Ґаджети

Rabbit R1 – головні недоліки і переваги “унікального” смартфона

Share

“Передбачається, що це більш простий компаньйон для мого телефону, проте R1 часто говорить мені використовувати мій телефон, коли я прошу його виконати найпростіші завдання”, – написав редактор відділу Digital Trends Джо Марінг, взявши Rabbit R1 на тест. Найбільший недолік тут – не повільний інтерфейс або відсутність функцій, а те, що він додає в повсякденне життя звичайного користувача.

На даному етапі це не так багато, перш за все тому, що бюджетний телефон на Android може виконувати ті ж завдання за допомогою додатків – чи то робота ШІ, наприклад, підбиття підсумків ланцюжка електронних листів або замовлення бургера. “У кращому разі це міг би бути додаток зі штучним інтелектом”. Це тема, що повторюється, на інтернет-форумах, присвячених R1. І, схоже, сам R1 підтверджує цю думку.

Секрет Android кролика R1

Експерт з Android Мішаль Рахман отримав до рук APK-файл пускової установки, який дозволив йому запустити програмне забезпечення R1 на Google Pixel 6a. У найзагальніших рисах APK – це весь код, з якого складається програма для Android. Пускова установка – це, по суті, частина програмного забезпечення, яка керує тим, як виглядає та працює домашній екран телефону та система скриньок додатків.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У випадку R1 ситуація трохи заплутана. Як пояснює Рахман на сайті Android Authority, Rabbit R1 працює під управлінням того, що можна назвати пусковою установкою, що базується на проекті Android Open Source Project (AOSP). Примітно, що в дослідному огляді Rabbit не згадується AOSP або його приналежність до Android. Тільки після того, як історія Рахмана стала відома, Rabbit підтвердив, що програмне забезпечення R1 побудовано на AOSP, основній базі Android. Простіше кажучи, програмне забезпечення R1 – це, насправді, просто додаток для Android.

Компанія неодноразово наголошувала, що гаджет зі штучним інтелектом працює на Rabbit OS, яка заснована на Large Action Model (LAM). Це тип базової моделі, яка навчається виконувати певні завдання, наприклад, перетворювати сенсорні та голосові сигнали на дії та реагувати на них відповідним чином. У випадку R1 все це відбувається в хмарі, подібно до того, як інструменти штучного інтелекту, такі як ChatGPT, приймають ваше текстове введення, обробляють його в хмарі і потім видають відповідь.

При всій повазі – хоча більшість споживчих пристроїв без iOS працює на модифікованому AOSP як клієнт, я не думаю, що ви розумієте, що клієнтський apk може бути продубльований і бутлегом, у той час як весь фактичний сервіс живе у хмарі? І чому цей бутлег apk не працює? Спробуйте зараз.

Цікаво, що пристрій, на який Рахман встановив APK-пакет, був заблокований або за IP-адресою або за ідентифікатором пристрою, і цю подію підтвердив генеральний директор компанії Джессі Лю.

“Rabbit OS і LAM працюють у хмарі з дуже специфічними модифікаціями AOSP та прошивок нижнього рівня”, – йдеться в офіційній заяві компанії. Крім підтвердження наявності AOSP компанія також уточнила, що їй відомо про існування “неофіційних емуляторів додатків/сайтів Rabbit OS”, і що такі бутлеговані APK-файли не дозволять отримати доступ до систем Rabbit OS.

Декілька цікавих моментів

Примітно, що хтось нібито виклав вихідний код Rabbit R1 згідно з цим обговоренням на форумі Hacker News, але посилання на ресурси GitHub були видалені. Користувач YouTube під ніком Arthur (@chainedtears) опублікував відео, на якому нібито зламаний R1 запускає Android-версії Discord та Minecraft, але з того часу воно було видалено.

Отже, люди вже зламали кролика R1 та з’ясували, що він працює на Android. Люди скинули apk, а я змусив його працювати (з root та кількома модами) на стандартному телефоні.

В іншому повідомленні, яке вже видалено з Reddit, йдеться про те, що хтось запустив популярну гру Doom на Rabbit R1. Людина, яка має доступ до APK, розповіла Digital Trends, що її декомпілювали і запустили на офіційному емуляторі Android. Це інструмент, який Google пропонує розробникам для тестування їх додатків для Android перед поширенням.

В одному з повідомлень на Reddit, знову ж таки з віддаленого облікового запису, стверджується, що Rabbit OS була запущена на настільному комп’ютері. Digital Trends також може підтвердити, що копії APK та кілька інструкцій по обхідному шляху були передані через спілкування на Reddit. Інша людина, яка побажала не називати свого імені, повідомила, що команда Rabbit знала про появу APK вже кілька днів.

Як засіб безпеки Rabbit почав перевіряти міжнародні ідентифікаційні номери мобільного обладнання (IMEI), щоб підтвердити апаратні ключі, і навіть почав вносити зміни до хмарних терміналів за допомогою програмних патчів. Без хмарних терміналів доступ до LAM на неліцензійному устаткуванні, швидше за все, буде неможливим.

Схоже, що в Rabbit R1 завантажуються два екземпляри програм Android: один виконує функцію оновлення системи, а інший знаходиться за інтерфейсом пускової установки. Таким чином, схоже, що R1 діє скоріше як апаратний засіб для запуску, по суті, програми Android, у той час як усі завдання, що виконуються штучним інтелектом, знаходяться у хмарі, де живе LAM.

Іронія полягає в тому, що, незважаючи на те, що Rabbit підносить Rabbit OS як нову, оригінальну операційну систему, насправді вона не робить нічого такого, чого б ми не бачили раніше. Вона може дізнатись погоду, перевірити ціни на акції, здійснити пошук в Інтернеті тощо. Це все те, про що можна сказати: «Чому б вам просто не використовувати програму для цього», і тепер, схоже, це все, чим Rabbit OS дійсно є.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Rabbit R1
  • Останні записи

    Що потрібно знати під час створення пароля для свого облікового запису

    Кіберполіція рекомендує дотримуватися цих порад під час створення пароля та використання облікового запису. Для створення…

    19.05.2024

    У “Vodafone” відповіли абонентам, чому може зникнути Інтернет

    Скарги на Vodafone почали надходити після введення графіків відключення електроенергії по всій Україні. "Тут знову…

    19.05.2024

    Названо 10 найпоширеніших помилок при зарядці смартфона

    У сучасному світі смартфон став нашим незамінним помічником. Ми використовуємо його для дзвінків, спілкування, роботи,…

    19.05.2024

    Все дуже серйозно. OpenAI посилює захист конфіденційності

    В останньому матеріалі видання Vox з'явилася інформація про те, що компанія OpenAI, відома своїми розробками в галузі…

    18.05.2024

    Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

    На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із…

    18.05.2024

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024