Найкращі бюджетні ігрові ноутбуки 2023: список 5 доступних ноутбуків для ігор

Пошук найкращих бюджетних ігрових ноутбуків можна спростити, якщо знати, на що звернути увагу. Ще краще те, що багато хто з них поєднує в собі ціну, продуктивність і легкий форм-фактор, а отже, вам не доведеться вибирати між цими характеристиками. Багато провідних виробників, таких як HP, Dell, Lenovo, MSI, Asus та інші, пропонують саме те, що ви шукаєте в бюджетному ігровому ноутбуці. А наш власний досвід допоможе звузити ваш вибір і знайти саме той ноутбук, який вам потрібен.

Хоча ви навряд чи знайдете ігрові ноутбуки 4K з найкращими процесорами та GPU, як у дуже дорогих ігрових ноутбуках від Alienware та інших виробників. Однак більш бюджетні пропозиції все ще оснащені процесорами Intel 12-го і 13-го покоління або новітніми процесорами AMD Ryzen, а також потужними графічними процесорами Nvidia RTX, які дають змогу використовувати трасування променів і масштабування роздільної здатності, що значно підвищує продуктивність ігор, як порівняти з бюджетними ігровими ноутбуками.

Крім того, існує безліч дуже старих технологій, які все ще продаються, щоб окупити витрати, тому іноді два ноутбуки з однаковою ціною можуть сильно відрізнятися за продуктивністю. Як споживачеві, помітити різницю може бути непросто, тому ми використовуємо наш досвід, щоб допомогти вам відокремити найкращі бюджетні ноутбуки для ігор від інших претендентів. Ми протестували і розглянули майже всі новітні бюджетні ігрові ноутбуки від провідних виробників, і ми зібрали наших фаворитів, щоб допомогти вам знайти найкращий доступний ігровий ноутбук за ваші насилу зароблені гроші.

1. HP Victus 15 – найкращий бюджетний ігровий ноутбук від HP

Victus 15 – це, безумовно, найкращий бюджетний ігровий ноутбук, випущений компанією HP. Це напрочуд надійний пристрій за невеликі гроші. Завдяки новітньому обладнанню Intel і Nvidia, це потужний пристрій, але навіть деякі з конфігурацій із нижчими характеристиками можуть забезпечити вам чудову гру в 1080p за дуже доступною ціною.

Зокрема, вибір комбінації Intel Core i5-12450H і Nvidia GTX 1650 дасть вам змогу заощадити багато грошей і водночас отримати чудову частоту кадрів у ваших улюблених іграх на досить високих налаштуваннях. Ви не зможете ввімкнути трасування променів в іграх через обмеження графічного процесора GTX, але, з нашого досвіду, це не така вже й велика проблема, особливо якщо ви знайдете цю конфігурацію в продажу, що часто буває.

2. Acer Nitro 5 (2022) – справляється з найвимогливішими комп’ютерними іграми, але не завжди без проблем

Це оновлена версія попередньої моделі, Acer Nitro 5 (2022), яка значно поліпшила технічні характеристики без особливих втрат у ціні. Це, як і раніше, бюджетний ноутбук в усьому, відмовившись від химерніших деталей і фішок преміальних моделей на користь практичного дизайну і функціональності.

Він оснащений процесором Intel Core i5-12500H, відеокартою Nvidia GeForce RTX 3050 Ti, 16 ГБ оперативної пам’яті і 512 PCIe SSD. Хоча рамка, як і раніше, товста, а трекпад у кращому разі середній, це надійний звір, який зіграє в будь-яку комп’ютерну гру, запропоновану вами, і більшість із них на високих налаштуваннях. Тільки не відключайте його від мережі занадто часто, а то батарея не витримає, а на підзарядку піде ціла вічність.

3. HP Omen 15 – високопродуктивна машина, яка може “розтанути” у вас на колінах

HP Omen 15 має низку конфігурацій, які дозволяють віднести його до категорії дешевих ігрових ноутбуків, але залежно від технічних характеристик ціна може значно варіюватися. Так, система з процесором Intel Core i7 9-го покоління і графічним процесором Nvidia GeForce RTX 2070 може коштувати менше 40 000 гривень, забезпечуючи тонну ігрової продуктивності без високої ціни.

Однак уся ця міць досягається за рахунок посереднього управління енергоспоживанням, яке ви можете буквально відчути на своїх колінах. Якщо ви можете терпіти спеку (або хоча б можете поставити систему на стіл під час гри), то HP Omen 15 забезпечить вам фантастичну ігрову продуктивність.

4. Gigabyte G5 – надійний баланс продуктивності та портативності

Якщо вам потрібен надійний бюджетний ігровий ноутбук, але при цьому тонкий і легкий, Gigabyte G5 – ідеальна портативна машина. Він важить всього 2,2 кг, тобто, коли ми носили його з собою для тестування, вага практично не відчувалася. Він також оснащений чудовим HD-дисплеєм і антивідблисковою технологією, яка, як ми виявили під час тестування, допомагає не тільки поліпшити візуальне сприйняття, а й гарантує, що ваші очі не будуть піддані ризику. Ще однією перевагою є те, що вентилятори працюють напрочуд тихо, навіть коли ми тестували інтенсивніші ігри, як-от Dirt 5 і Cyberpunk 2077.

