В майбутньому в ноутбуці залишиться тільки один порт – USB Type-C

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ми звикли, що в нашому ноутбуці багато різних портів: USB Type-A, HDMI (VGA), 3.5 мм порт для навушників і мікрофонів. Також можуть бути й інші порти, наприклад, COM-порт. Але мине якийсь час і на ноутбуці буде лише кілька портів USB Type-C. Чому?

Усі ми знаємо, що щоб під’єднати щось до ноутбука, потрібно скористатися портом USB Type-A. Зараз у комп’ютерному світі йде відмова від цього порту. Здебільшого через незручне гніздо і низьку універсальність. Дуже часто порт USB Type-A може бути пошкоджений, особливо коли пристрій підключається “наосліп”. А ось вилку USB Type-C можна вставляти в порт будь-яким боком. Ну і, звичайно, USB Type-A вже морально застарів – занадто багато займає місця на материнських платах. А ось гніздечко (гніздом уже назвати складно) порту USB Type-C мініатюрне.

А найголовніше – універсальність. Не потрібні більше дроти “мама-тато” – досить кабелю з однаковими “вилками”. Не будемо тут говорити про те, що стандарт протоколу USB через Type-C набагато перевершує можливості порту USB Type-A за швидкістю і якістю з’єднання. До того ж, через USB-C можна передавати відеосигнал – порт HDMI (або DisplayPort, або VGA) з часом і зовсім зникнуть з корпусу ноутбука.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Порт 3.5 мм для підключення дротової гарнітури теж може піти в минуле. Сучасна якісна гарнітура з портом USB Type-C забезпечує високу якість звуку – мінімум дротів, цифровий сигнал одразу йде безпосередньо на ЦАП гарнітури. Це дасть змогу також зробити ноутбуки більш компактними і тонкими. Мінус один порт, це теж великий прогрес. До того ж, багато хто вже давно не користується дротовими навушниками – будь-яку Bluetooth гарнітуру можна з’єднати з ноутбуком.

І найголовніше – навіть гнізда для джерела живлення в ноутбуці не буде. Усе виконуватиме порт USB Type-C. Сучасні не бюджетні лептопи вже йдуть з можливістю зарядки по USB Type-C. Порт Type-C підтримує також наскрізну зарядку – можна з’єднувати пристрої один з одним послідовно і живити від одного джерела живлення. Наприклад, ви підключаєте до свого ноутбука монітор, який може як живитися від лептопа, так і давати енергію самому ноутбуку, якщо монітор під’єднаний до зовнішнього живлення. Зручно? Дуже!

Також з появою можливості зарядки ноутбука по USB Type-C з’явилися потужні Power Bank’и для лептопів. Тепер не потрібно шукати розетку, достатньо носити з собою портативну батарею, яка може зарядити ноутбук кілька разів.

Який висновок?

USB Type-A морально застарів уже давно через особливості підключення та розмір гнізда. І ось настав час, коли світ почав відмовлятися від цього порту на користь USB Type-C. Також однією з причин переходу на універсальні порти та кабелі є збереження природних ресурсів – тільки згадайте скільки різних портів USB є і під кожен потрібен свій дріт. Порт USB Type-C вирішує цю проблему – не потрібен цілий оберемок різних проводів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.