Як на плани компанії Apple вплинула пандемія коронавірусу

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Apple в цьому році вже встигла випустити декілька продуктів, серед яких в першу чергу варто згадати MacBook Air 2020 та iPad Pro 2020. Але нас цікавлять саме плани по випуску майбутніх продуктів, а оскільки 2020-ий рік – знаковий для компанії Apple, бо цього року її основний продукт, яким, без сумніву, є iPhone, отримає підтримку роботи в мережах п’ятого покоління.

Давайте розпочнемо з планів Apple щодо випуску iPhone SE 2, який може вийти також під назвою iPhone 9 та отримати Plus-версію. Спочатку була інформація від інсайдерів про те, що Apple планує випустити новий доступний смартфон на початку весни, потім про середину весни, потім і про травень, а зараз вже є багато чуток про те, що його презентацію перенесли на літо (скоріше за все, на виставку WWDC), або й взагалі відклали на невизначений термін через проблеми та ризики, пов’язані з коронавірусом. Незважаючи на те, що чутки про смартфон ходять ще з минулого року, постійно прояснюються нові й нові деталі – зовсім недавно, буквально декілька тижнів тому вияснилось, що компанія Apple планує випустити не лише iPhone 9, але й версію iPhone 9 Plus (якщо iPhone 9 буде дизайном повторювати iPhone 8, то iPhone 9 Plus, відповідно, повторюватиме iPhone 8 Plus). Нема також чіткої визначеності щодо цінової політики, яку компанія Apple обере на цей раз. Дехто каже, що ціна буде, як і в минулого покоління – 399 доларів за базову версію. Якщо ми й припускаємо такий варіант (хоча є багато інформації і про ціну 450-500 доларів), то все ще неясно, якою буде ціна на більшу версію смартфона. Усе це каже нам про те, що анонс ще далеко. Скоріш за все, анонс смартфона справді буде або перенесений на невизначений термін (скоріш за все, до осені чи взагалі на 2021 рік), або справді відбудеться літом, на конференції для розробників WWDC – у будь-якому випадку сподіватися на анонс у травні вже не варто.

До речі, на рахунок WWDC (А, це, до речі, для багатьох, в тому числі й для мене, набагато цікавіший захід, ніж основна осіння презентація iPhone), – чого очікувати від конференції Apple цього року? Почнемо з того, що це, в першу чергу, все-таки конференція для розробників, і головне, що на ній презентують – це програмне забезпечення. Тому на WWDC ми гарантовано побачимо нові версії iOS, OS X, iPad OS, Watch OS та TV OS. Вони стануть доступними для завантаження зразу після конференції, але тільки для користувачів з акаунтом розробника і у beta-версії, що гарантує низьку стабільність роботи та неоптимізованість, тому раджу дочекатися повноцінного релізу, який буде вже восени, після кількох beta-версій. Саме через таку традицію компанії Apple є сумнів стосовно того, яка версія iOS буде стояти на новому iPhone 9/9 Plus (SE 2) – 13 чи 14, адже нова версія стане доступною для всіх смартфонів Apple восени, а новий iPhone, вочевидь, почне продаватися вже влітку. Скоріш за все, буде просто незвична ситуація, коли Apple покаже новий смартфон і нову систему в рамках однієї конференції, але він почне продаватися на старій і отримає нову тільки згодом.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Один з найважливіших анонсів для фанатів Apple кожного року – нова версія iOS. Цього року повинна вийти iOS 14, і ось нововведення, які, за інсайдерською інформацією, вона повинна отримати.

  1. Fitness App. Це буде крос-платформова програма для Apple Watch, Apple TV, iPhone та iPad для занять фітнесом.
  2. Оновлення Messages. Apple повинні додати @згадування учасників у групових чатах, можливість позначити повідомлення, як непрочитане, пересилання повідомлень та інше (словом, все те, що давно є в передових месенджерах, як Telegram).
  3. Програми за замовчуванням від сторонніх розробників. В новій версії iOS з’явиться можливість встановлювати сторонні браузери, поштові та музичні клієнти тощо, як стандартні.
  4. Підтримка Apple Pencil. Поки невідомо, про який саме Apple Pencil іде мова – перше, друге покоління для iPad чи якийсь новий міні-олівець, розроблений спеціально для iPhone, чи і про те, і про інше, але появи підтримки Apple Pencil в iPhone користувачі чекали вже давно. Щоправда, підтримка, скоріш за все, з’явиться в новому флагманському поколінні iPhone, а от доступні iPhone 9/9 Plus її не отримають.
  5. Програма AR. Компанія Apple випустить нову програму для доповненої реальності, що підкріплює інформацію про появу сенсора LiDAR, який Apple продемонстрували у новому iPad Pro, в нових флагманських смартфонах компанії.

Давайте розберемося, які нововведення очікують систему для смарт-годинників Apple – Watch OS, адже саме вона залишається найменш функціональною серед всіх ОС компанї.

  1. Share your face. Операційна система Watch OS 7 дозволить поширювати специфічні конфігурації циферблатів.
  2. Infograph Pro Watch Face. Новий циферблат, який включатиме в себе показники тахометра.
  3. Photo Watch Faces. У новій WatchOS 7, циферблати можуть бути створені з поширеного альбома, на додачу до окремих фото та груп фото з альбомів.
  4. Тепер батьки можуть визначати список програм, які їхні діти можуть використовувати під час навчального процесу.
  5. Control Center. Тепер у ньому з’явиться можливість включати нічний режим та визначення шуму.
  6. Контроль рівня кисню у крові. У watchOS 7 тепер буде можливість контролювати рівень кисню у крові (мова, зрозуміло, йде про нові Apple Watch Series 6, бо наявність цієї фішки залежить не лише від програмної, а й від апаратної складової).

