Ґаджети

Тест: 8 ГБ пам’яті недостатньо для нових MacBook Pro з чіпом M3

Share

Нові моделі MacBook Pro оснащені передовим процесором M3 від Apple, але в базовій конфігурації 14-дюймової моделі за ціною 1599 доларів встановлено всього 8 ГБ оперативної пам’яті. У 2012 році компанія Apple випустила перший MacBook Pro з дисплеєм Retina, який також постачався з 8 ГБ оперативної пам’яті.

Звичайно, зараз Apple використовує інтегровані чіпи з уніфікованою архітектурою пам’яті, тому компанія впевнено заявляє, що 8 ГБ у Mac можна порівняти з 16 ГБ у конкуруючих системах.

Але не всі у цьому впевнені. Рішення Apple не встановлювати на базові моделі менше 16 ГБ оперативної пам’яті видалося безглуздим багатьом користувачам, у тому числі Вадиму Юр’єву, що веде YouTube-каналу Max Tech. Він вирішив провести кілька реальних тестів на двох 14-дюймових моделях MacBook Pro з чіпом M3, один з яких оснащений 8 ГБ, а інший – 16 ГБ оперативної пам’яті.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не дивно, що з використанням 16 ГБ пам’яті Юр’єв побачив значний приріст продуктивності як із середніх, і за більш важких навантаженнях. Модель з 8 ГБ пам’яті мала двозначні втрати в бенчмарках Cinebench, на кілька хвилин довше виконувала завдання щодо об’єднання фотографій у Photoshop, а також довше експортувала медіафайли до Final Cut та Adobe Lightroom Classic.

Ці тести проводилися як поодинокі операції без будь-яких інших завдань, але також повторювалися з відкритими у фоновому режимі вкладками браузера, відеороликами на YouTube, електронними таблицями, поштою тощо. для імітації типових сценаріїв багатозадачної роботи у реальних умовах. Як і очікувалося, розрив у продуктивності між двома машинами збільшувався у міру того, як 8-гігабайтна машина все більше покладалася на файл підкачування SSD, а загальна чуйність падала. Юр’єв навіть повідомив про появу збоїв на 8-гігабайтній моделі при рендерингу в Blender та експорті до Final Cut.

Примітно, що функція трасування променів у Blender була доступна як опція на моделях з 16 ГБ пам’яті, проте на MacBook Pro з 8 ГБ пам’яті вона була відсутня при виконанні ідентичного завдання рендерингу, і це говорить про те, що зменшений обсяг пам’яті не дозволяє ядрам GPU використовувати деякі функції.

Подібні випробування ставлять покупців, які бажають придбати новий MacBook Pro (або новий iMac з 8 ГБ пам’яті), перед дилемою. Зупинившись на 8 ГБ, можна сказати, що продуктивність чіпа M3 залишає бажати кращого, але вибір конфігурації з 16 або 24 ГБ при оформленні замовлення обійдеться в додаткові $200 і $400, а модернізація комп’ютерів Apple надалі неможлива через уніфіковану архітектуру.

Ще більш неприємним є той факт, що ноутбуки, що конкурують, за аналогічною ціною (наприклад, Microsoft Surface або Lenovo Thinkpad) оснащуються як мінімум 16 ГБ пам’яті в стандартній комплектації. Покупцям продукції Apple доведеться доплачувати по $200 за кожен перехід, що, безсумнівно, включає солідну націнку, скільки б Apple не платила своїм постачальникам оперативної пам’яті.

Звичайно, буде цікаво подивитися реальні тести між Mac і Widows-ПК, але поки що результати не надто надихають.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: MacBook
  • Останні записи

    Apple Vision Pro 2 може використовувати більше технологій Samsung і бути дешевшим

    Перша гарнітура змішаної реальності Vision Pro від Apple, можливо, не змогла змінити світ через свою…

    13.05.2024

    Apple запевняє, що ультратонкий iPad Pro M4 не гнутиметься

    На минулій презентації Apple заявила, що "новий iPad Pro - найтонший продукт компанії за всю…

    13.05.2024

    Складено топ-6 найкращих смартфонів на Android на весну 2024 року

    На першому місці, зненацька, опинився зовсім не флагманський Samsung Galaxy S24 Ultra, а Google Pixel…

    13.05.2024

    Названо найкращі смартфони за часом роботи від акумулятора на 2024 рік

    Ведучий YouTube-каналу Quke.ru перерахував найкращі за автономністю смартфони на сьогодні. Blackview 9300 Pro . Він оснащений…

    13.05.2024

    Новий чіп Apple M4 показує дуже високу продуктивність

    Apple робить щось шалене зі своїм новим чіпом M4. Хоча ми звикли бачити, як нові…

    13.05.2024

    1600-річний камінь із загадковим написом знайшли в англійському саду

    Чоловік в Англії, що пропалює свій сад, зробив унікальне відкриття. Він знайшов старий камінь із…

    13.05.2024