Офіційно анонсований SoC Snapdragon 855 зі всіма його функціями

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Лише зараз компанія Qualcomm повноцінно представила однокристальну систему Snapdragon 855. Нагадаємо, номінальний анонс був вчора.

Почнемо з конфігурації. Snapdragon 855 отримала восьмиядерний процесор, що складається з трьох кластерів ядер Kryo 485. Старший включає одне ядро з частотою 2,84 ГГц, середній – три ядра з частотою 2,42 ГГц, а в молодший входить чотири ядра з частотою 1,8 ГГц.

Також в конфігурацію нової платформи входить GPU Adreno 640, сигнальний процесор Hexagon 690 і процесор обробки зображень Spectra 380. Що цікаво, виявилося, що той самий модем Snapdragon X50 з підтримкою 5G — це окрема мікросхема. Фактично SoC Snapdragon 855 сама по собі мережі п’ятого покоління не підтримує, так як в її складі знаходиться модем Snapdragon X24 з підтримкою LTE і швидкістю передачі даних до 2 Гбіт/с. Найімовірніше, Qualcomm зробила саме так, щоб виробники смартфонів могли при бажанні випускати більш доступні моделі без підтримки 5G, але при цьому все-таки на топовій платформі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З приводу продуктивності Qualcomm заявляє, що процесор став на 45% швидше, ніж у Snapdragon 845, а продуктивність GPU зросла на 20%. При цьому завдяки семінанометровому техпроцесу новинка, якщо вірити компанії, є лідером галузі в показнику продуктивності на ВАТ.

Повноцінний анонс SoC Snapdragon 855. Платформа насправді не містить ні модему 5G, ні блоку NPU
Також цікаво дізнатися, що, всупереч чуткам, ніякого виділеного блоку NPU у нової платформи немає. Але це не означає, що вона не може працювати з завданнями, пов’язаними зі штучним інтелектом. Просто, як і раніше, обробка відповідних завдань лягає на плечі і GPU, і процесора Hexagon, і інших компонентів. Сама ж Qualcomm називає все це четвертим поколінням движка AI Engine. В даному випадку його продуктивність становить 7 TOPS, що втричі більше, ніж у Snapdragon 845.

Окремо Qualcomm зазначає і новий процесор обробки зображень Spectra 380, вказуючи, що це перший ISP з підтримкою запису відео HDR10+.

Чимало уваги Qualcomm приділила і ігровій тематиці. Snapdragon 855 стала першою платформою компанії комплексом рішень під загальною назвою Snapdragon Elite Gaming Experience. Він включає «кінематографічну цветокоррекцию», підтримку API Vulkan 1.1, алгоритми, які знижують падіння частоти кадрів на величину до 90%, та інше. Хоча той же Snapdragon 845 «поставити на коліна» так і не змогла жодна гра.

Повноцінний анонс SoC Snapdragon 855. Платформа насправді не містить ні модему 5G, ні блоку NPU.

Решту можна просто перерахувати:

  • Апаратна підтримка ультразвукового сканера відбитків пальців Qualcomm 3D Sonic Sensor
  • Підтримка Wi-Fi 6
  • Підтримка кодека Qualcomm aptX Adaptive і Qualcomm TrueWireless Stereo Plus
  • Підтримка віртуальної реальності в дозволі 8K
  • Підтримка Bluetooth 5.0
  • Підтримка запису відео в 4K при 60 к/с з HDR
  • Підтримка OpenGL ES 3.2 і OpenCL 2.0 FP
  • Підтримка декодерів H. 265 і VP9
  • Підтримка оперативної пам’яті LPDDR4X з частотою 2133 МГц
  • Підтримка Quick Charge 4+

Що ж стосується тієї самої підтримки 5G модемом Snapdragon X50, тут можна зупинитися окремо. Модем працює в тому числі в смузі міліметрового діапазону (mmWave), де його смуга пропускання складає 800 МГц. У смузі близько 6 ГГц смуга пропускання становить 100 МГц. Швидкість передачі даних заявлена на рівні 5 Гбіт/с. Звичайно, все буде залежати в тому числі і від телекомунікаційного обладнання операторів, якості покриття і так далі. Зараз навіть 1 Гбіт/с є недосяжним показником для звичайних користувачів, хоча сучасні модеми підтримують LTE і великі швидкості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.