Яку ігрову мишу купити в 2023 році – рейтинг

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вибір ігрової миші ніколи не буває простим. Виробники конкурують між собою майже на кожному рівні – важливим є не лише сенсор, а й програмне забезпечення, перемикачі, якість матеріалів чи наявність сучасних технологій. У потоці такої багатої і різноманітної пропозиції важко вибрати саме ту модель з сильними технічними характеристиками, яка до того ж чудово відчувається в руці. У цьому тексті ми розповімо вам, яка ігрова миша забезпечить належну продуктивність незалежно від вашого бюджету.

Ігрова миша від А до Я. На що слід звернути увагу при покупці миші?

Кількість речей, які потрібно враховувати при покупці миші, може бути величезною, тому давайте розставимо пріоритети і подумаємо про те, що для вас найважливіше. Ось деякі ключові характеристики, на які варто звернути увагу при виборі пристрою.

Почнемо з типу підключення. У випадку з мишею, призначеною в першу чергу для ігор, ще кілька років тому вибір був простим через значні затримки бездротового з’єднання. Сьогодні в продуктах для геймерів такої проблеми не виникає, а технології, що використовуються виробниками для мінімізації часу відгуку (наприклад, Logitech Lightspeed або Razer Hyperspeed), забезпечують затримки, що успішно конкурують з кращими дротовими мишами – докладніше на цю тему ми пишемо в матеріалі “Яка бездротова миша для ігор і роботи?”. На жаль, немає троянди без колючок – якщо ви хочете щось без кабелю, доведеться викласти з гаманця трохи більше грошей.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Велике значення слід приділяти сенсору. Сенсор можна назвати серцем будь-якої миші, і від його якості залежить точність відстеження руху, якість роботи на різних поверхнях (також пов’язана з типом сенсора – розрізняють оптичний або лазерний), або роздільна здатність, виражена в DPI (точках на дюйм).

Високі значення DPI підвищують чутливість і створюють враження більш швидкого, плавного руху, так що нам не потрібно робити широкі рухи килимком миші, щоб швидко змінити положення курсору. Лідером на ринку сенсорів є компанія PixArt (найпоширеніша модель – PMW3360 та її похідні), яка конкурує в цій галузі з фірмовими рішеннями Logitech та Razer (серед успішних розробок – Hero 25K та Focus+).

Перш ніж зробити вибір, давайте також розглянемо наші ергономічні вподобання та хват миші, який ми використовуємо. Форма і контур – це ті аспекти, які часто залишаються поза увагою, але мають фундаментальний вплив на якість роботи з мишею. Існує три основні способи використання миші: захоплення долонею, захоплення кінчиками пальців і захоплення кігтями.

У першому і другому варіантах ми спираємося на мишу всією рукою (з тією різницею, що в кінчику пальця вона трохи відведена, а п’ясткова кістка піднята), тому варто шукати щось з трохи піднятим корпусом зі зручним положенням для великого пальця. У третьому випадку ми злегка згинаємо пальці вгору, створюючи незвичайну форму (відому як кіготь), яка характеризується більш точним веденням миші кінчиками пальців. З таким хватом ми повинні шукати щось з трохи коротшими розмірами, високим профілем і симетричною формою.

Не можна також забувати про якість збірки, використані матеріали та перемикачі. Тут варто звернути увагу на якість пластику, повзунків або наявність гуми під великим пальцем. Важливою також буде якість самих перемикачів і їх довговічність – тут лідирує Omron, але не бракує і фірмових рішень. Серед найцікавіших – оптичні перемикачі від Razer, які повністю позбавлені проблеми подвійного кліка (поширений дефект, що виникає у зв’язку з використанням мишок і полягає в реєстрації надмірної кількості кліків незалежно від фактичних фізичних натискань на кнопку).

Нарешті, звернемо увагу на програмне забезпечення виробника і додатковий функціонал, наприклад, наявність RGB-підсвічування. Розгалужений софт дозволяє, серед іншого, здійснювати повну конфігурацію клавіш, визначати макроси, встановлювати рівні чутливості та DPI, а також частоту звітів.

Ігрова миша до 1000 грн. Logitech G402 Hyperion Fury

 

Вісім програмованих кнопок і 4 налаштування DPI, які можна перемикати “на льоту”, за 700 – 800 грн? Пропозиція Logitech практично не має конкурентів у цьому ціновому діапазоні.

Хоча виробник не вказав, який саме сенсор він використав у цій конкретній моделі, сенсор використовує технології Logitech Delta Zero і Fusion Engine. Обидві ці технології дали змогу відтворювати рух зі швидкістю понад 400 IPS, зберігаючи при цьому достатню точність. Хороші показники також пояснюються відсутністю будь-якої інтерполяції у всьому діапазоні досяжної роздільної здатності.

Корпус Hyperion Fury виготовлено з матового пластику хорошої якості. Підгонка компонентів не викликає жодних заперечень, а доповнюють її чотири повзунки із закругленими краями, які особливо добре працюють на килимках з тканини.

Вишенькою на торті залишається швидка передача даних про положення (1000 Гц) і велике ігрове програмне забезпечення Logitech Gaming Software. За допомогою програми можна визначати ключові функції та створювати макроси, які потім можна зберігати безпосередньо в пам’яті миші – G402 має вбудований 32-розрядний ARM-процесор.