Щодо macOS та TVOS поки, на жаль, немає інформації.

Компанія Apple поки анонсувала лише нові MacBook Air, тепер на черзі модельний ряд Pro. Немає чіткої інформації про те, що саме буде у новому поколінні, але ми наперед напевно можемо стверджувати наявність чи відсутність тих чи інших фішок. Точно відомо, що Apple переведе весь модельний ряд Pro на новий-старий тип клавіатури “ножиці”, який замінить “метелика”. Ідея останнього виявилась невдалою, клавіатура забивалась і погано працювала, і кілька послідовних оновлень, які повинні були вирішити ці проблеми, не допомогли. Новий-старий тип клавіатури не має таких проблем, при цьому його товщина не особливо більша, але набирати текст на ній зручніше. Минулорічне покоління MacBook Pro 16 стало першим, яке отримало таку клавіатуру, наступним стали нові MacBook Air 2020, на черзі MacBook Pro 13 (хоча є ймовірність, що цього року вийде не MacBook Pro 13, а MacBook Pro 14, по аналогії з минулорічним MacBook Pro 16, які прийшли на зміну MacBook Pro 15). Також очікується перехід на десяте покоління процесорів Intel. На жаль, MacBook’ів на базі процесорів AMD цього року явно не буде, як і у найближчі кілька років, а все через багаторічний контракт Apple та Intel. Він укладався ще в той час, коли Intel та AMD не особливо конкурували на ринку ноутбуків – там у Intel була повноцінна монополія. Але зараз, коли AMD випустила нові мобільні процесори Ryzen 4000, якраз Intel опинилась поза грою. Десяте покоління мобільних процесорів краще, ніж попередні, в плані прогресу, і більш конкурентоздатні відносно конкурентних процесорів AMD. Інші зміни, які повинні відбутися в модельному ряду MacBook Pro, поки невідомі.

А що з iPad? Pro-версії цього року вже були презентовані, разом з MacBook Air 2020, а от Mini, Air та iPad восьмого покоління повинні бути презентовані протягом цього року. Досить імовірно, що iPad 8G не буде особливо відрізнятися від минулорічного доступного планшета Apple, скоріш за все, оновлять чіпсет і з’явиться декілька незначних нових фішок. А от з Air та Mini все не так однозначно – в них очікується поява частоти оновлення дисплея 120Гц та новий безрамковий дизайн, як у iPad Pro. Також нові планшети повинні отримати ті ж платформи, що й актуальні, або й майбутні iPhone (тут залежить від дати виходу). iPad 8G, можливо, презентують разом з iPhone SE 2 (iPhone 9/9 Plus), оскільки вони, як доступні продукти, ідейно схожі. Для iPad Air 2020 та iPad Mini 2020 буде, скоріш за все, окрема онлайн-презентація, або їх вихід просто анонсують на сайті Apple, як це було з оновленими MacBook Air 2020 та iPad Pro 2020.

Ходять також чутки і щодо редизайну моноблоків Apple – iMac та iMac Pro. Вони повинні отримати досить значне оновлення в плані дизайну і стати схожими на дисплей компанії Apple – Pro Display XDR, що означає появу перфорацій, як у останнього Mac Pro і Apple Pro Display XDR, а також перепрацьованого дизайну в цілому – як мінімум, рамки дисплея стануть тоншими. Це давно пора було зробити, оскільки на фоні конкурентів такі рамки виглядають справді архаїчно. Також моноблоки Apple отримають оновлення апаратної складової – скоріш за все, ми просто побачимо перехід на нове покоління процесорів Intel та нарощення об’ємів оперативної/внутрішньої пам’яті при збереженні колишньої ціни у кожній версії, як це було з Mac Mini 2020.

Apple Pro Display XDR та Mac Pro, скоріш за все, в 2020-ому році не отримають ніяких оновлень і залишаться без змін, і у цьому немає нічого дивного. Між теперішнім та минулим поколіннями Mac Pro була перерва у 5 років, а між теперішнім Apple Pro Display XDR та минулим Apple Thunderbolt Display – взагалі 8 років, тому оновлення за рік очікувати явно не варто. Якщо воно й буде, то оновлять, скоріш за все, об’єми пам’яті у деяких версіях Mac Pro, навіть оновлення процесора дуже сумнівне, не кажучи вже про дизайн. Apple Pro Display XDR точно залишиться без змін.

І наостанок про найцікавіший для більшості людей, яких цікавить Apple, продукт – iPhone, точніше, нова флагманська серія. Як би дивно це не було, але цього року ми можемо взагалі не побачити оновлення флагманського модельного ряду компанії Apple, і так, причина, вже звично – коронавірус. І це для Apple може стати відчутним ударом, оскільки 2020-ий рік мав стати для неї знаковим, оскілька в ньому мали вийти перші iPhone з підтримкою роботи в мережах п’ятого покоління. Про iPhone 12 поки немає детальної інформації, але відомо, що топові iPhone 12 Pro та 12 Pro Max повинні отримати повністю безрамковий дизайн без брови, а всі датчики системи Face ID будуть розташовані на верхній рамці, яка буде такої ж ширини, як і всі інші. iPhone 12, який цього року повинен отримати дві версії, залишиться з такою ж рамкою, як і минулорічна модель. Є також інформація про те, що крім трьох камер iPhone 12 Pro та iPhone 12 Pro Max отримають LiDAR, як останній iPad Pro.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.