Apple Watch Series 8 проти SE: який із них підходить саме вам?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Додаткові функції відстеження стану здоров’я, швидша зарядка та постійно увімкнений дисплей Series 8 відрізняють його від SE.

Вибір нових Apple Watch може бути складним, особливо якщо ви вибираєте між Apple Watch Series 8 за 399 доларів і Apple Watch SE за 249 доларів.

Якщо ви не завзятий водолаз з аквалангом або скелелаз – або хочете виглядати як один з них – ви, ймовірно, не розглядаєте Apple Watch Ultra за 799 доларів . І Series 8, і SE призначені для повсякденних користувачів, які хочуть стежити за своїм здоров’ям і рівнем фізичної підготовки, але їм не потрібен великий екран Ultra, триваліший час автономної роботи і додаткові функції, призначені для використання на відкритому повітрі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

І Series 8, і SE працюють на програмному забезпеченні Apple WatchOS 9 , оснащені новітнім чипом компанії та одними з перших виявляють автомобільні аварії . Це на додаток до функціональних можливостей, які годинники Apple пропонували протягом багатьох років, наприклад, можливість відстежувати тренування, виявляти сильні падіння і відображати попередження iPhone.

Який із них підходить саме вам, залежить від того, що ви хочете від розумного годинника. Як людина, яка здебільшого використовує свої Apple Watch для реєстрації вправ, перегляду сповіщень і перевірки часу, я мало що пропустив під час переходу з Series 8 на SE після тестування обох.

Найбільша причина вибрати Series 8 замість SE просто зараз – це додаткові можливості відстеження стану здоров’я, як-от нові вимірювання температури зап’ястя, показники насичення крові киснем і можливість знімати електрокардіограму. Apple Watch не є медичним пристроєм і не повинні розглядатися як такі. Але ті, хто хоче отримати більше даних про своє серцеве і респіраторне здоров’я, щоб поділитися зі своїми лікарями, можуть знайти Series 8 найкращим вибором.

Я думаю, що основні переваги Series 8 стануть більш очевидними в довгостроковій перспективі. Вимірювання температури все ще нове, але мені подобається ідея бачити, як зміни моєї базової температури можуть корелювати з тим, як я почуваюся того дня. Надширокосмуговий чип Series 8, якого немає в SE, також може здатися ціннішим у майбутньому, коли розблокування автомобіля за допомогою телефону або годинника буде так само поширене, як використання Apple Pay на касі.

Великий екран з постійно ввімкненим дисплеєм

Якщо ви запитаєте мене, чого мені найбільше не вистачало під час використання Apple Watch SE, то це постійно увімкненого дисплея, який можна знайти в Series 8 та інших флагманських годинниках Apple Watch з 2019 року. Без постійно ввімкненого дисплея екран Apple Watch SE просто перетворюється на чорну коробочку на моєму зап’ясті, що не зовсім привабливо.

При носінні Series 8 (або Series 5, 6 або 7) я можу бачити циферблат у будь-який час без необхідності піднімати зап’ястя або торкатися годинника. Я не думаю, що один тільки постійно увімкнений дисплей вартий додаткових 150 доларів, якщо вас не хвилюють інші додаткові функції для здоров’я, що постачаються з Series 8. Але я б хотів, щоб постійно ввімкнений дисплей був стандартним для всіх Apple Watch. в цей момент.

Apple Watch Series 8 також мають більший дисплей і розміри корпусу 41 і 45 мм порівняно з 40 або 44 мм SE. Великий дисплей – це добре, але єдине, чого мені не вистачало, – це QWERTY-клавіатура Series 8 для введення відповідей на текстові повідомлення (Series 7 теж має таку клавіатуру). На SE ви, як і раніше, можете писати літери, диктувати слова або надсилати готові відповіді, але мені подобається гнучкість, що дає змогу швидко набрати кілька слів. Ті, хто віддає перевагу більшому розміру тексту, також можуть вибрати Series 8, а не SE.

Серія 8 також доступна в дорожчому виконанні з нержавіючої сталі, а алюмінієва версія доступна в додатковому кольорі Product Red, недоступному для SE.

Більше відстеження здоров’я

Флагманські годинники Apple, такі як Series 8, перетворилися на комплексні пристрої для відстеження стану здоров’я з можливістю знімати ЕКГ із зап’ястя і контролювати рівень кисню в крові. Series 8 і Ultra першими оснащені датчиками температури, що дають їм змогу перевіряти температуру вашого зап’ястя впродовж ночі і показувати, чи не відхилилися ви від вихідного рівня. Налаштування визначення температури займає п’ять ночей, оскільки годиннику потрібно достатньо часу, щоб встановити базову температуру зап’ястя.

