Створено унікальну флешку яка прослужить понад 200 років

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Коли ви купуєте флешку, ви звертаєте увагу на три параметри: обсяг, продуктивність і стійкість до відмов – чим більше, тим краще, і саме в такому порядку. Однак є накопичувач, який пропонує протилежні цінності, він має об’єм 8 КБ (це 8192 символи), але може прослужити понад 200 років.

Реклама

USB-накопичувач Blaustahl від компанії Machdyne оснащений модулем пам’яті FRAM об’ємом 8 КБ та призначений для тривалого зберігання текстових файлів. У нього вбудований мікроконтролер Raspberry Pi RP2040, що робить його придатним для різних програм безпечного зберігання даних.

Мікросхема FRAM (Ferroelectric RAM) відома наднизьким енергоспоживанням, високою швидкістю запису та надзвичайно високою стійкістю до перезапису (більше квадрильйону циклів читання/запису). За продуктивністю вона перевершує EEPROM і NOR-флеш, але й коштує в кілька разів дорожче. Ця флешка також має NOR-пам’ять обсягом 4 МБ для прошивки і порт USB Type-A для підключення до комп’ютера або іншого пристрою.

Пам’ять FRAM відрізняється довговічністю та витривалістю в порівнянні з іншими рішеннями. Вона може зберігати дані більше 200 років за температури 35 °C, перевищуючи за цим показником NOR-флеш, яка, за словами виробника, служить до 200 років, і NAND-флеш, яка в аналогічних умовах служить від 16 до 20 років. EEPROM також забезпечує гарне зберігання даних, але з більш тривалим часом запису та меншою кількістю циклів запису порівняно з FRAM.

Що можна зберігати на флешці об’ємом 8 КБ? Наприклад, якийсь дуже важливий текст, логіни та паролі, криптовалютні ключі, дані геолокації та іншу інформацію, яка з часом не втратить цінність або стане навіть ще ціннішою. У прошивку включений текстовий редактор, доступний через програми послідовного обміну даними, такі як PuTTY та Tera Term.

Майбутні оновлення прошивки Blaustahl включатимуть функції шифрування, що збільшить захищеність пристрою. Прошивка, схеми та файли дизайну корпусу доступні на GitHub, що дозволяє всім бажаючим вивчати та модифікувати пристрій. Ціна – 29,95 євро (1300 гривень).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: