Рішенням суду у Росії мають заблокувати Telegram негайно

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Заблокувати роботу месенджера у Росії мають ще довступу рішення суду у законну дію. Месенджер вирішили закрити через суд, оскільки Telegram не надав ФСБ РФ секретні ключі шифрування, що дали б російським спецслужбам доступ до переписки користувачів.

Як повідомляє російське видання «Медуза», рішення про незайне блокування суддя Таганського суду Москви за позовом Роскомнадзору прийняв сьогодні за 5 хвилин на засіданні, де не було представників Telegram.

Творець Telegram Павло Дуров раніше заявляв, що передати ключі ФСБ технічно неможливо, крім того, це незаконно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

«Голова Роскомнагляду заявив, що Telegram має видати спецслужбам «ключі для дешифрування», щоб ті могли читати листування користувачів і ловити терористів. Ця вимога не тільки суперечить 23-й статті Конституції РФ про право на таємницю листування, а й демонструє незнання того, як відбувається шифрування комунікації у 2017 році», — писав Дуров на своїй сторінці у мережі.

Судові засідання зі спроби закрити месенджер  рішенням суду Дуров раніше називав фарсом.

Верховний суд Росії 20 березня визнав законною вимогу ФСБ надати ключі шифрування Telegram. Далі був ультиматум: Роскомнагляд дав Telegram 15 днів на передачу ключів для розшифрування листувань ФСБ. Telegram цього не зробив. Павло Дуров ще 20 березня у Twitter написав, що «погрози заблокувати Telegram не принесуть плодів».

Нагадаємо, що в 2016 році Держдума Росії схвалила пакет законів за авторства депутатів Ірини Ярової та Віктора Озерова, який називають «пакетом Ярової». Він, серед іншого, зобов’язував месенджери та соціальні мережі незалежно від країни їх походження видавати ФСБ секретні криптографічні ключі (ключі дешифрування), інакше месенджерам та соцмережам загрожували штраф до 1 млн руб та блокування. Навесні 2017 року «Роскомнадзор» заблокував мессенджери BlackBerry Messenger, Imo і Line, а також аудіовізуальний чат Vchat.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.