Зовнішні ігрові відеокарти для ноутбуків: що вибрати

Зовнішня відеокарта може перетворити навіть тонкий та легкий ноутбук на потужну ігрову машину. Головне, щоб такий лептоп відповідав деяким важливим вимогам.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Купуючи ноутбук, ви завжди стоїте перед вибором – придбати легкий і тонкий гаджет без дискретної відеокарти або важку ігрову модель з значними розмірами і потужною графікою. Але мало хто замислюється про ще один дуже цікавий варіант – купівлю компактного ноутбука та зовнішньої відеокарти до нього.

Чому саме зовнішня відеокарта?

Одна з переваг такого дуету очевидна. Адже таким чином ви отримуєте дуже тонкий і легкий ноутбук, який можна взяти з собою куди завгодно. Якщо ж ви захочете пограти або попрацювати з “важкою” графікою, підключіть до нього зовнішню відеокарту та насолоджуйтесь найвищою графічною продуктивністю.

Але головне не в цьому. Відеокарти для ноутбуків можуть не відрізнятися від своїх десктопних аналогів назвою, але їхня продуктивність набагато нижча, ніж у останніх. Все через те, що ноутбучні відеокарти завжди мають нижчий тепловий пакет, а деякі з них взагалі пропонують менше виконавчих блоків.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що стосується зовнішніх відеокарт, то, по суті, це лише док-станція з настільною відеокартою та необхідною їй системою живлення всередині. Відповідно, ніяких проблем ноутбуків у неї немає, а продуктивність такого GPU нічим не поступається швидкості роботи, встановленої в будь-якому десктопному комп’ютері відеокарти.

Втім, кілька підводних камінців є і тут. Так, зовнішня відеокарта сама по собі нічим не поступається прискорювачеві в настільному комп’ютері. Але насправді вузьким місцем такої системи може стати процесор ноутбука. І, наприклад, купувати зовнішню GeForce RTX 4080 для лептопа на базі Intel Core i3, щонайменше, безглуздо – такий процесор просто не розкриє весь потенціал настільки потужного прискорювача. Інша справа Core i7 чи i9 свіжого покоління. Дуже добре, якщо він ставитиметься до серії H або HX. Тут зовнішній відеокарті точно буде десь розвернутися.

Але куди ймовірніше, що продуктивність зовнішньої відеокарти «упирається» не в процесор, а у можливості інтерфейсу для її підключення до ноутбука. Адже навіть швидкий Thunderbolt 3 пропонує пропускну здатність лише до 40 Гбіт/с, тоді як у того ж PCIe 3.0 x16 вона досягає 128 Гбіт/с, а PCIe 4.0 x16 у флагманських відеокартах – 256 Гбіт/с. А тим часом, навіть Thunderbolt 3 є далеко не у всіх моделей лептопів.

Ну і звичайно, не варто забувати, що зовнішня відеокарта вимагає живлення від розетки, а її габарити та вага досить великі. Тому користуватись їй у дорозі точно не вийде.

Але як би там не було, зовнішня відеокарта все одно залишається чудовим варіантом для всіх, кому потрібен тонкий та легкий ноутбук, на якому можна погратись та попрацювати з важкою графікою.

Яку зовнішню відеокарту вибрати

Тут у вас є кілька варіантів. Ви можете вибрати готове рішення з відеокартою всередині, а можете придбати бокс з блоком живлення і всім необхідним набором інтерфейсів, але без встановленого там графічного прискорювача.

Gigabyte Aorus Gaming Box

Це відмінний вибір для всіх власників тонких та легких ноутбуків із потужним процесором. Зовнішня відеокарта підключається до лептопу через інтерфейс Thunderbolt 3 (USB-C) та оснащується власним блоком живлення потужністю 550 Вт. Для виведення зображення на зовнішній екран тут є порти DisplayPort, HDMI та USB 3.0.

Ну а всередині боксу знаходиться надзвичайно продуктивна відеокарта NVIDIA GeForce RTX 3080 з графічним процесором GA102 та 10 Гбайт відеопам’яті GDDR6X на 320-розрядній шині. Такий прискорювач легко «потягне» всі сучасні ігри ААА і впорається навіть з дуже важкою графікою. Щоправда, і розміри зовнішньої відеокарти досить великі – 300 x 140 x 173 мм, а її вага сягає 3,8 кг.

ROG XG Mobile (2023)

ROG XG Mobile (2023) здатна перетворити тонкий і легкий ноутбук на дійсно топовий геймерський гаджет. Все завдяки встановленій у ньому відеокарті NVIDIA GeForce RTX 4090 та блоку живлення на 330 Вт. Вона має порти HDMI 2.1, DisplayPort 1.4, три роз’єми USB 3.2 Gen2 (один з них Type-C), слот SD і порт 2,5G Ethernet.

Але врахуйте, що йдеться не про настільну, а про мобільну версію відеокарти. Сам пристрій сумісний тільки з ноутбуками серії ASUS ROG Flow і використовує ексклюзивний PCIe-інтерфейс, що сильно обмежує можливості використання зовнішньої відеокарти.

ROG XG STATION 2

Док-станція з футуристичним дизайном та RGB-підсвічуванням ASUS Aura оснащується власним блоком живлення потужністю 600 Вт із сертифікатом 80 Plus Gold. Вона розрахована на відеокарти розміром до 2,5 слотів та підключається до ноутбука через інтерфейс Thunderbolt 3. Причому перезавантаження лептопа для цього не потрібне.

Портативної ROG XG Station 2, звісно, ​​не назвеш. Док-станція має розміри 456 х 158 х 278 мм і важить 5,1 кг. Але, як ми й говорили на самому початку, те саме стосується будь-яких зовнішніх відеокарт.

Razer Core X

Док-станція для зовнішньої відеокарти від Razer випускається одразу у двох модифікаціях. Перша з них пропонує блок живлення потужністю 700 Вт і світлодіодне підсвічування Chroma, друга позбавлена ​​підсвічування та використовує БП на 650 Вт.

Бокс підключається до ноутбука через інтерфейс Thunderbolt 3 або Thunderbolt 4 і розрахований на найсучасніші відеокарти NVIDIA GeForce та AMD Radeon з технологією XConnect розміром до 3 слотів. Важить така модель 6,48 кг, а її розміри – 168 х 374 х 230 мм.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.