Топ-12 найкращих планшетів 2023 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Після рекордно високих продажів у період самоізоляції на тлі пандемії COVID-19 попит на планшети пішов на спад. Одночасно покращилася ситуація з дефіцитом електронних компонентів.

Завдяки цьому поставки планшетів стабілізувалися, а асортимент доступних у ритейлерів пристроїв розширився. Якщо ви планували покупку такого гаджета, але з тих чи інших причин її відкладали, зараз саме час відновити пошук найбільш підходящої моделі. Допоможемо зробити оптимальний вибір.

На що звернути увагу під час купівлі

Роздільна здатність екрана

Характеристики екрана – один з головних критеріїв вибору планшета. Найдоступніші моделі комплектуються IPS-панеллю з роздільною здатністю 1024×600 або 1280×800 пікселів. Але розраховувати на високу деталізацію в цьому випадку не варто. Такі апарати підійдуть для виконання базових завдань, наприклад, для перегляду сайтів в інтернеті.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сходинкою вище розташовуються пристрої, дисплей яких має роздільну здатність 1920×1080 або 1920×1200 пікселів. В даному випадку буде можливий повноцінний перегляд фільмів у форматі Full HD, та й ігри будуть виглядати цілком гідно.

У верхньому ціновому сегменті представлені планшети з екраном високої роздільної здатності – як, наприклад, панель Liquid Retina (2388×1668 пікселів) у iPad Pro 11. Подібні дисплеї забезпечують максимально якісне і насичене зображення, але зворотним боком медалі є висока ціна.

Діагональ екрана

У сучасних планшетів діагональ зазвичай варіюється від 7 до 13 дюймів, але трапляються і винятки, як, скажімо, Samsung Galaxy Tab S8 Ultra, який обладнаний 14,6-дюймовою панеллю.

Для деяких пристроїв передбачена можливість керування за допомогою пера, що може бути важливо, якщо ви займаєтеся малюванням, дизайном або вам просто потрібно робити рукописні замітки.

Нарешті, варто звернути увагу на частоту оновлення: чим вона вища, тим плавнішим буде зображення. Це особливо важливо для динамічних сцен та ігор. У недорогих моделей показник дорівнює 60 Гц, у більш якісних – 90, 120 або 144 Гц.

Процесор і пам’ять

Тип встановленого чіпа – ще одна дуже важлива характеристика, від якої залежать як продуктивність, так і функціональні особливості. Бюджетні пристрої зазвичай задовольняються 4-ядерним процесором (наприклад, Unisoc), що функціонує в тандемі з 1 ГБ оперативної пам’яті.

Але розраховувати на високу швидкодію при цьому не варто. Кращим є придбання гаджета з 8-ядерним чипом розробки MediaTek або Qualcomm. Існують і інші варіанти: так, деякі планшети Microsoft Surface обладнано чіпами Intel.

Apple застосовує в iPad процесори власної розробки. Об’єм ОЗП в апаратів середнього класу варіюється в діапазоні 4-8 ГБ, а найдорожчі та найпродуктивніші варіанти комплектуються 12-16 ГБ оперативки.

Накопичувач і засоби зв’язку

Сьогодні найдешевші планшети несуть на борту всього 8-16 ГБ флеш-пам’яті. Само собою, цього недостатньо, а тому вам доведеться докуповувати карту microSD. Для комфортної роботи (без необхідності застосування додаткової флешки) варто придивитися до моделей, обладнаних накопичувачем на 64 або 128 ГБ.

Найдорожчі гаджети комплектуються модулем ємністю 256 і 512 ГБ і навіть 1 і 2 ТБ (наприклад, iPad Pro). Слід також враховувати тип встановленого накопичувача: модулі UFS швидші порівняно зі звичайними eMMC.

Усі сучасні планшети комплектуються адаптерами Bluetooth і Wi-Fi, тож головними критеріями тут є підтримувані стандарти бездротового зв’язку. Переважним є наявність контролерів Bluetooth 5.х і Wi-Fi 5/6 (з частотними діапазонами 2,4 і 5 ГГц). Не зайвою також буде присутність чипа NFC. Якщо ви збирається користуватися пристроєм далеко від точок доступу Wi-Fi, то можна звернути увагу на варіанти з інтегрованим стільниковим модемом 4G: це дасть змогу підключатися до інтернету скрізь, де є покриття стільникової мережі.

