Apple цієї осені анонсує міні iPhone, менший за бюджетний iPhone SE 2020

iPhone SE 2020
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Від анонсу бюджетного iPhone SE 2020 пройшло менше тижня, після презентації почали з’являтись свіжі витоки про майбутні пристрої компанії. На цей раз стало відомо, що компанія планує цієї осені презентувати маленький айфон, який чекали багато шанувальників. Він найменший серед наявних. Розмір його дисплея складе всього 5,4 дюйма, до порівняння в iPhone SE діагональ дисплея становить 4,7 дюйма. Але варто зазначити, майбутній айфон отримає дисплей на всю площу.

Цей пристрій у витоках отримав кодову назву: iPhone 12 Lite або iPhone 12 mini. Відомо про нього поки не так вже й багато – лише те, що він точно буде показаний, а також діагональ його дисплея.

Видання MacRumors в своєму Твіттері опублікувало простенький рендер з співвідношенням розмірів смартфонів:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Цю ілюстрацію видання описало наступною фразою:

«З чуток, 5,4-дюймовий iPhone 12 повинен бути практично того ж розміру, що і новий iPhone SE.» — MacRumors

Але тут є певні проблеми з точки зору логіки. Як смартфон з 5,4-дюймовим дисплеєм може бути практично ідентичний за розміром iPhone 11 Pro, який має діагональ екрану  5,8 дюйма? Адже різниця більш ніж в 1 см! Та й як смартфон з таким дисплеєм може бути більше нового iPhone SE, який в довжину 5,45 дюйма?

Чомусь люди забули про геометрію і не можуть розрахувати, яким буде новий смартфон. Хоча тут все досить просто.

Геометрія

Маючи одну лише діагональ, ми спокійно можемо розрахувати його інші сторони, якщо знаємо співвідношення сторін. У всіх сучасних айфонів два варіанти співвідношення сторін: 16:9 або 19,5:9. Найперші айфони поставлялися з дисплеям 3:2, але я дуже сумніваюся, що Apple випустить такий смартфон.

Дисплей 16:9 без рамок буде дуже громіздким. У цьому випадку ширина смартфона буде складати приблизно 7 см, а довжина – приблизно 12. Тобто він буде в ширину, як iPhone X / XS / 11 Pro, але на 2 см коротше. Але краще проілюструвати. Припустимо, в 2017 році Apple б випустила iPhone X з таким дисплеєм. Виглядав би він ось так:

Зліва iPhone X зі співвідношенням сторін 16:9, а праворуч нормальний iPhone X. Так, в ширину вони ідентичні

Виглядає трохи дивно і незграбно. Тому можна припустити, що iPhone 12 Lite буде з тим же співвідношенням сторін, що у справжнього iPhone X і більш пізніх моделей з Face ID, тобто 19,5:9.

Щоб розрахувати розмір дисплея,  доведеться згадати шкільні уроки геометрії. Там нам розповідали про теорему Піфагора: квадрат довжини гіпотенузи дорівнює сумі квадратів довжин катетів.

Нам відома діагональ (гіпотенуза) і співвідношення сторін майбутнього айфона. Маючи ці дані, ми отримаємо наступне: ширина дисплея iPhone 12 Lite становитиме приблизно 2,26 дюйма (≈ 57,4 мм), а його довжина – 4,9 дюйма (≈ 124,4 мм) в довжину.

Рамки у смартфона додадуть до цих параметрів по 3-4 мм (≈ 62 × 129 мм). І все одно цей смартфон буде дуже компактним. Я пам’ятаю лише три моделі айфонів, параметри яких були близькі до таких. Це iPhone 5 і його копії у вигляді 5S і першого покоління iPhone SE:

Якщо вірити цим розрахункам, майбутній iPhone 12 Lite буде тим смартфоном, про який мріяли дуже багато: корпус, близький до найпершого iPhone SE, але з екраном на всю передню панель. Ось такий концепт рік тому намалювала людина, що ховається під псевдонімом AppleiDesigner:

Схоже Face ID, зменшать, а смартфон отримає приблизно такий дизайн з невеликими змінами.

Що ще?

Цей айфон, як і майбутній наступник iPhone XR / 11, отримає OLED-дисплей. Ймовірно, щільність пікселів у нього буде ідентичною iPhone 11 і складе 326 пікселів. Багато скаржаться, але iPhone XR якось став найпопулярнішим смартфоном у світі з таким екраном, і нічого. Тобто роздільна здатність цього дисплея складе приблизно 1590 × 730 пікселів.

Звичайно, Apple може встановити і більш досконалий дисплей, але тоді я не розумію, навіщо в лінійці майбутніх айфонів буде потрібен iPhone 12 Pro – його продажі просто перейдуть звичайному iPhone 12 з ідентичним дисплеєм. За одними даними, у цього айфона буде одна камера, а за іншими – дві.

Попередньо можна сказати, що iPhone 12, як і майбутній iPhone 12 Pro, отримає дизайн в стилістиці iPhone 4: замість похилих граней рамки будуть повністю плоскими без будь-яких заокруглень.

Вперше про цей айфон минулого року заговорив відомий інсайдер Мін-Чі Куо, який славиться своїми точними витоками.

Пізніше Куо пояснив, що восени 2020 року Apple покаже все-таки чотири моделі – маленький iPhone з дисплеєм на 5,4 дюйма, дві версії з дисплеєм 6,1 дюйма (Pro і звичайний iPhone 12), а також великий iPhone 12 Pro Max з дисплеєм діагоналлю 6,7 дюйма. Всі смартфони отримають OLED-дисплеї, новий топовий процесор Apple A14 Bionic, а також 5G-модеми.

Вартість

Найскладніше питання полягає в вартості цього айфона. Скільки Apple за нього попросить?

Припускаємо, що ціни на наступників 11 Pro і 11 Pro Max не зміняться: $ 999 і $ 1099 відповідно.

Презентація Apple: ціни на всі продукти

Проблеми з ціною можуть бути у iPhone 12. По суті, це продовження iPhone XR, ціну який на старті продажів встановили в районі $ 749. Але ось iPhone 11 був дешевший на старті – $ 699.

Ймовірно, Apple зробить iPhone 12 дорожчим – адже тут і 5G, і OLED-дисплей. Ціна в $ 749-799 виявиться для багатьох лякаючою, але ж є модель бюджетніша: iPhone 12 Lite!

І ми припускаємо, що невеликий айфон буде коштувати на 100 доларів дешевше, тобто $ 649-699 без сплати податків.

Але це ж дуже дорого

Так. Особливо якщо розрахувати офіційні європейські ціни з усіма податками: 779-849 €. Але тут логіка проста: якщо вам щось здається дорогим, то вибирайте те, що дешевше.

Швидше за все, Apple позбудеться iPhone 11. Цей смартфон просто буде неактуальним.

Тому Apple залишить iPhone XR і новий iPhone SE. Ймовірно, ціни на обидві моделі впадуть доларів на 50, але, швидше за все, прайс знизиться тільки в iPhone XR – $ 599 перетворяться в $ 549 (приблизно 660 євро).

iPhone XR і iPhone SE (2nd Gen). Джерело: Apple

І ось тут різниця в 100-150 доларів вже буде хорошою цінною. В цьому випадку у покупця вже буде вибір: маленький і сучасний айфон за великою вартістю або немаленький і не дуже сучасний айфон за менші гроші.

Передбачається, що лінійку iPhone 12/12 Pro покажуть у вересні-жовтні 2020 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.