Categories: Інтернет

Користувачам Google Chrome і інших браузерів більше не доведеться вводити паролі

Share

Зараз в світі існують десятки різних веб-сайтів, присвячених різним тематикам. Щоб спілкуватися на форумах, в соціальних мережах, або просто читати персональні новини необхідно проходити процедуру авторизації, тобто входити в свій унікальний обліковий запис, використовуючи логін і пароль, а іноді і деякі інші дані. На щастя, в сучасних веб-браузерах, на зразок Google Chrome, є функція для запам’ятовування і підстановки паролів, коли це необхідно.

Проте, вже зовсім скоро користувачам сучасних інтернет-оглядачів не доведеться вводити паролі на сайтах, тому як консорціум FIDO Alliance спільно з організацією W3C ось уже як два роки займається створенням нового стандарту ідентифікації під назвою WebAuthn, який дозволить використовувати для входу в свій обліковий запис сканер відбитків пальців, сканер особи, а також USB-ключі для комп’ютерів / ноутбуків. В такому випадку вводити пароль, а також, можливо, логін більш не доведеться.

Щоб увійти в свій обліковий запис на тому чи іншому сайті з підтримкою стандарту WebAuthn буде достатньо лише натиснути на одну кнопку, після чого прикласти палець до сканера відбитків пальців в мобільному пристрої, або відсканувати своє обличчя з використанням технології Face ID, яка поки що є тільки в iPhone X. Після цього відбудеться автоматичний вхід в обліковий запис. Це не тільки зручно, але ще і безпечно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як запевняють експерти, що працюють над новий поколінням веб-авторизації, хакери не зможуть виробляти фішингові атаки, тому як підібрати будь-чиї відбитки пальців просто неможливо. Найважливіше те, що компанії Google, Mozilla, Microsoft, Opera і багато інших підтримали стандарт WebAuthn, пообіцявши впровадити його в свої браузеру, причому деякі це вже зробили.

Компанія Mozilla реалізувала підтримку WebAuthn в веб-браузері Firefox, а незабаром також надійдуть компанії Microsoft і Google, які бажають забезпечити користувачам інтернет-оглядачів Edge і Chrome можливість входити в свої облікові записи без введення звичного пароля. Підтримка нової функції очікується навіть в Safari, тому як команда розробників Webkit вже займається її впровадженням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: укр
  • Останні записи

    Смартфони на Android скоро отримають новий спосіб керування налаштуваннями виведення звуку

    Схоже, Google працює над цікавою новою можливістю для користувачів Android – можливістю керування виведенням звуку…

    01.05.2024

    У росії створюють РЕБ-дрон із штучним інтелектом

    Російська компанія «Герань» заявила про створення мобільної установки «Абзац», яка, за їхніми словами, здатна боротися з безпілотними літальними…

    01.05.2024

    Телефон на зарядці всю ніч: шкідливо чи ні

    Багато власників смартфонів побоюються залишати гаджети на зарядці на всю ніч і правильно роблять. Пояснюємо,…

    01.05.2024

    Мільярди смартфонів в небезпеці через дефект клавіатури

    Нещодавній звіт фахівців з кібербезпеки з Citizen Lab виявив суттєвий недолік безпеки в кількох популярних…

    01.05.2024

    Новий вірус для Android заражає пристрої користувачів через зламані сайти WordPress

    Хакери почали розповсюджувати нове шкідливе програмне забезпечення для операційної системи Android під назвою Wpeeper. Цю…

    01.05.2024

    Що таке NFC: як воно працює і що ви можете з ним робити

    Комунікація ближнього поля (далі NFC) - це технологія смартфонів і пристроїв, що носяться, яка живе…

    01.05.2024