Categories: Ґаджети

Представлений п’ятиядерний CPU Intel Lakefield

Share

Ще в квітні ми дізналися про те, що Intel працює над технологією, яка дозволить в одному процесорі об’єднати різні за типом і архітектурою процесорні ядра. Тоді говорилося, що першим подібним поколінням буде Lakefield, яке включатиме високопродуктивні ядра Ice Lake і енергоефективні «атомні» ядра Tremont.

В листопаді з’явилися чутки про те, що процесори Lakefield будуть п’ятиядерними при робочій частоті близько 2 ГГц. Вже в грудні Intel офіційно представила технологію Foveros, яка і дозволить створювати абсолютно нові для цього сегмента CPU. Крім іншого, Foveros має на увазі таке компонування кристалів, коли один розташовується над іншим, тобто Foveros дозволить ще й зменшити габарити процесорів.

І ось вчора Intel розкрила подробиці про перші процесори з використанням всіх цих технологій. Вони дійсно будуть називатися Lakefield. І вони дійсно будуть містити процесорні ядра архітектури Sunny Cove, тобто покоління Ice Lake, а також «атомні» ядра. Ймовірно, маються на увазі ядра архітектури Tremont, які повинні стати основою для «атомних» процесорів наступного покоління під назвою Jasper Lake.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо точніше, CPU отримає одне продуктивне ядро і чотири енергоефективних, тобто він дійсно буде пятиядерным. Що цікаво, сама Intel в прес-релізі використовує бренд Atom, хоча формально від нього давно відмовилася.

На фото вище можна бачити прототип повноцінної друкованої плати для ноутбука з цим самим CPU Lakefield.

Що цікаво, процесор отримає досить продуктивне ядро Gen11 із 64 обчислювальними блоками. Як можна бачити на зображеннях, CPU буде включати відразу і оперативну пам’ять, тобто підсумкове рішення формально не є процесором або навіть однокристальною системою в звичному вигляді. Сама Intel говорить про “гібридний процесор”, але питання термінології поки можна залишити відкритим.

Потрібно розуміти, що високої продуктивності від такого рішення чекати не варто, тобто конкретно в тому вигляді, в якому зараз Intel описує Lakefield, це досить специфічний продукт, який підійде далеко не для всіх сценаріїв. Але його можливостей має вистачати для будь-яких завдань середньостатистичного користувача, не рахуючи ігри, а значить, таке рішення може завоювати свою долю на ринку.

Що цікаво, Intel нібито випустить CPU Lakefield, тому що є запит з боку великого клієнта. Але тільки одного. При цьому CPU буде доступний всім бажаючим, так що навряд чи ми побачимо ноутбуки з цими CPU тільки від однієї компанії.

Що стосується енергоспоживання процесора, Intel каже, що Lakefield може працювати в межах 7 Вт, тобто може обходитися без активного охолодження. У підсумку виходить досить цікавий продукт, навіть якщо відкинути його важливість з точки зору первістка абсолютно нового сегмента. Продукти на Lakefield повинні вийти в нинішньому році. Враховуючи, що CPU Ice Lake очікуються в самому кінці року, процесори Lakefield, ймовірно, вийдуть на ринок приблизно в той же період, а може вже і на початку 2020 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Андрій Харитоненко

Опублікував
Андрій Харитоненко
  • Останні записи

    Дешевше та якісніше: DJI представила крихітний дрон Mini 4K

    Міні-дрон важить всього 249 грамів і має складний дизайн, завдяки чому його можна з легкістю…

    30.04.2024

    Що робити, якщо вам постійно бракує пам’яті у смартфоні

    Навряд чи сьогодні знайдеться хоча б один користувач Android, який ніколи не стикався з нестачею…

    30.04.2024

    Xiaomi Redmi Note 13 Pro: Все ще топ за свої гроші

    Доброго часу, дорогі читачі. Сьогодні ми поговоримо про смартфон Xiaomi Redmi Note 13 Pro –…

    30.04.2024

    iPhone 16: витік розкриває розміри екрану та дизайн камери

    iPhone відкидає свою тінь уперед: незважаючи на те, що презентація відбудеться лише у вересні, на…

    30.04.2024

    На тлі популярності штучного інтелекту прибуток Samsung виріс майже в 10 разів

    Прибуток Samsung злетів більш ніж на 900% за підсумками першого кварталу 2024 року. Південнокорейська компанія…

    30.04.2024

    TikTok можуть заблокувати у Євросоюзі – голова Єврокомісії

    Керівник Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн не відкидає можливості заблокувати на території Євросоюзу популярний месенджер…

    30.04.2024