Apple каже, що нічна температура зап’ястя може бути індикатором загальної температури тіла, і зміни можуть бути викликані хворобою, зміною часових поясів або фізичними вправами. Оскільки в Apple Watch немає оцінки готовності, такої як у Oura або Fitbit, я бачу, що ця інформація корисна для того, щоб допомогти мені вирішити, чи потребує моє тіло додаткового відпочинку.

Я сподіваюся, що в майбутньому Apple додасть показання температури зап’ястя в нові функції та ідеї. Прямо зараз ви можете побачити діаграму, що показує, як ваші показники температури в нічний час відхиляються від вашого базового рівня. Але зазвичай здається, що вам вирішувати інтерпретувати ці свідчення.

Apple Watch не є медичним пристроєм і не можуть попередити вас, коли ви хворі, тому може бути складно зрозуміти, як використовувати ці дані. Це одна з причин, чому я ніколи не перевіряю рівень кисню в крові; це просто ще одна статистика, з якою я не впевнений, що робити. Я постійно ношу Apple Watch Series 8 вже кілька тижнів, але досі не знаю, що робити з цими даними про температуру.

Моя нічна температура на зап’ясті більшу частину часу доволі близька до вихідного рівня, але зазвичай вона на частку градуса вища або нижча. Іноді мої відхилення досягають 0,37 градуса за Фаренгейтом вище за мою базову лінію або 0,55 градуса нижче норми. Я не можу встановити зв’язок між цими відхиленнями і тим, що могло їх викликати. Також складно постійно носити Apple Watch Series 8 всю ніч, оскільки мені доводиться заряджати їх вечорами.

Проте наявність ще однієї точки даних, такої як температура зап’ястя, відкриває деякі цікаві можливості на майбутнє. Я сподіваюся, що Apple знайде нові способи зібрати всю цю статистику разом, щоб отримати нові ідеї та дієві поради. Доти нічна температура зап’ястя – це ще один показник, яким ви потенційно можете поділитися зі своїм лікарем, якщо ви погано почуваєтеся, але важко сказати, наскільки він корисний насправді.

На даний момент найбільшим додатком для вимірювання температури Series 8, ймовірно, буде відстеження фертильності. Apple заявляє, що Series 8 і Ultra можуть надавати ретроспективні оцінки овуляції та покращене відстеження менструацій, що потенційно робить Series 8 найкращим вибором для тих, хто зацікавлений у використанні його для цілей планування сім’ї. Ця інформація може бути корисною, тому що вона надає користувачам дані про їхнє власне тіло, а не просто робить оцінки, засновані на тривалості їхнього циклу.

“Але насправді це дає вам дані з реального життя, тому що час овуляції може варіюватися від людини до людини від місяця до місяця”, – сказала доктор Анджела Б’янко, доктор медичних наук, директор відділення материнського плоду в системі охорони здоров’я Mount Sinai. “У деяких людей овуляція відбувається раніше в їхніх циклах, в інших овуляція відбувається пізніше в їхніх циклах”.

Знову ж таки, Apple Watch не є медичним пристроєм і не повинні розглядатися як такі. Його також не слід використовувати для контрацепції.

“Я підкреслюю, що жінки, які намагаються не завагітніти, не повинні використовувати це, тому що в даних можуть бути помилки”, – сказав доктор Алексіс Мельник, акушер-гінеколог у Нью-Йорк-Пресвітеріан і доцент у Weill Cornell Medicine. “І у вас може бути змінний цикл, який може не відповідати звичайному шаблону”.

Apple заявляє, що дані, що зберігаються в застосунку для здоров’я, включно зі статистикою жіночого здоров’я, наприклад, оцінкою овуляції, шифруються, коли ваш iPhone заблоковано паролем, Face ID або Touch ID. Те саме стосується даних, збережених в iCloud.

Ви також повинні переконатися, що для вашого облікового запису iCloud увімкнено двофакторну автентифікацію, яка має бути увімкнена за замовчуванням. Це гарантує наскрізне шифрування даних про стан здоров’я, що означає, що Apple не зможе прочитати ваші дані або отримати до них доступ. Щоб переконатися, що двофакторну автентифікацію ввімкнено, відкрийте меню “Налаштування” на своєму iPhone, торкніться свого імені та виберіть параметр “Пароль і безпека”.

