10 шкідливих звичок, які вбивають ноутбук

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1. Ставити пристрій на ковдри і м’які меблі

Ноутбуки виділяють багато тепла, а невеликі розміри не дозволяють оснастити їх такими ж ефективними системами охолодження, як у десктопних комп’ютерів. Тому навіть не особливо потужні лептопи можуть швидко нагріватися.

Коли ноутбук стоїть на твердій поверхні, наприклад на столі, його вентиляційні отвори на дні і з боків відкриті і вільно пропускають потоки повітря. Але коли ви берете з собою працюючий лептоп до ліжка або ставите його на диван, м’які ковдри або подушки здатні запросто заблокувати решітки, що в підсумку призведе до перегріву.

Не кажучи вже про те, що на ліжку або на дивані ноутбук буде збирати більше пилу і ворсу, ніж на столі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Спати обіймаючи лептоп теж не рекомендується. Може вийти так, що ви дивилися цікавий серіал всю ніч, задрімали, а на ранок виявили, що розчавили його. Тому або відмовтеся від перегляду фільмів в ліжку, або придбайте спеціальну підставку.

2. Перегрівати ноутбук

Не залишайте ваш ноутбук у надто теплих місцях – наприклад, під прямими сонячними променями на підвіконні або в салоні автомобіля. А також поруч з лампами розжарювання і радіаторами.

По-перше, це знову-таки веде до перегріву «заліза» ноутбука і виходу його з ладу. По-друге, від надто високої температури можуть навіть розплавитися пластикові частини пристрою.

3. Сильно трясти пристрій

Якщо ви розмахуєте ноутбуком, коли його кудись несете, або просто гнівно трясете його в хвилини душевного хвилювання, то ризикуєте пошкодити жорсткий диск. Сильні коливання не особливо шкодять твердотілим накопичувачам (SSD), а ось механічні жорсткі диски (HDD) досить вразливі до них.

Тому, якщо не хочете втратити вміст останнього, користуйтесь лептопом акуратно і не піддавайте його сильній трясці в увімкненому стані. Так, і не слід носити ноутбук по місту або возити його в транспорті у невідповіднійй сумці. У якісній сумці лептоп надійно фіксується і буде захищений від падіння і трясіння.

4. Ігнорувати необхідність обслуговування

Рано чи пізно будь-який лептоп починає натужно крутити вентиляторами навіть при мінімальному навантаженні і видавати звуки, схожі на ревіння реактивного двигуна. Ці «крики про допомогу» означають, що прийшла пора почистити “нутрощі” ноутбука від пилу та іншого сміття.

Якщо ви ігнорували цю процедуру роками, то з вмісту системи охолодження напевно можна буде валянки зваляти.

Якщо ваш ноутбук ще на гарантії – віднесіть його на чистку в сервіс. В іншому випадку можете спробувати провести обслуговування самостійно.

5. Рідко прибирати у кімнаті

У тих, хто лінується прибирати у кімнаті, навіть коли там все в пилу, техніка буде сильніше грітися і виходити з ладу частіше. Взагалі це стосується не тільки ноутбуків, але і стаціонарних комп’ютерів. Але лептопи вразливіші до пилу, адже, як ми згадували, їх системи охолодження не такі ефективні, як у десктопів.

Влаштовуйте прибирання хоча б раз на тиждень, протирайте стіл з ноутбуком від пилу, і він прослужить вам набагато довше.

6. Піднімати ноутбук за дисплей

Багато людей, коли збираються перенести відкритий ноутбук з місця на місце, піднімають його за кришку. Робити цього не слід. По-перше, так можна пошкодити петлі, які скріплюють верхню частину ноутбука з нижньою По-друге, ви здавлюєте матрицю ноутбука пальцями, ризикуючи привести екран в неробочий стан.

7. Закривати кришку зі стуком

У кіно круті хакери, закінчивши злом систем Пентагону, буквально зачиняють кришку лептопа одним різким рухом. Виглядає це стильно.

Але в реальності, неакуратно закриваючи ноутбук, ви можете зіпсувати петлі або розбити екран.

Найнебезпечніше закривати кришку не дивлячись, коли ви залишили на клавіатурі навушники. Так ви практично гарантовано знищите екран, та ще й гарнітуру роздавите. Поводьтеся з екраном дбайливо.

8. Відкривати кришку за один край

Це шкідлива звичка, яка рано чи пізно призведе до виведення петель кришки вашого лептопа з ладу. Вони сконструйовані так, щоб нести однакове навантаження і зліва, і справа. Тому, якщо ви хочете зберегти екран в працездатному стані надовго, не варто піднімати кришку за одну сторону.

9. Тримати пристрій однією рукою

Утримуючи закритий лептоп однією рукою, обхопивши його пальцями зверху і знизу, ви надаєте занадто великий тиск на корпус і матрицю. Люди, які використовують такий хват, потім дивуються, звідки взялася темна пляма на екрані в тому самому місці, де на нього тиснули.

Крім того, коли ви тримаєте відкритий ноутбук за один край, пластик корпусу може тріснути під його вагою.

Є також ризик пошкодити дисковод, якщо він є у вашому пристрої. І нарешті, ви можете просто впустити лептоп. Утримуйте комп’ютер двома руками знизу, і уникнете подібних неприємностей.

10. Пити каву поблизу

Абсолютно очевидна картина: дуже багато п’ють каву (або інші напої) під час роботи з ноутбуком. Але так ніколи не слід робити. Одна з найчастіших причин поломок техніки – потрапляння на неї рідини.

Отже тримайте подалі від ноутбука склянки з кавою, соками і газованою водою. Врахуйте, якщо на лептоп потрапила вода, ще є шанси, що він залишиться в робочому стані. А ось цукровмісні напої практично гарантовано забруднять і окислять комплектуючі пристрою, і без ремонту (часом дуже дорогого) не минеться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.