Ґаджети

Що Apple не розповідала про OLED-дисплей нового iPad Pro

Share
Час читання: 7 хв.

Тандем OLED! Звучить захопливо, чи не так? Але зачекайте… Що це таке? Чи Apple просто з’єднала дві OLED-панелі разом, і ось вам новий, абсолютно неймовірний дисплей, ексклюзивний для нового iPad Pro? Ну, не зовсім так. Насправді це більше, ніж здається на перший погляд, і це дійсно чудова новина для всіх нас.

Новий дисплей iPad Pro з тандем OLED не просто поєднує дві панелі, а використовує інноваційний підхід, який значно покращує якість зображення та енергоефективність. Це означає яскравіші кольори, глибший чорний та триваліший час автономної роботи. Тому, навіть якщо здається, що це просто новий маркетинговий хід, насправді це великий крок вперед у технології дисплеїв.

Копаючись у світі Tandem OLED

Вперше я почув про Tandem OLED від свого колеги та друга Ярона Шнайдера з PetaPixel. Він написав мені: «Будь ласка, зроби відео, яке пояснить, чим відрізняються WD-OLED та Tandem OLED і що робить кожен із них особливим».

На що я відповів: “А-а-а… Tandem ЩО?”.

Я експерт з телевізорів, що не обов’язково означає, що я експерт з дисплеїв, але, можливо, я експерт з дисплеїв? Я проводжу багато часу, вивчаючи технологію дисплеїв, особливо все, що пов’язане з OLED. Тому уявіть моє здивування, коли Джарон – а потім і багато інших – почали надсилати мені питання про нову технологію Tandem OLED від Apple у iPad Pro 2024 року.

Нічого не знаючи про нього, я відразу почав вивчати його, почавши з опису самої компанії Apple. Як пояснює Apple: «Ми розробили найсучасніший дисплей, який використовує дві OLED-панелі та комбінує світло від обох, забезпечуючи феноменальну повноекранну яскравість. Жоден інший пристрій такого роду не забезпечує такого рівня якості зображення».

Далі Apple розповідає про всі переваги OLED-дисплеїв і оголошує його як Ultra Retina XDR.

Отже, до справи: Що робить обіцяні характеристики цього екрану такими чудовими, так це його висока яскравість – 1000 нит на весь екран і 1600 нит на піку яскравості HDR-відтінків. Це дійсно приголомшливо. Але чи найкращий це OLED-дисплей, який ви можете отримати у споживчому пристрої? І як загалом працює використання двох OLED-панелей? Це якийсь OLED-сендвіч? Чи справді Apple винайшла це?

Щоб краще зрозуміти технологію Tandem OLED, почнемо з її витоків, які виникли не в лабораторії Apple.

Apple не винаходила цю технологію

Я знайшов білий документ, представлений у 2009 році в рамках симпозіуму Товариства інформаційних дисплеїв (SID) Display Week, внутрішньопромислової виставки, присвяченої найновішим технологіям дисплеїв. Технологія Tandem OLED, або, принаймні її концепція, була розроблена 15 років тому – приблизно за два роки до того, як LG представила перший споживчий OLED-телевізор.

З того часу було зроблено безліч удосконалень, щоб зробити її більш ефективною, і випущено ще кілька білих книг, які розповідають про її перетворення на повноцінну технологію.

То чому ж, якщо технологія існує вже так давно, ми й досі не бачили Tandem OLED у пристроях? Повернімося до цього питання. Спочатку поговоримо про два найбільш популярні типи OLED-панелей, що використовуються в пристроях сьогодні.

Один з них називається W-OLED, або WRGB OLED – його ще називають білим OLED. У цій панелі використовуються органічні сполуки для створення червоних, зелених та синіх пікселів, які виробляють власне світло – підсвічування не потрібне. Потім підвищення яскравості додається білий OLED-субпиксель. Компанія LG Display була піонером у розробці цієї технології, і протягом багатьох років лише такі OLED-панелі можна було зустріти у телевізорах та моніторах для ПК.

Кілька років тому компанія Samsung Display випустила новий тип OLED-панелей під назвою QD-OLED. У ній для створення світла використовується лише один синій OLED-піксель, а потім додаються червоні та зелені квантові точки – крихітні наночастинки, які світяться, коли ви світите на них. Панелі QD-OLED випромінюють чистіше червоне, зелене та синє світло, ніж панелі W-OLED, тому вони мають кращу яскравість і чистоту кольору.

