Що означають для геймерів нові правила Steam щодо ігор зі штучним інтелектом

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Спочатку Steam з обережністю ставився до публікації ігор, що використовують генеративний ШІ, але тепер він оголосив про правила, згідно з якими компанія буде “випускати переважну більшість ігор, у яких він використовується”. Але що означають для геймерів ці нові правила щодо ігор зі ШІ?

Steam займає більш м’яку позицію щодо ігор з використанням штучного інтелекту

У 2023 році материнська компанія Steam, Valve, зазначила, що їй потрібен час, щоб дізнатися більше про складні юридичні аспекти і правила авторського права, пов’язані з генеративним ШІ, перш ніж ухвалювати будь-які поспішні рішення.

Однак 10 січня 2024 року Valve оголосила про правила, які дозволять розробникам публікувати ігри, що використовують технологію штучного інтелекту.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У повідомленні на Steam Blogкомпанія заявила:

Ігри з ШІ ділитимуться на дві категорії: попередньо згенеровані (ігри, що використовують активи, створені за допомогою інструментів ШІ) і згенеровані в реальному часі (ігри, що створюють контент за допомогою інструментів ШІ під час гри).

Незалежно від того, чи використовується в грі попередньо згенерований або згенерований у реальному часі ШІ-контент, розробники повинні будуть заповнити форму розкриття інформації про ШІ під час представлення своєї гри. Вони повинні будуть пообіцяти, що гра не містить незаконного контенту або контенту, який порушує авторські права, і що гра відповідає її маркетинговим матеріалам.

Крім того, в іграх, що використовують контент, створюваний ШІ в реальному часі, необхідно буде вказати, які захисні механізми будуть встановлені, щоб переконатися, що ШІ не генерує незаконний контент.

Як політика Steam щодо ігор зі штучним інтелектом може вплинути на геймерів

У багатьох іграх системи ШІ використовуються для того, щоб зробити неігрових персонажів (NPC) і ворогів чуйними, але генеративний ШІ – це новіша форма ШІ, що охоплює генерацію тексту, зображень, відео, аудіо та навіть коду. Щоб дізнатися більше, прочитайте наш посібник із генеративного ШІ.

У Steam вже є тег “Штучний інтелект” для ігор, але багато хто з цих ігор використовують ШІ в більш традиційному сенсі. Що ж означають нові рекомендації Steam для пересічного геймера?

Steam вже є домом для величезної кількості ігор, і щороку додаються десятки тисяч нових ігор.

Але завдяки широким можливостям генеративного ШІ геймери, найімовірніше, побачать збільшення різноманітності пропонованих ігор. Особливо це стосується невеликих студій, які не змогли б видавати ігри через малий розмір команди.

Ми також побачимо, як розробники використовують генеративний ШІ у творчих цілях, але це не гарантовано.

За величезної кількості ігор, які публікує Steam, на вітрині з’являється безліч неякісних ігор (а також ігор, що клонують інші ігри).

Оскільки генеративний ШІ значно спрощує створення ігрових елементів, ми можемо стати свідками монументального зростання кількості згенерованих ШІ ігор-лопухів.

Хоча ви завжди можете ігнорувати ігри, які виглядають як низькоякісні, це також може значно ускладнити пошук справжніх інді-перлин. Гравці також можуть виявити, що витрачають гроші на ігри, які обіцяють більше, ніж можуть надати.

На щастя, ви можете запросити повернення грошей у Steam. Але зробити це потрібно протягом 14 днів з моменту купівлі, а грати в гру можна не більше двох годин.

Щоб отримати можливість опублікувати гру зі штучним інтелектом, розробники повинні будуть надати Valve декларацію. Але в разі несумлінного розкриття інформації відповідальність за повідомлення про нелегальний ШІ-контент буде покладено на гравців.

Steam зазначає, що дасть змогу гравцям повідомляти про незаконний контент за допомогою внутрішньоігрового оверлея, і Valve заявляє:

З огляду на те, як часто люди обходять захисні бар’єри ШІ, наприклад, коли люди використовують джейлбрейк на СhatGPРT, то цілком імовірно, що деякі ігри, які використовують ШІ, порушуватимуть політику Steam. Це за умови, що гравці дійсно повідомляють про контент, що порушує правила.

Якщо ви не хочете грати в ігри, в яких використовується контент, створений штучним інтелектом, вам потрібно звернути увагу на відповідну інформацію на сторінках Steam Store. Деякі геймери можуть захотіти уникнути таких ігор через проблеми з якістю або етичні міркування щодо того, кому дійсно належить контент.

Будемо сподіватися, що Steam полегшить виявлення таких відомостей, щоб геймери могли усвідомлено обирати ігри, в які вони хочуть грати.

Незалежно від того, чи цікаво вам подивитися, які творчі рішення з’являться в магазині Steam, чи ви занепокоєні впливом на якість і відкриваність, ігри, що використовують генеративний ШІ, тепер офіційно вітаються в Steam.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.