Інші додаткові можливості, такі як більш швидка зарядка і надширокосмуговий доступ.
У той час як додаткові датчики здоров’я Series 8 є основною причиною потенційного вибору його замість SE, є кілька інших додаткових функцій, які слід враховувати. Series 8 може заряджатися швидше, ніж SE, оскільки він успадковує можливості швидкої зарядки Series 6 і 7. Apple Watch Series 8 заряджаються з 70% до 80% за 10 хвилин, тоді як SE заряджається з 70% до 77% за той самий період. Для кожного годинника я використовував кабель для зарядки, що додається, і один і той самий адаптер живлення, під’єднаний до однієї і тієї ж розетки. В обох годинниках є новий режим енергозбереження Apple, який відключає деякі функції, такі як автоматичне визначення тренування, щоб продовжити термін служби батареї.

Series 8, як і Series 6 і 7, також мають надширокосмуговий чип Apple U1. Ultrawideband – це бездротовий протокол для визначення відстані, який став поширеним у нових флагманських телефонах і смарт-годинниках. Надширокосмуговий доступ здебільшого використовується для пошуку загублених предметів і гаджетів за допомогою служби Apple Find My або для розблокування автомобіля з більшою точністю, ніж Bluetooth.

Наприклад, якщо у вас є автомобіль, сумісний з надширокосмуговим доступом, ви можете автоматично розблокувати автомобіль, коли наближаєтеся до нього зі своїми Apple Watch.

Нижня лінія

Apple Watch Series 8 і SE мають багато спільного, коли йдеться про основні функції та функції. Вони можуть відстежувати тренування, показувати сповіщення iPhone, надавати сповіщення про високу і низьку частоту серцевих скорочень і виявляти нерегулярні серцеві ритми. Вони також оснащені функціями безпеки, такими як екстрений виклик SOS, виявлення падіння і виявлення автомобільної аварії, остання з яких є ексклюзивною для розумних годинників Apple 2022 року. Новий застосунок “Компас”, який містить нову функцію, що допомагає вам відстежувати свої кроки, також буде доступний як для годинників, так і для Series 7, Series 6 і SE першого покоління.

Якщо вам подобається використовувати Apple Pay або синхронізувати Apple Watch з біговою доріжкою у вашому місцевому спортзалі через GymKit, ви чудово впораєтеся як з новим SE, так і з Series 8. Вони обидва мають однаковий процесор, підтримують режим низького енергоспоживання і працюють на новому оновленні WatchOS 9 від Apple.

Різниця дійсно зводиться до відстеження здоров’я. Вибравши SE, ви пропустите застосунок Apple Watch для ЕКГ, датчик кисню в крові та новий датчик температури. Чи необхідні ці функції, залежить від того, що ви хочете отримати від свого розумного годинника. Ви насамперед хочете відстежувати тренування або шукаєте більш глибокі показники здоров’я, щоб поділитися ними зі своїм лікарем?

Ви також отримаєте кілька переваг, які зроблять Series 8 кращим компаньйоном для iPhone, наприклад, постійно увімкнений дисплей більшого розміру, більш швидке заряджання та підтримку надширокосмугового доступу. З цих функцій я особисто вважаю, що постійно ввімкнений дисплей найбільш корисний.

Загалом Series 8, здається, з часом стане кориснішим, особливо після того, як у мене було більше часу для тестування датчика температури. Надширокосмуговий доступ – це ще одна функція, яка, як я очікую, стане більш корисною в довгостроковій перспективі, оскільки використання мобільних пристроїв як цифрових ключів стає все більш поширеним явищем. Але наразі надширокосмуговий зв’язок сам по собі не повинен бути вирішальним фактором; це більше про суму того, як усі ці частини збираються разом.

Series 8 – правильний вибір для тих, хто хоче більше функцій для відстеження стану здоров’я і готовий платити за це більше. Apple Watch SE – найкращий вибір для тих, хто оновлює старий годинник або купує Apple Watch уперше і просто хоче, щоб Apple Watch мали новий вигляд і володіли всіма основними функціями. Але якщо у вас є недавні Apple Watch, як-от Series 5, ви, ймовірно, можете повністю відмовитися від оновлення, якщо ви дійсно не хочете нових оновлень Apple для здоров’я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.