Apple описує переваги OLED-технології як ідеальні рівні чорного, приголомшливу контрастність, неймовірний час відгуку пікселів та насичені, точні кольори. З кожним роком OLED-телевізори називають власниками найкращої якості зображення.

Чому Tandem OLED – це так важливо

Якщо OLED такий чудовий, чому він не використовується у всьому? Ахіллесова п’ята OLED у тому, що це органічний матеріал, тому він зношується тим швидше, чим сильніше – чи яскравіше – ви його експлуатуєте. Тому, щоб захистити OLED-панелі від надто швидкого вигоряння або перегорання, виробники телевізорів повинні обмежувати інтенсивність їх використання.

Крім того, що більше OLED-дисплей, то більше енергії він споживає. У портативних пристроях, таких як планшети, це означає, що він швидко з’їдатиме заряд батареї. Тому, якщо OLED-дисплей може добре працювати в телефоні, він буде занадто енергоємним, щоб працювати у великому пристрої з акумулятором, такому як iPad.

Пропонуємо до вашої уваги Tandem OLED. Це панель типу W-RGB OLED, але в ній використовуються два світловипромінюючі шари, кожен з яких споживає відносно невелику кількість енергії, тому ми не збираємося зношувати ці OLED-пікселі. Оскільки світловипромінюючих шарів два, то яскравість Tandem OLED може бути дуже високою. Уся яскравість без недоліків. Геніально!

Тепер я не можу пояснити вам одну річ (бо сам цього не розумію) – як світло від одного шару цього OLED-сендвіча проходить через світло іншого шару. Для отримання цієї інформації мені доведеться поспілкуватися з інженерами на дисплеях, знайомими з цією технологією, і я вже звертаюся до них.

Де була ця технологія усі ці роки?

Якщо Tandem OLED – така блискуча ідея, чому ми не бачили її у пристроях раніше? Чому її немає у телевізорах та моніторах ПК? Чому ми не бачили його у планшетах?

Ну, на мою думку, з кількох причин. Я говорю «підозрюю», тому що мені потрібно уточнити це в інженера по дисплеях, але я думаю, що можна припустити, що, по-перше, Tandem OLED явно досить дорогий у виробництві. Якби це було не так, я впевнений, що LG Display вже випускала їх у розмірах, які можна було б використовувати в телевізорах і моніторах ПК. ТБ можуть забезпечити всю необхідну потужність, але ці великогабаритні панелі Tandem OLED, ймовірно, просто занадто дорогі для установки в телевізор.

Друга причина полягає в тому, що їм потрібно більше енергії, ніж можуть забезпечити мобільні пристрої – принаймні досі. Акумулятори в планшеті або телефоні повинні були бути потужними, щоб підтримувати процесор і дисплей протягом скільки-небудь значущого часу.

І ось, мої друзі, величезна міць Apple у поєднанні з її інноваціями дозволили нам створити перші OLED-дисплеї Tandem.

Tandem OLED потребував багатого партнера, щоб просунути його в реальний світ. Такі речі не можна робити в малих масштабах – це правильний шлях до банкрутства. Потрібно виробляти дисплейні панелі у великих масштабах, а для виробництва і так дорогих нових панелей у великих масштабах потрібні гроші, які є в дуже небагатьох організацій – але у Apple вони є.

Але вам також потрібно місце, куди його поставити, та iPad – ідеальний варіант для розміщення чогось на зразок нового дорогого дисплея. OLED-панелі починають своє життя із величезного листа так званого материнського скла. З цього масивного листа можна вирізати будь-яку кількість комбінацій великих та маленьких дисплеїв.

Наприклад, ви можете вирізати один 88-дюймовий екран, і у вас не залишиться нічого зайвого. Або ви можете вирізати три екрани з діагоналлю 65 дюймів, і у вас залишиться достатньо коштів, щоб вирізати шість екранів з діагоналлю 32 дюйми.

