Який iPad купити у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У жовтні 2022 року Apple представила нове покоління базового iPad. Планшет тепер виконаний у тому ж безрамковому дизайні, що і iPad Pro з iPad Air, отримав більш продуктивний процесор і порт USB Type-C. Але не обійшлося і без компромісів, які спрямовані на те, щоб підвищення ціни на iPad 10 було не таким серйозним. В екрані зберігся повітряний прошарок, у базі залишилися 64 ГБ пам’яті, а через підтримку Apple Pencil першого покоління, який оснащений Lightning, заряджати стилус можна тільки за допомогою перехідника. Виходить, що купувати iPad 10 не можна ні в якому разі? Абсолютно з цим не згоден.

Мені довелося рівно тиждень покористуватися цим пристроєм і оцінити всі його моторошні косяки. І відразу вам скажу, що не все так однозначно. На папері вони, може, і виглядають серйозними проблемами, але за фактом такими не є.

Екран в iPad 10

У будь-якому сучасному пристрої перше, що впадає в очі – це дисплей. Саме через нього ми взаємодіємо зі смартфонами і планшетами. І якщо в ньому є якісь проблеми або недоробки, то користуватися девайсом буде вже не так комфортно. Коли я тільки взяв до рук iPad 10 і натиснув кнопку ввімкнення, то мені здавалося, що очі залишать мене, в момент як я побачу повітряний прошарок на екрані планшета. Знаєте, що найцікавіше? Нічого не сталося. Я спокійно налаштував iPad, увійшов у всі свої облікові записи, з Яндекс Диска на нього завантажилися фотографії, які я погортав, щоб зрозуміти, чи дійсно все з екраном так жахливо.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Можу сказати, що ні. Повітряний прошарок є, і якщо знати, куди дивитися, то ви легко зможете помітити його. Але коли ви користуєтеся планшетом, то не звертаєте на це жодної уваги. Не шукайте його косяки, а саме користуєтеся. Дивіться кіно, гортаєте соціальні мережі, щось друкуєте. Вона абсолютно ніяк не заважає і не відволікає від основних занять. Щоб ви розуміли, я вже кілька років користуюся смартфонами, у яких дисплей виконаний без повітряного прошарку. Тому, якби це було щось справді жахливе, то мої очі за це зачепилися б одразу. Але тут такого немає.

Зазначу лише, що екран, як зазвичай, у Apple вийшов якісним. Хороша IPS матриця, яка вас не розчарує. Мені, як андроїдоводу зі стажем, не вистачило лише високої частоти оновлення. Без неї справді сумно і на тлі літаючого, як винищувач, POCO F5 Pro екран в iPad 10 має вигляд неквапливого кукурузника. Але в iPad Air така ж історія. Тож залишається тільки чекати, коли ж ProMotion стане прерогативою не тільки найдорожчих пристроїв Apple.

Як заряджати Apple Pencil

Підтримку Apple Pencil першого покоління теж відносять до однієї з головних проблем iPad 10. Оскільки стилус оснащений штекером Lightning, а в планшеті – USB-C, то зарядити його від Айпада без спеціального перехідника не вийде. Ви реально вважаєте це проблемою? Набагато простіше підключити стилус до звичайного зарядного пристрою. Я робив саме так, і жодних проблем не було. Та й ймовірність зламати перехідник і зіпсувати гніздо для зарядки при такому розкладі значно нижча.

Тому, якщо ви досі вважаєте це якоюсь серйозною проблемою, то поспішаю вас порадувати. Не варто при здоровому глузді заряджати Apple Pencil від порту iPad. Нерви собі збережете і гроші на ремонт заощадите. А працює стилус з iPad 10 просто чудово. Ніколи не думав, що такий спосіб управління Айпадом припаде мені до душі. Тож якщо вас лякав Apple Pencil у зв’язці з iPad 10, то можете розслабитися.

Який процесор в iPad 10

До інших серйозних мінусів iPad 10 багато хто відносить його процесор. Apple A14 Bionic вийшов разом з iPhone 12 у 2020 році. Здається, що для мобільного чипсета це дуже великий термін, і до 2023 можуть виникнути деякі проблеми. Нагадаю, що компанія з Купертіно закладає у свої процесори дуже великий запас міцності. Саме це дає змогу айфонам і айпадам працювати по 5 років з мінімальними просіданнями продуктивності.

За тиждень активного використання iPad 10 я не помітив абсолютно ніяких гальм. Все працювало ідеально. Можна було без жодних проблем вивести на екран у режимі Split View або Slide Over кілька додатків, додати до них якесь відео картинка в картинці, і однаково нічого не гальмувало. Усіма програмами можна було користуватися і в глухий кут планшет це не поставило. У важкі ігри я не граю, але ті казуалки, які запускав, теж не викликали якихось труднощів. Загалом, навіть з урахуванням вже не найновішого процесора продуктивності iPad 10 вистачить надовго.

Скільки потрібно пам’яті на iPad

Знаєте, який ще аргумент проти iPad 10 я регулярно чую? Мала кількість пам’яті в базовій версії. З цим дійсно складно посперечатися, адже Apple встановлює стандартно лише 64 ГБ. Але ось яка невдача. У моєму iPad 7 на 32 ГБ просто зараз вільно 10 ГБ. Вся справа в тому, що я дивлюся фільми на ньому виключно онлайн, а фотографії зберігаються в хмарі. Зовсім недавно була потреба накачати дитині мультиків у дорогу, щоб вона могла спокійно витримати двогодинну поїздку трасою. Я спокійно завантажив на Кінопошуку кілька сезонів його улюблених Фіксиків. Найцікавіше, що вільне місце навіть після цього залишилося.

Тому 64 ГБ у планшеті – це мало лише на папері. Усе вирішують ваші потреби. От у смартфоні це справді небагато. Мені навіть 128 ГБ не вистачило б, бо саме тут я зберігаю всі фото, відео та важливі документи і програми. А планшет – він більше для розваг, і великий обсяг вбудованого накопичувача потрібен далеко не всім. До речі, багато хто писав про повільну передачу даних через USB-C. Так ось, за тиждень використання я жодного разу не підключив його до комп’ютера. Скажу вам більше. Я навіть свій iPad 7 за 3,5 року володіння жодного разу до нього не підключав. Тому аргумент дуже слабенький.

У підсумку я сміливо можу рекомендувати iPad 10 до покупки. Після тижня використання я щиро вважаю цей планшет оптимальною покупкою серед усіх доступних на ринку Айпадів. Тут і хороший екран, і невелика вага всього 480 грам, і продуктивний процесор, і яскраві кольори корпусу, і USB-C, який дає змогу використовувати одну зарядку разом з Андроїд-смартфоном. Загалом, усе, що треба. Хоч ціна iPad 10 через курс долара зросла, але він все одно залишається найкращим вибором у 2023 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.