Ось всі Mac M3, які все ще очікуються в цьому році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Раніше цього тижня Apple анонсувала нові 13- та 15-дюймові моделі MacBook Air – перші в цьому році оновлення Mac з чіпами серії M3. Але в лінійці Apple є й інші комп’ютери Mac, які ще не були оновлені до новітніх процесорів M3.

Отже, яке місце займають Mac mini, Mac Studio та Mac Pro в дорожній карті Apple M3 на наступний рік? Ось що говорять останні чутки.

Mac Mini

Apple анонсувала моделі M2 та M2 Pro Mac mini у січні 2023 року, тобто понад 400 днів тому.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Марк Гурман з Bloomberg заявив у липні, що, на його думку, новий Mac mini з’явиться не раніше кінця 2024 року, і з тих пір ми не чули жодних інших чуток, які б змінили цю дату. З іншого боку, Apple може вирішити не оновлювати Mac mini в цьому році і повністю відмовитися від M3. Приблизно 26 місяців пройшло між запуском M1 Mac mini і оновленням M2 Mac mini. Надалі, можливо, компанія має на увазі 18-місячний цикл оновлення, що означає, що ми можемо побачити M4 Mac mini навесні 2025 року.

Mac Studio

У червні 2023 року Apple оновила Mac Studio чіпами серії M2. Моделі Mac Studio поставляються з чіпом M2 Max або M2 Ultra, тому логіка підказує, що нам слід очікувати еквівалентні варіанти M3.

Однак, згідно з січневим звітом тайванської дослідницької компанії TrendForce, в середині 2024 року вийде нова модель Mac Studio з більш потужним чипом M3 Ultra, ніж ми могли б очікувати.

Згідно зі звітом, чіп M3 Ultra буде виготовлятися за допомогою вузла N3E компанії TSMC, так само як і чіп A18, який, як очікується, дебютує в лінійці iPhone 16 пізніше цього року. Це означає, що це буде перший чіп Apple з N3E. N3E – це вдосконалена версія 3-нм техпроцесу TSMC, яка пропонує дещо кращу продуктивність і вищу продуктивність виробництва.

Через кілька днів після звіту TrendForce Гурман заявив, що, на його думку, Apple працює над новим Mac Studio, який, ймовірно, буде пропонуватися з поки що неанонсованим четвертим варіантом чіпа M3. Він, як і попередні покоління, матиме вдвічі більше компонентів, ніж версія “Max”, а це означає, що він матиме до 32 ядер центрального процесора і 80 ядер графічного процесора. Гурман каже, що його запуск, швидше за все, відбудеться в другій половині 2024 року.

Mac Pro

Разом з Mac Studio, Apple оновила Mac Pro чіпами серії M2 під час WWDC у червні 2023 року. Mac Pro доступний лише в конфігурації з одним чипом і наразі постачається з чипом M2 Ultra, який використовується в Mac Studio.

Логічно очікувати, що наступний Mac Pro отримає оновлення, яке додасть той самий чіп M3 Ultra разом з Mac Studio, так само, як він отримав чіп M2 Ultra в минулому році. Як і в попередніх поколіннях, це, швидше за все, подвоїть компоненти версії “Max”, а це означає, що вона матиме до 32 ядер CPU і 80 ядер GPU.

Дійсно, Гурман вважає, що Apple, швидше за все, оновить Mac Pro цим новим висококласним чіпом у другій половині року. При цьому він не вірить, що Apple знову відмовиться від цього комп’ютера лише через рік.

MacBook Pro – вже оновлений

Apple в листопаді 2023 року оновила лінійку MacBook Pro чіпами M3 і M3 Pro, тож робота компанії в цьому напрямку вже виконана.

Наразі Apple прийняла 18-місячний цикл переходу від M1 до M2 і від M2 до M3, тому було б розумно припустити запуск моделей M4 MacBook Pro у 2025 році, якщо Apple дотримуватиметься такого ж темпу. До речі, така дорожня карта збігається з чутками про перший MacBook Pro з OLED-дисплеєм і, можливо, навіть сенсорним екраном.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.