Так що ви можете легко уявити, що вихід продукції для чогось розміром з iPad Pro буде експоненційно вищим, ніж для телевізорів. Виробництво все ще дороге, але вихід продукції набагато вищий, тому Apple може окупити значну частину своїх витрат, заклавши в кожен iPad гарну маржу.

Інша проблема, яку могла вирішити лише Apple, – це проблема харчування. Я вважаю, що саме тут і стане в нагоді чіп M4. M4 – настільки ефективний чіп, що Apple може дозволити собі постачати OLED-дисплей Tandem усім необхідним для створення 1000 ніт повноекранної яскравості та 1600 ніт пікової яскравості HDR.

Але Apple, мабуть, зробила не тільки це. Ймовірно, ресурси Apple допомогли вирішити деякі проблеми, пов’язані із низькою ефективністю яскравості. І хто знає, що ще зробили могутні інженерні м’язи Apple для того, щоб використання екрану Tandem OLED у пристрій стало реальністю.

Apple створила щось особливе

Так що… хоча Apple не винаходила Tandem OLED, я думаю, що справедливо віддати належне Apple за те, що Tandem OLED вийшов з лабораторії корпорації, що виробляє дисплеї, і потрапив у пристрій. І я думаю, що ми також можемо подякувати Apple за те, що вона зробила екран Tandem OLED таким, яким він є сьогодні.

А тепер, коли він з’явився у споживчому пристрої? Ну, скажімо так, можна з упевненістю сказати, що Tandem OLED не довго житиме виключно в iPad Pro. Коли люди побачать новий Ultra Retina XDR, вони захочуть отримати таку якість зображення на кожному екрані, який їм доведеться дивитися. Цей попит стимулюватиме інновації, необхідні для того, щоб пропозиція зростала, а вартість знижувалася.

І, повірте, скоро ви отримаєте по обличчю купу оглядів, які розповідають про те, який неймовірний дисплей Ultra Retina XDR у нового iPad Pro. У той час як зараз існують телевізори з піковою яскравістю HDR 1600 ніт, на ринку немає жодного споживчого OLED-дисплея з яскравістю 1000 ніт, що забезпечує стабільну повноекранну яскравість.

Однак у Голлівуді використовуються професійні дисплеї для мастерингу, здатні забезпечити таку картинку – я їх бачив, і вони просто чудові.

Те, що зробила Apple, – це справді велика удача. Середній рівень яскравості зображення в 1000 нит означає, що ви можете використовувати новий iPad Pro практично в будь-яких умовах навіть на вулиці. А пікова яскравість HDR в 1600 нит означає, що за якістю зображення iPad Pro зрівняється навіть з найкращими телевізорами на ринку. А знаючи Apple, можна сказати, що це буде найкрасивіший споживчий екран на ринку. Я, наприклад, не можу дочекатися, коли візьму його до рук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: AppleiPad
  • Останні записи

    Samsung Galaxy S24 Ultra виявився популярнішим за iPhone 15 у Європі

    Європейський ринок смартфонів зазнав значних змін у вподобаннях споживачів протягом першого кварталу 2024 року. На…

    24.06.2024

    Смартфон IQOO 13 буде оснащений екраном LTPO серії BOE X з роздільною здатністю 2K

    iQOO, відомий виробник смартфонів, готується до випуску свого нового флагманського пристрою, iQOO 13. Цей смартфон…

    24.06.2024

    OnePlus готує конкурента для iPad Pro: перші подробиці про найпотужніший Android-планшет

    Китайський виробник гаджетів OnePlus опублікував перші тизери майбутнього флагманського планшета OnePlus Pad Pro, який, за…

    24.06.2024

    Представлено Honor X60 Plus з потужним акумулятором і 12 ГБ оперативної пам’яті

    Представлений Honor X60 Plus оснащений 6,77-дюймовим РК-екраном з роздільною здатністю 720 x 1610 пікселів і…

    24.06.2024

    Дизайн iPhone 16 підтверджено на відео

    Відомий інсайдер Ice Universe опублікував новий відеоролик, в якому демонструється чохол для iPhone 16 з…

    24.06.2024

    Xiaomi випустила стильний чотиридверний холодильник за менше ніж 20 тисяч гривень

    Xiaomi представила новий холодильник Mijia Fresh Storage 439L Cross Ice Crystal White, який вже доступний…

    24.06.2024