Чому MacBook кращий за ноутбуки на Windows: важлива перевага

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

MacBook вважаються одними з найкращих ноутбуків для роботи, і естетика тут абсолютно ні до чого. Напевно, приємно засісти в кафе з лептопом, який серед богемної аудиторії вважається головною ознакою достатку й елементом стилю, але вирішенню робочих завдань це, на жаль, не сприяє. Зате сприяє macOS, що вирізняється високим рівнем оптимізації, інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом і великим набором професійного ПЗ. Втім, є й інша причина, яка робить MacBook кращим за будь-які ноутбуки на Windows.

Чим MacBook відрізняється від Windows-ноутбуків

Незважаючи на те що за продуктивністю ноутбуки на Windows практично не поступаються Макбукам, скористатися нею в автономному режимі вони найчастіше не можуть. Щоб лептоп запрацював на повну потужність, його необхідно підключати до джерела живлення, тоді як рішення Apple нічого такого не вимагають. У них, практично незалежно від навантаження і сценарію використання, вийде працювати від акумулятора.

За великим рахунком це стосується всіх ноутбуків під управлінням Windows: і слабких, і потужних. Просто у потужних падіння продуктивності відчувається гостріше: вони геть втрачають увесь свій потенціал і перетворюються на звичайні друкарські машинки, на яких ні гру запустити, ні рендеринг відео почати, ні з 3D-моделями попрацювати.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Головна причина – в обмеженій ємності акумулятора, який має тягнути височенне навантаження. Якщо ноутбук споживає 200 Вт, а ємність його батареї становить лише 100 Вт*год, то це означає, що розрядка буде занадто стрімкою. Цього не можна допустити з елементарних міркувань безпеки, оскільки АКБ ризикує не просто зноситися завчасно, а взагалі спровокувати відключення самого пристрою і перервати всі процеси.

Чому ноутбук гальмує під час роботи від акумулятора

Щоб цього не відбувалося, у Windows-ноутбуках використовується одразу два “запобіжники”, що регулюють продуктивність: на рівні заліза і на рівні системи. Наприклад, Intel реалізує це на апаратному рівні у вигляді механізму SpeedStep. Він вбудований у процесори, які випускає компанія, і відсутній, скажімо, у процесах Apple.

SpeedStep дає змогу ноутбуку змінювати тактову частоту залежно від умов експлуатації. Таким чином вдається підвищити енергоефективність комп’ютера, що дуже актуально для мобільних пристроїв. На програмному рівні той самий принцип реалізується завдяки перемиканню між продуктивним і енергозберігаючим режимами.

На відміну від SpeedStep, режим енергозбереження діє ширше, керуючи не тільки процесором, а й низкою інших параметрів на кшталт яскравості екрана, частоти його оновлення тощо. Таким чином вдається продовжити автономність лептопа, якщо він працює від акумулятора, і дати йому розвернутися як слід при підключенні до розетки. Інша справа, що іноді продуктивність зрізається занадто сильно, і ноутбук починає гальмувати.

Як працює енергозбереження на MacBook

Так, усі MacBook теж мають такий перемикач і теж орієнтовані на те, щоб пропрацювати від акумулятора якомога довше. Але є нюанс: вони дають змогу ввімкнути продуктивний режим навіть у відриві від джерела живлення. Так відбувається через кілька особливостей, які вигідно відрізняють ноутбуки Apple від усіх інших.

Насамперед ми маємо подякувати за високу продуктивність в автономному режимі низькому енергоспоживанню ноутбуків на Apple Silicon, яке в 4-5 разів нижче, ніж у рішень на Windows. Дається взнаки ARM-архітектура, яка енергоефективніша, ніж x86. До того ж потрібно враховувати відсутність дискретної графіки в M-чіпах. Навіть у найпотужніших процесорах немає виділеної відеокарти, яка надає найвище навантаження.

Велике значення для здатності ноутбука працювати на високій потужності від акумулятора є його ємність. У всіх MacBook – а особливо у Pro-моделей – вона вища, ніж енергоспоживання їхніх процесорів. Припустимо, M3 Max споживає від 30 до 78 Вт при максимальному навантаженні. При цьому 16-дюймова версія оснащується батарейкою на 100 Вт*год. Тобто технічно їй буде потрібно майже півтори години на повну розрядку. Це теж досить швидко, але все-таки краще, ніж катастрофічні півгодини у Windows-ноутбуків.

Навіщо ноутбуку потужний блок живлення

Навіть найтоповіші конфігурації MacBook Pro не нагріваються так само сильно, як зіставні за продуктивністю Windows-ноутбуки. Знову-таки через досконалішу архітектуру і використання вбудованої графіки замість дискретної відеокарти. Процесори M-серії виділяють менше тепла і чинять менше негативного впливу на акумулятор. Відповідно, Маки можуть працювати не максимальному рівні потужності з меншим ризиком для власних компонентів, тоді як лептопи на Windows – ні.

Безумовно, Apple не просто так кладе в комплект з топовими MacBook Pro адаптери живлення високої потужності. Наприклад, модель з M3 Max комплектується 140-ватним ЗП. Така потужність потрібна не тільки, щоб швидко й ефективно зарядити ноутбук, а й щоб прийняти на себе частину того навантаження, яке на нього чинить виконання важких завдань. Адже якщо процесор споживає 80 Вт енергії, має сенс забезпечити йому страховку у вигляді потужного джерела живлення і тим самим не виснажувати ресурс акумулятора.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.