, чи можуть їхні смартфони прослуховувати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи траплялося вам коли-небудь відчувати дискомфорт, коли ви розмовляєте з другом або членом сім’ї і відволікаєтеся на свій смартфон? Якщо ви зранку вголос обговорюєте ремонт на кухні, чи не пов’язано все, що ви бачите на екрані свого смартфона, з цим ремонтом?

Наші смартфони, голосові помічники та інші електронні пристрої слухають наші розмови. Але чи так це насправді?

Електронні пристрої, такі як смартфони та голосові помічники, прослуховують наші розмови. Зрозумійте, як працюють голосові алгоритми та які проблеми пов’язані з конфіденційністю користувачів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи правда, що смартфони слухають все, що ми говоримо?

Так, смартфони мають мікрофони і можуть записувати звуки навколо вас. Однак ідея про те, що смартфони постійно слухають і обробляють все, що ви говорите, є міфом, як стверджують провідні технологічні компанії.

Згідно зі статтею в The Guardian, компанія Amazon визнає, що її пристрої завжди слухають користувача.

Запис починається лише тоді, коли вимовляється ключове слово “Alexa”. Ці дані надсилаються в хмару і пізніше аналізуються співробітниками компанії. Зрештою, передумовою для вдосконалення лінгвістичного штучного інтелекту є наступне: “Чим більше даних, тим краще”.

Google дотримується такої ж позиції, і її чат-інструмент Bard підтримує це твердження, коли його власників запитують, чи не шпигують вони за користувачами 24 години на добу.

Apple, яка пишається своєю політикою конфіденційності, використовує ідентифікаційні коди замість імен користувачів для зберігання записів протягом шести місяців.

Це робиться для того, щоб система розпізнавання голосу могла краще розуміти голос людини. Після цього терміну записується друга копія без ідентифікатора на наступні два роки, щоб покращити роботу Siri.

Це означає, що, за словами представників Big Tech, пристрій може активувати мікрофон, коли розпізнає такі ключові слова, як “Привіт, Siri” або “Гаразд, Google”. Однак, окрім таких специфічних команд, він не записує кожну розмову і не надсилає її компанії.

Чи існують недоліки, через які пристрої постійно слухають нас?

Наведений вище аргумент стає суперечливим, коли в жовтні 2017 року під час запуску Google Home Mini, конкурента Amazon Echo Dot, письменник на ім’я Артем Русаковський отримав дефектну копію.

Через кілька днів він виявив, що пристрій постійно записує його голос, що змусило Google виявити той самий недолік у деяких блоках, вирішивши проблему за допомогою оновлення програмного забезпечення.

Однак Electronic Privacy Information Center закликав відкликати продукт, стверджуючи, що компанія перехоплювала та записувала приватні розмови без згоди споживачів.

Хоча не було жодних доказів навмисного шпигунства з боку Google, інцидент викликає занепокоєння щодо конфіденційності, оскільки голосові технології стають все більш поширеними.

Ще одна тривожна новина стосується компанії Amazon, яка погодилася сплатити штраф у розмірі 25 мільйонів доларів через ймовірні порушення конфіденційності дітей, вчинені її віртуальним помічником Alexa, як оголосили Міністерство юстиції США (DOJ) і Федеральна торгова комісія (FTC).

Компанію звинувачували в зберіганні дитячих записів до вересня 2019 року, видаляючи їх лише в тому випадку, якщо батьки робили це вручну. Крім того, у травні того ж року Amazon повідомили про те, що вона не виконує запити на видалення голосових і геолокаційних даних неповнолітніх.

Додайте до цього сценарію постійні кіберзагрози, створювані хакерами, яким вдається вторгнутися в камери Wi-Fi, смарт-телевізори, розумні колонки, дрони та навіть радіоняні!

Якщо, з одного боку, ми зачаровані інтелектом електронних пристроїв, які ми приносимо додому, здається, що навіть їхні виробники ще не навчилися робити їх безпечними для суспільства.

Як відключити смартфон?

Якщо ви турбуєтеся про конфіденційність і хочете переконатися, що ваш телефон не прослуховує та не записує розмови без вашого дозволу, ви можете зробити кілька кроків, щоб підвищити безпеку .

  1. Перейдіть до налаштувань свого смартфона, перевірте, яким програмам дозволено доступ до мікрофона, і скасуйте доступ для тих, яким він не потрібен;
  2. Якщо ви не використовуєте регулярно голосові помічники, такі як Siri, Google Assistant або Alexa, ви можете вимкнути їх у налаштуваннях свого пристрою;
  3. Чохли для мобільних телефонів, які закривають мікрофон, коли вони не використовуються, є фізичним способом гарантувати, що звук не вловлюється без вашого відома;
  4. Оновлюйте операційну систему вашого смартфона, щоб вирішити проблеми конфіденційності та безпеки;
  5. Прочитайте політику конфіденційності виробника вашого пристрою, щоб зрозуміти, що збирається та як це використовується.

Як працюють голосові алгоритми?

Голосові помічники, такі як Siri та Google Assistant, використовують алгоритми обробки природної мови (NLP), щоб розуміти і реагувати на голосові команди.

NLP – це як цифровий мозок, що дозволяє смартфону розуміти, чого ви хочете, навіть якщо користувач говорить невимушеним тоном або висловлює одну і ту ж думку різними словами.

НЛП також допомагає асистенту розуміти контекст. Наприклад, якщо ви просите його “ввімкнути класну музику”, НЛП знає, що ви хочете гарну пісню, навіть якщо ви не вказуєте назву чи виконавця.

Він також розуміє контекст, коли ви ставите уточнюючі запитання, наприклад, “Хто співає цю пісню?”.

Як заблокувати доступ до мікрофона смартфону?

Щоб заблокувати доступ до мікрофона смартфону, виконайте такі дії:

Android:

  • Зайти в «Налаштування»;
  • Перейдіть в «Програми та сповіщення»;
  • Натисніть «Дозволи програми»;
  • Виберіть програму, якою ви хочете керувати;
  • Вимкнути дозвіл мікрофона.

iOS (iPhone):

  • Зайти в «Налаштування»;
  • Перейти в «Конфіденційність»;
  • Натисніть «Мікрофон»;
  • Вимкніть доступ для програм, яким ви не хочете мати дозвіл на використання мікрофона.

Майте на увазі, що через блокування доступу до мікрофона деякі програми можуть втратити функціональність або не працювати належним чином. Тому уважно оцініть, які програми повинні мати дозвіл мікрофона, а які ні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.