Представлений новий Apple Mac Pro

Компанія Apple вчора провела захід WWDC 2019. І крім безлічі програмних новинок купертінскій гігант нарешті представив новий професійний ПК Mac Pro.

Як і було обіцяно, новий Mac Pro став модульним. Хоча в цілому він виглядає досить футуристично, всередині конфігурація схожа на звичайний ПК.

Якщо у свій час Mac Pro вже минулого покоління вражав дизайном і конструкцією, то новий Mac Pro в першу чергу вражає характеристиками.

У топовій конфігурації ПК пропонує 28-ядерний CPU Intel Xeon, 1,5 ТБ оперативної пам’яті у вигляді 12 модулів (шість каналів), пару SSD об’ємом 4 ТБ і два графічних прискорювача Radeon Pro Vega II Duo, кожен з яких включає два GPU Vega. Простіше кажучи, це аналогічно чотирьом звичайним відеокартам Radeon Pro Vega II.

Завдяки такій конфігурації, Mac Pro здатний працювати одночасно з трьома відеопотоками у роздільній здатності 8K або з 12 потоками дозволом 4K.

У базовій версії комп’ютер комплектується восьмиядерним CPU Xeon W з частотою до 4 ГГц, 32 ГБ ОЗП і відеокартою Radeon Pro 580X. Потужність блоку живлення становить 1,4 кВт.

Але новий Mac Pro, як вже говорилося, схожий на звичайний ПК тим, що його конфігурацію можна міняти самому вже після покупки. Тому важливі не тільки конкретних CPU і GPU, але також і можливості для апгрейда.

ПК отримав вісім слотів розширення PCIe. При цьому розміщені вони нерівномірно. Найкраще це видно на зображенні нижче.

Як ми вже говорили, Mac Pro може оснащуватися двома двопроцесорними відеокартами, які Apple називається MPX Module. Кожен з таких адаптерів займає чотири слоти розширення! Тому у версії з двома такими монстрами зайняті будуть чотири нижніх слота PCIe.

Як і минулий Mac Pro, новий отримав не саму звичайну систему охолодження. Вона не настільки унікальна, але суть в тому, що і відеокарти, і процесор отримали пасивні охолоджувачі, а обдувом займається загальна система, що включає декілька вентиляторів.

Повертаючись до слотів розширення, покупцям Mac Pro будуть доступні різні адаптери і плати. Встановити «звичайну» модель навряд чи вийде, хоча поки про це не говорили.

Одну з карт для Mac Pro варто виділити окремо. Вона називається Apple Afterburner. Технічних подробиць про неї замало, але призначена вона для прискорення роботи з відео. Зокрема, завдяки цьому адаптеру в Final Cut можна працювати з відео 8K в режимі реального часу. В основі цього прискорювача лежить FPGA. Продуктивність — 6,3 млрд пікселів в секунду, що дозволяє працювати з трьома потоками 8K ProRes RAW або 12 потоками 4K ProRes RAW при 30 к/с.

З іншого можна відзначити наявність мікропроцесора T2 Secure Enclave, який забезпечує безпеку, незвичайний корпус, який у багатьох асоціюється з кухонною теркою, наявність ручки для перенесення і навіть коліщаток, а також набір портів, що включає… пару USB, чотири Thunderbolt 3 і два RJ45 (10Gb Ethernet). Для професійного інструменту за м’яко кажучи чималі гроші такий набір здається дивним. Звичайно, порти є ще й у відеокарт.

Габарити ПК становлять 529 х 450 х 218 мм при масі 18 кг.

Ціна базової версії — 6000 доларів (161 400 грн.). У скільки обійдеться топова конфігурація, можна лише гадати. Apple поки не розкриває цих подробиць. Старт продажів намічений на осінь.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.