У ноутбуці встановлена вражаюча відеокарта Nvidia GeForce RTX 3060, яка, як з’ясувалося під час тестування, здатна впоратися практично з будь-якою комп’ютерною грою на високих налаштуваннях. На жаль, тестування продуктивності показало, що процесор Core i5 10-го покоління трохи застарів і насилу справляється з неігровими завданнями. Під час тестування нам також довелося перейти на ігрову мишу, оскільки трекпад теж трохи застарів, через що ним важко користуватися.

Gigabyte G5 має солідний набір портів, хоча в ньому відсутній порт Ethernet. Але розташування портів на задній панелі ноутбука може викликати розбіжності, оскільки деякі люди можуть не мати змоги легко дотягнутися до них у разі потреби під’єднати USB-накопичувач або бездротову мишу. Але позитивним моментом є те, що наявність портів на задній панелі зменшує безлад, коли ноутбук під’єднано і красиво стоїть на столі.

5. MSI GF63 Thin (2022) – преміальні характеристики в тонкому корпусі за доступною ціною

MSI GF63 Thin (2022), як і раніше, є одним із найкращих бюджетних ігрових ноутбуків, які ви можете придбати. Він тонкий, легкий, за неймовірно доступною ціною і з солідним 15,6-дюймовим дисплеєм.

Він оснащений процесором Intel Core i7-11800H, відеокартою Nvidia GeForce RTX 3050 Ti, 8 ГБ оперативної пам’яті DDR4-3200 і SSD-накопичувачем PCIe Gen3 ємністю 512 ГБ. Це подвоює обсяг пам’яті порівняно з попередньою моделлю, що означає збільшення кількості ігор, які ви можете встановити на свій ноутбук. А завдяки таким солідним характеристикам на ньому можна запускати будь-які ігри з бібліотеки вашого ПК, причому на високих налаштуваннях.

Як ми тестуємо ігрові ноутбуки?

Тестувати ігровий ноутбук не так просто, як вам здається. Але, з іншого боку, звузити коло можливих варіантів і вибрати найкращий для вас теж нелегко, тому ми серйозно ставимося до своєї роботи. Це означає, що нам доводиться грати годинами безперервно – хтось же повинен чимось жертвувати, вірно?

Якщо говорити серйозно, ми тестуємо кожен ігровий ноутбук, щоб переконатися, що він відповідає обіцянкам і вартий того, щоб ви витратили на нього свої гроші. Тому ми не тільки граємо на ньому в найновіші та найгарячіші ігри, відзначаючи такі речі, як ігрові та теплові характеристики, а й проводимо бенчмарки, такі як PCMark 10, 3DMark і Geekbench 5, а також тести батареї.

Оскільки ігровий ноутбук хороший лише настільки, наскільки хороші його допоміжні пристрої, ми звертаємо увагу на те, наскільки плавно і швидко працює дисплей, наскільки зручна і чуйна клавіатура, чи достатньо портів і наскільки хороший загальний дизайн. Ми також тестуємо веб-камеру, на випадок, якщо користувачі захочуть використовувати її для стримінгу ігор.

Потім ми беремо все, що дізналися про ігровий ноутбук, і порівнюємо це з його ціною – чи варті його продуктивність і функції цієї ціни, і чи пропонує він найкраще співвідношення ціни та якості для покупців.

Як купити найкращий бюджетний ігровий ноутбук?

Незважаючи на те, що існує маса різних бюджетних ігрових ноутбуків, вибір може бути просто приголомшливим. Крім того, деякі роздрібні продавці намагаються завищити ціну на окремі ноутбуки, тоді як їхні технічні характеристики мають навпаки знижувати її.

Ось чому важливо знати, які характеристики найкраще підходять для ваших потреб, щоб ви могли не тільки вибрати ідеальний ноутбук, який їм відповідає, а й знати, яких пропозицій краще уникати. І саме тут ми пропонуємо вам усю необхідну інформацію для прийняття найбільш обґрунтованих рішень.

Які характеристики слід шукати в бюджетному ігровому ноутбуці?

  • Процесор: для ігор цілком підійде Intel Core i5, оскільки GPU набагато важливіший за CPU, а i5 чудово впорається з будь-якою обробкою даних.
  • GPU: для більшості середніх ігрових потреб графічного процесора RTX 2060 більш ніж достатньо. Але якщо ви хочете грати на високих і максимальних налаштуваннях, то RTX 3050 і вище – це те, що вам потрібно.
  • Оперативна пам’ять: 16 ГБ оперативної пам’яті задовольнять усі ваші потреби в пам’яті для будь-якої гри, але, якщо вам потрібно заощадити, можна обійтися і 8 ГБ для всіх ігор, крім найостанніших.
  • Сховище: бажано не менше 516 Гб, оскільки це дасть вам змогу встановити на комп’ютер велику кількість ігор, перш ніж доведеться оновлювати або купувати зовнішній жорсткий диск.
  • Дисплей: для більшості ігор достатньо HD-дисплея, а частота оновлення щонайменше 120 Гц має забезпечити плавність ігрового процесу.

Скільки я маю витратити на ігровий ноутбук?

Під час пошуку бюджетного ігрового ноутбука оптимальною ціною, яку можна використовувати як метрику, є 40 000 гривень. Переважна більшість ігрових ноутбуків нині продається за цією ціною, а все, що вище, належить до середнього і преміум-класу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.