Названо найкращі процесори для ігор у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на те, що персональний комп’ютер створювався насамперед для прискорення рутинних ручних обчислень, з часом його роль розширилася до справжньої ігрової станції. Хоча традиційно виконання цієї функції покладалося на ігрові консолі, останні в певний момент стали поступатися ПК у продуктивності. Це призвело до того, що гейм-девелопери почали орієнтуватися на десктопи, якщо існувала потреба привнести в проєкт більше графічних “наворотів”.

Разом зі зростанням можливостей графічних прискорювачів, гравцям потрібно дотриматися балансу збірки, вибравши до нього в пару центральний процесор, здатний повністю навантажити GPU даними. Зараз ринок пропонує велику кількість моделей від обох виробників, які підходять для користувачів з різною сумою на банківському рахунку. Вони є найкращою пропозицією в якості основи для побудови ігрового ПК, якщо порівнювати з іншими пропозиціями за аналогічний прайс.

Найкращий бюджетний: Core i3-12100F

У ситуації, коли кількість грошових знаків сильно обмежена, але FPS в іграх має бути якомога вищим, на виручку прийде Core i3-12100F. Незважаючи на наявність всього 4-х ядер і 8-ми потоків, завдяки просунутій архітектурі Alder Lake, цей камінь в ігровому навантаженні часто випереджає Core i5 попереднього покоління, і, таким чином, стає відправною точкою при побудові бюджетного геймерського ПК.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найкращий бюджетний для збірки без відеокарти: Ryzen 5 5600G

Так буває, що навіть відеокарта початкового рівня не завжди вписується в початковий бюджет. У такому разі можна розглянути до придбання Ryzen 5 5600G. Він несе на борту графічне ядро Vega 7, яке здатне забезпечити більш-менш притомну частоту кадрів з роздільною здатністю 1080p у більшості ігор останніх років на низьких налаштуваннях графіки спільно з активованою опцією FSR. А, оскільки процесор побудований на базі архітектури Zen 3, то він цілком здатний виступити компаньйоном до відеокарти середнього сегмента, якщо в майбутньому користувач захоче перейти на дискретне рішення.

Розумний вибір: Core i5-13400F

Коли мова заходить про необхідність вибрати досить продуктивний процесор від Intel, при цьому не роблячи зайвих переплат, то насамперед до покупки варто розглядати Core i5-13400F. Цей CPU поступово стає “народним”, порівнюючись за ціною з Core i5-12400F і замінюючи його. Шістнадцять потоків і новітня архітектура Rocket Lake забезпечують достатній і стабільний рівень продуктивності, а скромне енергоспоживання Core i5-13400F уможливлює його використання в збірках з недорогою материнською платою і простою системою охолодження.

Найкращий від Intel для збалансованої збірки: Core i5-13600K

Шанувальникам Intel, яким потрібно “прокачати” високопродуктивну відеокарту, заплативши при цьому якомога менше, як не можна підійде Core i5-13600K. У більшості ігор цей ЦП за кількістю демонстрованих FPS не сильно поступається топовим рішенням на сокеті LGA 1700. Додаткові ж вісім енергоефективних ядер стануть непоганою підмогою в багатопотоковому навантаженні в робочих завданнях.

Найкращий від AMD для збалансованої збірки: Ryzen 5 7600

Адепти AMD під час побудови високопродуктивної збірки можуть почати з Ryzen 5 7600 без приставки X, що на поточний момент є початковим процесором, доступним для платформи AM5. Він менш дорогий, ніж Core i5-13600K, має схожу продуктивність в іграх, і, завдяки низькому тепловиділенню, може обходитися досить скромним охолодженням. Щоправда в робочих завданнях Ryzen 5 7600 все ж серйозно поступається Core i5-13600K через наявність лише 6 ядер і відсутність додаткових.

Недорогий ігровий король: Ryzen 7 5800X3D

Власники систем на базі материнських плат із сокетом AM4, які бажають отримати максимально можливу частоту кадрів в іграх без зміни платформи, можуть проапгрейдитися до Ryzen 7 5800X3D. За показником ігрової продуктивності він йде в ногу топовими CPU Intel 12-го покоління, і цілком здатний розкрити потенціал топових відеокарт GeForce RTX 4000 і Radeon RX 7000. До того ж, через наявність значних розмірів кешу L3, Ryzen 7 5800X3D не сильно залежить від швидкості ОЗП, і йому не потрібна високочастотна оверклокерська пам’ять DDR4.

Король від Intel: Core i9-13900K(S)

Найкращими на даний момент ігровими процесорами від Intel, без сумніву, є Core i9-13900KS і менш дорогий варіант – Core i9-13900K. Вони обидва ідеально підходять для максимального “прокачування” топових GeForce RTX 4090 і Radeon RX 7900 XTX. Найвища продуктивність, втім, вилилася в таке ж величезне енергоспоживання, періодичні сплески якого можуть перевищувати рівень у 400 Вт.

Багатоядерний звір: Ryzen 9 7950X3D

Ryzen 9 7950X3D забезпечує хороший баланс між продуктивністю в іграх, робочих додатках і споживаною потужністю. Він є адекватною альтернативою Core i9-13900K, і, на відміну від останнього, у серйозному багатопотоковому навантаженні “їсть” істотно менше енергії. У будь-якому разі, кожен із них стане відмінною основою для побудови геймерського ПК.

Найшвидший процесор для ігор: Ryzen 7 7800X3D

Застосування в Ryzen 7 7800X3D єдиного блоку CCX призводить до зниження міжядерних затримок до мінімуму. Ефект від цього підсумовується з прискоренням, яке надає 96-мегабайтний кеш L3. У результаті ігрова продуктивність зростає ще вище відносно двох попередніх учасників, таким чином, досягаючи найвищого значення серед усіх наявних процесорів. При цьому висока енергоефективність також нікуди не зникає.

Останнім часом можна спостерігати посилення конкуренції між AMD і Intel на процесорному ринку. Не так давно першій ледве вдавалося просто залишатися на плаву, але випуск процесорів Ryzen дозволив їй міцно закріпитися у великій кількості ПК, зокрема й ігрових. Завдяки успіху з Ryzen 5000-ї серії AMD за довгі роки знову зуміла нав’язати гостру боротьбу своєму опонентові, а вихід Ryzen 7000 і плани випуску чіпів на базі наступних генерацій архітектури Zen закріпили досягнення компанії у сфері CPU споживчого сегмента.

Звичайно, Intel поки не збирається знімати з себе титул основного гравця, все також пропонуючи безліч рішень різного рівня продуктивності, від надбюджетних до орієнтованих на комп’ютерних ентузіастів. Користувачі, які не виявляють бажання розбиратися в тонкощах налаштування процесорів, які дотримуються методу “вставив і забув”, за інерцією обирають процесори від “синього табору”, найчастіше переплачуючи за застосування подібного підходу при побудові ПК.

Але, як би там не було, без зусиль кожної з компаній ринок не був би таким різноманітним, як зараз. Суперництво між AMD і Intel дає змогу й далі рухати прогрес у “процесоробудуванні” вперед, а також підтримувати прийнятний рівень ціноутворення. Усе це дає нам змогу вибирати з безлічі доступних моделей на будь-який смак і гаманець.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.