Камери, інтерфейси, акумулятор

Само собою, параметри камер залежать від цінового класу пристрою. Потрібно відзначити лише, що деякі планшети можуть нести на борту подвійну тильну і навіть подвійну фронтальну камеру.

Що стосується інтерфейсів, то більшість сучасних гаджетів обладнані портом USB Type-C, тоді як недорогі моделі, як і раніше, використовують застарілий Micro-USB. При цьому варто звернути увагу на наявність стандартного 3,5-міліметрового гнізда для навушників – у деяких пристроїв його може не бути. Планшети iPad оснащуються або роз’ємом Lightning, або USB Type-C.

Крім власне ємності батареї, від якої залежить час автономної роботи, можна поцікавитися з приводу підтримки технології швидкої зарядки. У бюджетних апаратів вона не передбачена, тоді як у більш дорогих (у разі наявності) різниться потужністю – наприклад, 33 або 67 Вт.

Операційна система

Більшість сучасних планшетів функціонують під управлінням Android (з фірмовою надбудовою від того чи іншого бренду) або iOS (гаджети Apple). У випадку Microsoft Surface це операційна система Windows, тоді як Huawei просуває власну платформу HarmonyOS.

Планшети вартістю від 5 000 до 10 000 гривень

Samsung Galaxy Tab A7 Lite

У пристрої передбачена багаторівнева система безпеки Samsung Knox, а дитячий режим Samsung Kids дає змогу створювати безпечне середовище для ваших дітей. Меню на основі жестів дає можливість взаємодіяти з планшетом однією рукою.

Плюси: компактність, хороша автономність, наявність 4G.Мінуси: нарікання на продуктивність, невисока якість фотозйомки.

Huawei MatePad SE

2K-екран отримав сертифікати захисту від синього світла та мерехтіння TÜV Rheinland. Ваші очі не втомлюватимуться навіть за тривалої роботи, тоді як 4096 рівнів регулювання яскравості дають змогу дисплею в режимі реального часу підлаштовуватися під умови навколишнього освітлення. Звукова система з технологією Histen 8.0 забезпечує ширше акустичне поле з ефектом об’ємного звучання. Передбачено режим електронної книги.

Плюси: дисплей формату 2К, хороша продуктивність, наявність 4G.Мінуси: немає сервісів Google, посередня якість фотозйомки.

Планшети вартістю від 10 000 до 15 000 гривень

Xiaomi Redmi Pad

Завдяки суцільнометалевому корпусу, плоским граням і симетричній рамці гаджет не тільки має елегантний вигляд, а й зручний у використанні. Redmi Pad – перший планшет у світі, який отримав сертифікат низького навантаження на зір SGS. Дисплей відображає понад 1 млрд колірних відтінків, має контрастність 1500:1 і яскравість 400 ніт. Чотири динаміки забезпечують об’ємне звучання в книжковій і альбомній орієнтаціях. Передбачена технологія FocusFrame, яка автоматично відстежує учасників відеодзвінка і поміщає їх у центр кадру.

Плюси: якісний екран, ємний акумулятор, швидка зарядка 18 Вт.Мінуси: немає модуля стільникового зв’язку, відсутність гнізда для навушників на 3,5 мм.

realme Pad

Гаджет з екраном 2К отримав стильний суцільнометалевий дизайн. Акумулятор ємністю 7100 мА-год забезпечує чудову автономність, якої, за заявами розробника, вистачає на 65 днів у режимі очікування або 12 годин безперервного перегляду відео. Планшет оснащений чотирма динаміками з інтелектуальним підсилювачем для насичених басів. Завдяки тонкому та легкому корпусу можна довгий час із комфортом насолоджуватися іграми та дивитися улюблені відео. Під час розмов два мікрофони з вбудованим алгоритмом шумозаглушення дадуть змогу зробити голос чіткішим, виключивши сторонні звуки.

Плюси: якісний екран, ємний акумулятор, аудіосистема Dolby Atmos.Мінуси: немає модуля стільникового зв’язку, відсутність фірмових аксесуарів.

Honor Pad 8

Дана модель може стати відмінною недорогою заміною ноутбуку. Пристрій укладено в металевий корпус завтовшки всього 6,9 мм. Безрамковий 2K-екран здатний відтворювати понад 1 млрд колірних відтінків. Аудіосистема складається з чотирьох високочастотних і чотирьох низькочастотних динаміків, забезпечує повне об’ємне звучання. Є аудіокодек DTS:X Ultra і технологія HONOR Histen з інтелектуальним розпізнаванням поточної звукової сцени для автоматичного налаштування звуку. А запатентований алгоритм поліпшення голосу відповідає за максимально чисту мову під час конференцзв’язку.

