Фахівці назвали методи як придумати складний пароль і легко його запам’ятати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щодня хакери зламують тисячі облікових записів від самих різних сервісів починаючи від соціальних мереж, закінчуючи Apple ID і iCloud. Основним способом злому і раніше залишається автоматичний підбір паролів (брутфорс). Від даного виду атаки дуже просто захиститися – досить використовувати складний пароль. Така, здавалося б, не найважча задача звичайно ускладнюється тим, що довгі паролі нелегко запам’ятати. У цьому матеріалі поділилися з двома порадами відомого розробника xkcd про те, як придумати складний пароль і легко його запам’ятати.

Загальні традиційні поради

Перед тим, як перейти до оригінальних методів створення і запам’ятовування пароля, розповімо про загальновідомі поради:

  • Пароль повинен мати довжину не менше 12 символів. Не секрет, що чим більший пароль, тим складніше його зламати. Пароль довжиною від 12 символів надійно захистить ваші облікові записи від будь-яких нападок хакерів.
  • Використовуйте цифри, символи, великі літери. Програми для брутфорса підберуть пароль на кшталт «catsanddogs» відносно швидко, а з паролем «C @ tsAndD0g $ 123» вже не впораються.
  • Не використовуйте слова. Намагайтеся уникати використання звичайних словникових слів в паролі. Нескладний набір букв значно сильніше, ніж будь-яке конкретне слово, навіть довге.

З банальностями закінчили, переходимо до простих, ефективним і маловідомим способам.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як придумати складний пароль і легко його запам’ятати – спосіб 1

Наведені вище поради дозволяють дуже легко придумати складний пароль, адже для цього достатньо без розбору постукати по клавіатурі і отримати щось на зразок «as [fpokdhk3251kh». Це досить хороший варіант, на зламання якого звичайний комп’ютер здатний тільки в глибокій теорії (як перевіряти силу паролів написано в кінці статті). Але запам’ятати такий пароль проблематично.

Суть першого способу, запропонованого xkcd, полягає в використанні в якості пароля цілої фрази, пам’ятної особисто для вас. Зрозуміло, перетвореної в вид пароля. Такий фразою може бути що завгодно: момент з життя, знаменна подія, фраза з пісні і т.д.

Наприклад, ви завжди пам’ятайте фразу «Оказалось, вокруг тебя весь мир – кружит!», слова із пісні Монатіка – Кружит. Використовуйте її в якості пароля, взявши перші літери кожного слова уривка. Вийде – «Ovtvmkvmk». Такий пароль сучасний комп’ютер буде зламувати 3 години! А якщо ж в кінці пароля додати лише кілька цифр, наприклад, банальні «123», то на злом отриманої комбінації «Orizoichnd123» комп’ютера доведеться приділити 12 днів!

Як придумати складний пароль і легко його запам’ятати – спосіб 2

Другий спосіб ще простіший у використанні, а головне – він допоміг величезній кількості людей придумати і запам’ятати по-справжньому складні паролі. Метод передбачає вибір в якості пароля шести самих звичайних слів.

Наприклад, набір слів (спеціально заримувати для ще більш простого запам’ятовування) – «лом собака управдом голова повидло сом» перетворюється в пароль: lomsobakaupravdomgolovapovidlosom.

Для того, щоб зламати цей пароль звичайного комп’ютера знадобиться більше 10000 століть. Іншими словами, підбором паролів таке кодове слово не взяти. Більш того, навіть найпотужніший суперкомп’ютер Tianhe-2 не має жодного шансу в найближчі кілька тисяч років успішно підібрати даний пароль.

Як перевірити складність пароля

Припустимо, ви придумали і запам’ятали пароль. Наскільки він хороший? Існує маса спеціальних сервісів для перевірки сили пароля. Ми порекомендуємо сервіс від Kaspersky – Kaspersky Password Checker . Він точно не записує що вводяться паролі і є безпечним для використання. Для перевірка складності пароля на сторінці перевірки необхідно лише ввести кодове слово і ознайомитися з результатами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.