Інтернет

Фахівці назвали методи як придумати складний пароль і легко його запам’ятати

Share

Щодня хакери зламують тисячі облікових записів від самих різних сервісів починаючи від соціальних мереж, закінчуючи Apple ID і iCloud. Основним способом злому і раніше залишається автоматичний підбір паролів (брутфорс). Від даного виду атаки дуже просто захиститися – досить використовувати складний пароль. Така, здавалося б, не найважча задача звичайно ускладнюється тим, що довгі паролі нелегко запам’ятати. У цьому матеріалі поділилися з двома порадами відомого розробника xkcd про те, як придумати складний пароль і легко його запам’ятати.

Загальні традиційні поради

Перед тим, як перейти до оригінальних методів створення і запам’ятовування пароля, розповімо про загальновідомі поради:

  • Пароль повинен мати довжину не менше 12 символів. Не секрет, що чим більший пароль, тим складніше його зламати. Пароль довжиною від 12 символів надійно захистить ваші облікові записи від будь-яких нападок хакерів.
  • Використовуйте цифри, символи, великі літери. Програми для брутфорса підберуть пароль на кшталт «catsanddogs» відносно швидко, а з паролем «C @ tsAndD0g $ 123» вже не впораються.
  • Не використовуйте слова. Намагайтеся уникати використання звичайних словникових слів в паролі. Нескладний набір букв значно сильніше, ніж будь-яке конкретне слово, навіть довге.

З банальностями закінчили, переходимо до простих, ефективним і маловідомим способам.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як придумати складний пароль і легко його запам’ятати – спосіб 1

Наведені вище поради дозволяють дуже легко придумати складний пароль, адже для цього достатньо без розбору постукати по клавіатурі і отримати щось на зразок «as [fpokdhk3251kh». Це досить хороший варіант, на зламання якого звичайний комп’ютер здатний тільки в глибокій теорії (як перевіряти силу паролів написано в кінці статті). Але запам’ятати такий пароль проблематично.

Суть першого способу, запропонованого xkcd, полягає в використанні в якості пароля цілої фрази, пам’ятної особисто для вас. Зрозуміло, перетвореної в вид пароля. Такий фразою може бути що завгодно: момент з життя, знаменна подія, фраза з пісні і т.д.

Наприклад, ви завжди пам’ятайте фразу «Оказалось, вокруг тебя весь мир – кружит!», слова із пісні Монатіка – Кружит. Використовуйте її в якості пароля, взявши перші літери кожного слова уривка. Вийде – «Ovtvmkvmk». Такий пароль сучасний комп’ютер буде зламувати 3 години! А якщо ж в кінці пароля додати лише кілька цифр, наприклад, банальні «123», то на злом отриманої комбінації «Orizoichnd123» комп’ютера доведеться приділити 12 днів!

Як придумати складний пароль і легко його запам’ятати – спосіб 2

Другий спосіб ще простіший у використанні, а головне – він допоміг величезній кількості людей придумати і запам’ятати по-справжньому складні паролі. Метод передбачає вибір в якості пароля шести самих звичайних слів.

Наприклад, набір слів (спеціально заримувати для ще більш простого запам’ятовування) – «лом собака управдом голова повидло сом» перетворюється в пароль: lomsobakaupravdomgolovapovidlosom.

Для того, щоб зламати цей пароль звичайного комп’ютера знадобиться більше 10000 століть. Іншими словами, підбором паролів таке кодове слово не взяти. Більш того, навіть найпотужніший суперкомп’ютер Tianhe-2 не має жодного шансу в найближчі кілька тисяч років успішно підібрати даний пароль.

Як перевірити складність пароля

Припустимо, ви придумали і запам’ятали пароль. Наскільки він хороший? Існує маса спеціальних сервісів для перевірки сили пароля. Ми порекомендуємо сервіс від Kaspersky – Kaspersky Password Checker . Він точно не записує що вводяться паролі і є безпечним для використання. Для перевірка складності пароля на сторінці перевірки необхідно лише ввести кодове слово і ознайомитися з результатами.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Новий iPad 11 буде дешевшим за своїх попередників

    Компанія Apple має намір здешевити наступну базову модель iPad, щоб ще більше інтегруватися в ринок…

    04.05.2024

    Google ChromeOS отримала велике оновлення

    Хороші новини для користувачів Chromebook Google випустила ChromeOS 124, яка принесе хвилю покращень для ваших…

    04.05.2024

    В мережу потрапили нові офіційні зображення смартфонів Sony Xperia 1 VI та Xperia 10 VI

    Лише кілька годин тому в мережу витекли офіційні зображення майбутніх Sony Xperia 1 VI та…

    04.05.2024

    Як зрозуміти, що смартфон скоро зламається: топ-3 ознаки

    Всі користувачі повинні знати про ознаки поломки мобільного телефону, що наближається. Без цієї життєво важливої…

    03.05.2024

    Xiaomi та Google терміново оновлюють програмне забезпечення через проблеми у смартфонах

    ІБ-компанія Oversecured виявила проблеми в Android -додатках від Xiaomi та Google Android Open Source Project (AOSP), що впливають на користувачів по…

    03.05.2024

    Названо моделі Google Pixel, які не отримають оновлення до Android 15

    Стало відомо, коли може початися розповсюдження Android 15 на пристрої Google Pixel і які моделі…

    03.05.2024