Ґаджети

10 шкідливих звичок, які вбивають ноутбук

Share

1. Ставити пристрій на ковдри і м’які меблі

Ноутбуки виділяють багато тепла, а невеликі розміри не дозволяють оснастити їх такими ж ефективними системами охолодження, як у десктопних комп’ютерів. Тому навіть не особливо потужні лептопи можуть швидко нагріватися.

Коли ноутбук стоїть на твердій поверхні, наприклад на столі, його вентиляційні отвори на дні і з боків відкриті і вільно пропускають потоки повітря. Але коли ви берете з собою працюючий лептоп до ліжка або ставите його на диван, м’які ковдри або подушки здатні запросто заблокувати решітки, що в підсумку призведе до перегріву.

Не кажучи вже про те, що на ліжку або на дивані ноутбук буде збирати більше пилу і ворсу, ніж на столі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Спати обіймаючи лептоп теж не рекомендується. Може вийти так, що ви дивилися цікавий серіал всю ніч, задрімали, а на ранок виявили, що розчавили його. Тому або відмовтеся від перегляду фільмів в ліжку, або придбайте спеціальну підставку.

2. Перегрівати ноутбук

Не залишайте ваш ноутбук у надто теплих місцях – наприклад, під прямими сонячними променями на підвіконні або в салоні автомобіля. А також поруч з лампами розжарювання і радіаторами.

По-перше, це знову-таки веде до перегріву «заліза» ноутбука і виходу його з ладу. По-друге, від надто високої температури можуть навіть розплавитися пластикові частини пристрою.

3. Сильно трясти пристрій

Якщо ви розмахуєте ноутбуком, коли його кудись несете, або просто гнівно трясете його в хвилини душевного хвилювання, то ризикуєте пошкодити жорсткий диск. Сильні коливання не особливо шкодять твердотілим накопичувачам (SSD), а ось механічні жорсткі диски (HDD) досить вразливі до них.

Тому, якщо не хочете втратити вміст останнього, користуйтесь лептопом акуратно і не піддавайте його сильній трясці в увімкненому стані. Так, і не слід носити ноутбук по місту або возити його в транспорті у невідповіднійй сумці. У якісній сумці лептоп надійно фіксується і буде захищений від падіння і трясіння.

4. Ігнорувати необхідність обслуговування

Рано чи пізно будь-який лептоп починає натужно крутити вентиляторами навіть при мінімальному навантаженні і видавати звуки, схожі на ревіння реактивного двигуна. Ці «крики про допомогу» означають, що прийшла пора почистити “нутрощі” ноутбука від пилу та іншого сміття.

Якщо ви ігнорували цю процедуру роками, то з вмісту системи охолодження напевно можна буде валянки зваляти.

Якщо ваш ноутбук ще на гарантії – віднесіть його на чистку в сервіс. В іншому випадку можете спробувати провести обслуговування самостійно.

5. Рідко прибирати у кімнаті

У тих, хто лінується прибирати у кімнаті, навіть коли там все в пилу, техніка буде сильніше грітися і виходити з ладу частіше. Взагалі це стосується не тільки ноутбуків, але і стаціонарних комп’ютерів. Але лептопи вразливіші до пилу, адже, як ми згадували, їх системи охолодження не такі ефективні, як у десктопів.

Влаштовуйте прибирання хоча б раз на тиждень, протирайте стіл з ноутбуком від пилу, і він прослужить вам набагато довше.

6. Піднімати ноутбук за дисплей

Багато людей, коли збираються перенести відкритий ноутбук з місця на місце, піднімають його за кришку. Робити цього не слід. По-перше, так можна пошкодити петлі, які скріплюють верхню частину ноутбука з нижньою По-друге, ви здавлюєте матрицю ноутбука пальцями, ризикуючи привести екран в неробочий стан.

7. Закривати кришку зі стуком

У кіно круті хакери, закінчивши злом систем Пентагону, буквально зачиняють кришку лептопа одним різким рухом. Виглядає це стильно.

Але в реальності, неакуратно закриваючи ноутбук, ви можете зіпсувати петлі або розбити екран.

Найнебезпечніше закривати кришку не дивлячись, коли ви залишили на клавіатурі навушники. Так ви практично гарантовано знищите екран, та ще й гарнітуру роздавите. Поводьтеся з екраном дбайливо.

8. Відкривати кришку за один край

Це шкідлива звичка, яка рано чи пізно призведе до виведення петель кришки вашого лептопа з ладу. Вони сконструйовані так, щоб нести однакове навантаження і зліва, і справа. Тому, якщо ви хочете зберегти екран в працездатному стані надовго, не варто піднімати кришку за одну сторону.

9. Тримати пристрій однією рукою

Утримуючи закритий лептоп однією рукою, обхопивши його пальцями зверху і знизу, ви надаєте занадто великий тиск на корпус і матрицю. Люди, які використовують такий хват, потім дивуються, звідки взялася темна пляма на екрані в тому самому місці, де на нього тиснули.

Крім того, коли ви тримаєте відкритий ноутбук за один край, пластик корпусу може тріснути під його вагою.

Є також ризик пошкодити дисковод, якщо він є у вашому пристрої. І нарешті, ви можете просто впустити лептоп. Утримуйте комп’ютер двома руками знизу, і уникнете подібних неприємностей.

10. Пити каву поблизу

Абсолютно очевидна картина: дуже багато п’ють каву (або інші напої) під час роботи з ноутбуком. Але так ніколи не слід робити. Одна з найчастіших причин поломок техніки – потрапляння на неї рідини.

Отже тримайте подалі від ноутбука склянки з кавою, соками і газованою водою. Врахуйте, якщо на лептоп потрапила вода, ще є шанси, що він залишиться в робочому стані. А ось цукровмісні напої практично гарантовано забруднять і окислять комплектуючі пристрою, і без ремонту (часом дуже дорогого) не минеться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Samsung Galaxy S26 може отримати SoC наступного покоління з GPU власної розробки компанії

    Південнокорейський виробничий гігант може відмовитися від співпраці з AMD при випуску своїх майбутніх продуктів, віддавши…

    06.05.2024

    Експерти розповіли, що робити, якщо вилітають додатки на Android

    Близько 70% користувачів смартфонів володіють телефонами на базі Android, і деяких з них дуже дратують…

    05.05.2024

    Опублікували фото фірмових чохлів для Google Pixel 8a

    Інсайдер @evleaks поділився кількома офіційними зображеннями з новими фірмовими чохлами для Google Pixel 8a. У…

    05.05.2024

    Знайдено спосіб повністю і назавжди позбутися реклами у Windows 11

    Розробник Maddy випустив утиліту OFGB (Oh Frick Go Back), ідея якої напрошувалася дуже давно. Вона…

    05.05.2024

    Телевізори Samsung отримують власні ексклюзивні ігри

    На заході IAB NewFronts 2024 компанія Samsung анонсувала дві нові відеоігри для своїх телевізорів, для…

    05.05.2024

    Перераховані основні недоліки смартфонів із вигнутим екраном

    Лише кілька років тому набули популярності телефони з екраном-«водопадом». Проте такі ефектні дисплеї мають певні…

    05.05.2024