Вчені вперше надрукували практично повноцінне людське серце, використовуючи клітини пацієнта

Ізраїльські дослідники з Тель-Авівського університету першими в історії надруковані на 3D-принтері справжнє серце, використовуючи клітини людини. Правда, серце вийшло дуже маленьким, порівнянним з серцем кролика. На друк такого органу знадобилося близько трьох годин і мільйони клітин.

Це перший випадок, коли надрукували не просто тканини серця, а повністю орган з усіма кровоносними судинами і шлуночками. В результаті таке серце повністю біосумісне з пацієнтом, у якого беруть клітини для друку.

Для створення органу вчені взяли у людини жирову тканину. Потім розділили її на клітинні та неклітинні компоненти, після чого «перепрограмували» клітини, щоб ті перетворилися в стовбурові, які потім перетворилися в клітини серця. Неклітинні компоненти були перетворені в гель, який служив чорнилом для друку.

Вчені відзначають, що клітини будуть дозрівати ще протягом місяця, після чого вони зможуть повноцінно скорочуватися. Що ж стосується друку повнорозмірного серця, сам процес займе всього близько доби, але для цього знадобляться мільярди клітин.

Звичайно, поки рано говорити про прорив в трансплантології, але дане досягнення явно зробило його набагато ближче.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.