Плюси: великий 2К-екран, якісна аудіосистема, підтримка стилуса.Мінуси: немає підтримки 4G-зв’язку, відсутність стандартного гнізда для навушників.

Планшети вартістю від 15 000 до 20 000 гривень

Xiaomi Pad 5

Дана модель оснащена екраном з можливістю відображення понад 1 млрд колірних відтінків (колірний простір DCI-P3) і підтримкою управління за допомогою пера. Дисплей також оснащений спеціальним датчиком навколишнього освітлення, який дозволяє адаптуватися до будь-яких умов експлуатації. Магнітна бездротова зарядка дає змогу повністю зарядити стилус за 18 хвилин. Якісним звуком вас порадує аудіосистема з чотирма динаміками.

Плюси: екран високої якості з підтримкою Dolby Vision, ємний акумулятор, підтримка стилуса. Мінуси: відсутність модуля стільникового зв’язку, немає слота для карти пам’яті та стандартного роз’єму для навушників.

Huawei MatePad 11

Гаджет має все необхідне для вирішення найрізноманітніших робочих завдань завдяки підключенню клавіатури, миші та стилуса. Перо підтримує 4096 ступенів натискання та письмо при нахиленому положенні, що дає змогу зафіксувати найменші рухи. Затримка становить лише 2 мс. Екран отримав сертифікат TÜV Rheinland щодо захисту від синього світла і мерехтіння. Передбачена аудіосистема з чотирма динаміками, а чотири вбудовані мікрофони точно вловлюють звук вашого голосу. Завдяки технології адаптації частоти зміни кадрів планшет може працювати тривалий час без зарядки.

Плюси: якісний екран, підтримка стилуса, адаптер Wi-Fi 6. Мінуси: відсутність сервісів Google, немає стандартного гнізда для навушників.

Планшети вартістю від 20 000 до 35 000 гривень

Apple iPad 2022

Пристрій, укладений у корпус завтовшки 7 мм, обладнано фірмовим екраном Liquid Retina. У модифікаціях з підтримкою стільникового зв’язку на додаток до слота Nano-SIM реалізована технологія eSIM, яка дає змогу підключатися до мереж операторів без необхідності встановлення фізичної SIM-карти. Є датчик Touch ID, два динаміки і пара мікрофонів. Ви зможете вибирати між чотирма варіантами кольору корпусу: синім, рожевим, жовтим і сріблястим.

Плюси: якісний екран, підтримка 5G, технологія eSIM.Мінуси: частота оновлення дисплея, як і раніше, дорівнює 60 Гц, досить висока ціна.

Lenovo Tab P12 Pro

Цей гаджет преміального рівня ідеально підходить для розваг, ігор і роботи, де б ви не знаходилися – вдома або в дорозі. Заряду його акумулятора вистачить для автономного функціонування протягом цілого дня. Стилус Lenovo Precision Pen 3 входить до комплекту постачання, а опціонально доступна клавіатура формату “2-в-1”. Сертифікат TÜV Rheinland Full Care гарантує, що тривала взаємодія з планшетом не втомлюватиме очі. Апарат оснащений акустичною системою JBL з чотирма динаміками, що забезпечують просторове звучання. Передбачено сканер відбитків пальців. Реалізовано підтримку технології швидкої зарядки Qualcomm Quick Charge 4.0 (до 45 Вт).

Плюси: підтримка 5G (опціонально), подвійна камера, аудіосистема Dolby Atmos, потужна батарея.Мінуси: не надто висока якість фотографій, відсутність гнізда для навушників, нарікання на якість ПЗ.

Huawei MatePad Pro 12,6 дюйма

Планшет преміального рівня обладнаний екраном OLED, взаємодіяти з яким можна за допомогою стилуса M-Pencil (другого покоління). Панель має корисну площу 90% і контрастність 1 000 000:1. Інноваційна технологія обробки поверхні корпусу забезпечує міцність задньої частини і захист від забруднень. Підключивши клавіатуру Huawei Smart Magnetic Keyboard, ви зможете трансформувати гаджет у ноутбук. Цей повнорозмірний аксесуар з підтримкою використання під двома кутами можна прикріпити до планшета за допомогою магнітів, при цьому автоматично вмикається бездротова зарядка. Хід клавіш у 1,3 мм забезпечує оптимальний комфорт під час набору тексту. Ще одна особливість пристрою – аудіосистема з вісьмома динаміками.

