Чому планшети Pixel Slate провалились?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Google Pixel Slate вийшли восени 2018-го року, причому не як бюджетні конкуренти Microsoft Surface Go та iPad 2018, а як повноцінні конкуренти Surface Pro та iPad Pro, причому пропонували рівно такі самі додаткові інструменти для роботи – стилус та клавіатуру. Ціна також була схожою, модифікацій було багато, по суті, на будь-який гаманець, але планшети не стали успішними. Більше того, зараз ціни на планшети Google дуже сильно впали, точніше, компанія сама їх офіційно знизила. Щоб ви розуміли, наскільки суттєво, ціна на максимальну комплектацію в один момент впала аж на 700$. Версія з Intel Core m3, 8ГБ оперативної пам’яті та 64-ма ГБ внутрішньої пам’яті коштувала 799 доларів на старті, зараз оцінюється в 499. Середня комплектація з Intel Core i5, 8 ГБ оперативної пам’яті та 128-ма ГБ внутрішньої пам’яті коштувала 999 доларів, а зараз вона оцінена в 599. Топова версія з Core i7, 8 ГБ оперативної пам’яті та 256-ма ГБ постійної пам’яті, яка коштувала на старті продаж 1599 доларів, впала в ціні аж до 899-ти, тобто різниця в ціні на старті продаж і зараз склала аж 700 доларів.

А що, якщо я кажу вам, що це не все? Так, знижка в 700 доларів – це дуже суттєво, особливо враховуючи початкову ціну, але компанія Google дає у подарунок до планшетів також чохол-клавіатуру і стилус, які до цього продавались окремо за ціною понад 200 доларів в сумі. Тобто 700 доларів – це ще не фінальна знижка, компанія Google по факту дає до 900$ знижки.

Це пов’язано в першу чергу з тим, що планшети Pixel Slate справді нікчемно продаються, незважаючи на те, що часу для реалізації великої кількості планшетів з осені 2018-го року було предостатньо. Саме причини провалу Pixel Slate я роз’ясню в цій статті.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Розпочнемо з того, що Pixel Slate – це не перший планшет в модельному ряду Google Pixel. До нього вже був ноутбук-трансформер з сенсорним екраном Pixelbook, а також Pixelbook Go. Ні один, ні другий планшет не стали успішними, але компанія Google не здавалась. Вона вирішила переродити власний модельний ряд пристроїв на Chrome OS, перетворивши їх з трансформерів, які були все ж більше ноутбуками, ніж планшетами, на планшети, в яких є можливість підключити пропрієтарну клавіатуру через власний роз’єм, щоб виконувати задачі, які призначені для ноутбуків.

Навіть більше, Google перепрацювала інтерфейс Chrome OS під планшетний режим спеціально для Pixel Slate. Але була одна величезна проблема, яка, по суті, і перетворила Pixel Slate на мертвонароджений продукт, і нею була сама система Chrome OS. Незалежно від того, наскільки зручно був перероблений інтерфейс під планшетний режим, ціна на пристрій була, як на iPad і Surface Pro, які вже дозволяють як-не-як, а працювати, особливо Surface Pro. І коли компанія Google пробувала конкурувати з iPad OS, а тим більше з Windows у ніші, де в конкурентів було необхідне для роботи професійне програмне забезпечення, а система компанії Google була, по суті, прокачаним браузером Google Chrome, вона була приречена з самого початку.

Для мультимедійних цілей iPad, очевидно, підходив більше, як мінімум, через ціну (iPad 2018 коштував 329$ в базовій комплектації, тоді як Pixel Slate – 799$) , та й своїми можливостями від випереджав Pixel Slate, незважаючи на те, що Chrome OS змогла запускати Android-програми, які можна було встановлювати з Google Play.

Для професійної роботи Pixel Slate не підходив тим більше, бо для художників та інших творців контенту набагато краще підходив iPad з його пакетом програм, або Surface Pro, який взагалі підтримував всі програми, які доступні для звичайної Windows 10, що робить його, по суті, повноцінним замінником ноутбука (не ігрового, зрозуміло, а типового ультрабука). Тому цей варіант використання також відпадає.

Залишається тільки одне – легка офісна робота, яка може бути зручна, в основному, користувачам Google Docs. Єдина проблема полягає в тому, що для роботи в тих самих Google Docs точно так само підійде будь-який інший ноутбук чи планшет з клавіатурою, на який можна встановити браузер і відкрити в ньому Google Документи. Якщо ж вам не подобається і Windows, і iPad OS для офісної роботи (причини є і для того, і для іншого, і вони цілком очевидні), ви завжди можете встановити якийсь з Linux-дистрибутивів, який буде вам до смаку, щоправда, з сенснорними дисплеями вони, на жаль, поки не надто дружать. Зрештою, не варто забувати, що і сама Chrome OS – це просто Linux-дистрибутив від компанії Google.

Саме через це Pixel Slate провалився – він просто не був розрахований на якусь конкретну аудиторію. Для медіа-пристрою він був задорогий, для роботи – недостатньо функціональний, для офісної роботи – можливо, але все одно надто дороги, враховуючи наявність численних альтернатив, які або кращі, або дешевші, або і те, і інше одночасно. Тому єдиними покупцями Pixel Slate, яких можна зрозуміти, були фанати Google та ентузіасти, а масовому користувачу просто не було причини звертати свою увагу на планшети компанії Google. Навіть зараз, після досить суттєвого спаду цін, не особливо ясно, кому може знадобитись такий планшет. Надіюсь, що компанія Google перегляне свою політику щодо Chrome OS, або, як мінімум цінову політику. Бо якщо в дешевих Хромбуках до 300 доларів ще є зміст, то покупка преміального, але нефункціонального ноутбука за суму, яка дозволяє придбати значно кращу альтернативу – викинуті на вітер гроші.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.