Плюси: екран OLED, подвійна камера, аудіосистема з вісьмома динаміками, потужний акумулятор.Мінуси: немає сервісів Google, відсутність 3,5-міліметрового гнізда для навушників.

Планшети дорожче 35 000 гривень

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 5G

Планшет преміального рівня обладнаний екраном OLED, взаємодіяти з яким можна за допомогою стилуса M-Pencil (другого покоління). Панель має корисну площу 90% і контрастність 1 000 000:1. Інноваційна технологія обробки поверхні корпусу забезпечує міцність задньої частини і захист від забруднень. Підключивши клавіатуру Huawei Smart Magnetic Keyboard, ви зможете трансформувати гаджет у ноутбук. Цей повнорозмірний аксесуар з підтримкою використання під двома кутами можна прикріпити до планшета за допомогою магнітів, при цьому автоматично вмикається бездротова зарядка. Хід клавіш у 1,3 мм забезпечує оптимальний комфорт під час набору тексту. Ще одна особливість пристрою – аудіосистема з вісьмома динаміками.

Плюси: екран OLED, подвійна камера, аудіосистема з вісьмома динаміками, потужний акумулятор.Мінуси: немає сервісів Google, відсутність 3,5-міліметрового гнізда для навушників.

Планшети дорожче 35 000 гривень

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra 5G

Це найтонший, найбільший і найміцніший планшет серії Galaxy Tab S. Пристрій обладнаний великим екраном Super AMOLED, для роботи з яким можна застосовувати комплектне перо S Pen. Подвійна селфі-камера (ультраширококутна та ширококутна) забезпечує велике поле зору для оптимальних умов відеозйомки.

Удосконалений чохол-клавіатура “2-в-1” швидко перетворить планшет на повноцінний ноутбук, а потужний акумулятор дасть змогу вам працювати протягом усього дня. До речі, батарея підтримує технологію швидкого заряджання потужністю 45 Вт.

Плюси: підтримка 5G, дві подвійні камери, перо S Pen, адаптер Wi-Fi 6Е (діапазони 2,4, 5 і 6 ГГц). Мінуси: дуже висока ціна, немає підтримки NFC, відсутній захист від вологи та пилу.

Apple iPad Pro M2

Гаджети цього сімейства отримали новітній чип M2 з 16-ядерним нейронним движком. Процесор дає змогу справлятися навіть із найвимогливішими завданнями – від обробки 3D-графіки до динамічних і потужних ігор. Ви зможете придбати різні аксесуари на кшталт Apple Pencil, Magic Keyboard і Smart Keyboard Folio. Місткість флеш-накопичувача досягає значних 2 ТБ, а вбудований адаптер бездротового зв’язку відповідає стандарту Wi-Fi 6Е, тобто, на додаток до діапазонів 2,4 і 5 ГГц підтримує смугу 6 ГГц.

Плюси: екран найвищої якості, потужний процесор, великий об’єм пам’яті, підтримка 5G.Мінуси: висока ціна як самого планшета, так і супутніх аксесуарів.

Бонус – незвичайний планшет Onyx Boox Tab Ultra

Серед усієї маси планшетів ця модель виділяється тим, що використовує дисплей на електронному папері E Ink Carta нового покоління. Ця монохромна панель має підвищену контрастність, підсвічування з регулюванням колірної температури та подвійне сенсорне керування.

Над поверхнею екрана розташовується ємнісний шар, завдяки якому можна гортати книжки та масштабувати документи інтуїтивно зрозумілими рухами пальців. Крім того, під панеллю E Ink розташований сенсорний шар Wacom, що дає змогу робити позначки та замальовки за допомогою спеціального стилуса, який йде в комплекті.

Перо розпізнає 4096 ступенів тиску і дає змогу малювати з високою точністю. Завдяки технології електронного паперу енергія витрачається тільки в момент перемальовування зображення, а тому пристрій має дуже великий час автономної роботи.

Підсвічування MOON Light 2 дає змогу незалежно регулювати яскравість світлодіодів холодного і теплого світла, вибираючи за бажанням як більш біле світло для читання вдень, так і більш жовте для читання перед сном. Технологія Flicker-Free повністю унеможливлює мерехтіння світлодіодів, що застосовуються в цьому підсвічуванні. В оснащення входить аудіосистема з двома динаміками.

Плюси: екран E Ink Carta, підсвічування, підтримка стилуса.Мінуси: висока ціна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.