Ігрова миша до 1500 грн. SteelSeries Prime

Настав час для чогось більш витонченого та розробленого у співпраці з професійними геймерами. Миша SteelSeries Prime важить всього 69 г і практично не відчувається в руці, що означає надзвичайно легке керування та підвищений комфорт для геймерів, які полюбляють низьку та середню чутливість.

За точність відповідає оптичний сенсор TrueMove Pro, який є кульмінацією інженерної думки двох компаній – SteelSeries та відомого PixArt. Результати говорять самі за себе – 18 000 DPI, 450 IPS та прискорення 50G – це ігрова миша найвищого класу, до якої швидко звикне досвідчене око та спритна рука.

Такі характеристики сенсора та кіберспортивне походження зобов’язують до оптимальної роботи в найскладніших умовах. Про це дбає технологія Tilt Tracking, яка відстежує положення миші, коли її відривають від землі, нахиляють або роблять швидкі рухи.

Для любителів персоналізації та ігрових акцентів виробник підготував 5 програмованих кнопок і ледь помітне RGB-підсвічування Prism. Окремої згадки заслуговують магнітно-оптичні перемикачі Prestige OM, які усувають проблему подвійного натискання і гарантують дуже швидкий час відгуку та якість збірки. Масивний корпус з текстурованим матовим покриттям дуже приємний на дотик.

Ігрова миша до 2000 грн. Logitech G502 Hero

Ця перевірена часом модель, яку небезпідставно рекомендує незліченна кількість геймерів на всіляких форумах, є живим прикладом тези про те, що технічної досконалості іноді можна досягти за відносно невеликі гроші. Чому ж цей пристрій такий популярний і чому G502 варто купувати і сьогодні?

Почнемо з того, що за ці роки ми стали свідками оновлення цього гризуна. Датчик PixArt PMW 3366 був замінений на власний датчик Hero 25K (раніше 16K), який відомий своєю точністю, енергозбереженням і фантастичною роздільною здатністю – один з найуспішніших чіпів, що використовуються в мишах.

Безперечна точність доповнюється дуже продуманим дизайном і до 11 програмованих кнопок. Ця кількість означає велику свободу і можливість конфігурації в програмному забезпеченні Logitech G HUB, за допомогою якого ми зберігаємо до 5 різних профілів безпосередньо у вбудованій пам’яті миші.

Неможливо не згадати про зразкову якість виготовлення і фантастично реалізоване колесо прокрутки. Колесо прокрутки має два режими – класичний стрибкоподібний і захоплюючий режим вільного прокручування, без якого згодом важко уявити перегляд довгих сторінок або документів.

Наче цього було недостатньо, виробник також подбав про систему регулювання ваги (ви отримуєте п’ять тягарців по 3,6 г), підсвічування Lightsync RGB, що налаштовується, і снайперську кнопку, зручно розташовану під великим пальцем. Хіба можна бажати чогось іншого за таку привабливу ціну?

Ігрова миша до 3000 грн. Razer Naga Trinity

А якщо ми захоплено граємо в MOBA або MMO, де немає такого поняття, як “забагато кнопок”? Що ж, за такого сценарію використання нам знадобиться гризун для спеціальних завдань, як, наприклад, рекомендована нами модель із серії Razer Naga – Trinity.

Її особливістю є, звичайно ж, три змінні бічні панелі, кожна з яких має своє розташування кнопок і відрізняється кількістю підтримуваних команд. Підтримуються конфігурації з 2, 7 і 12 кнопками відповідно, що в останній версії означає загалом 19 програмованих кнопок.

Змінюючи бічну панель, ми можемо швидко адаптувати мишу до конкретної гри та рівня контролю, який ми очікуємо. Магніти, що використовуються тут, абсолютно не заважають, тому ви можете легко жонглювати ними на льоту.

Хоча бічні кнопки дійсно відіграють першу скрипку на цьому пристрої (виробник також подбав про те, щоб вони мали чітке клацання, яке сповіщає вас про натискання), основні кнопки також непогані. Контурний дизайн, характерний для серії DeathAdder, також повернувся, разом з якісним оптичним сенсором 5G з роздільною здатністю 16 000 DPI.

Ігрова миша до 4000 грн. Razer Viper Ultimate

Популярна миша Viper є представником апаратного забезпечення найвищого класу. Топовий сенсор Razer Focus+ видає результати, які залишають конкурентів далеко позаду (роздільна здатність до 20 000 DPI з точністю 99,6%), а бездротове з’єднання Hyperspeed забезпечує затримку на рівні дротових мишок.

До речі, швидкість – це друге ім’я Viper Ultimate. Оптичні перемикачі Razer Optical використовують промінь інфрачервоного світла для реєстрації кожного натискання, що робить час активації блискавично швидким – на цьому відмовки закінчуються, і поразка лежить виключно на рефлексах гравця.

Про зручність заряджання подбала док-станція, яка дозволяє швидко зарядити вбудований акумулятор ємністю 500 мАг. І миша, і вищезгаданий аксесуар мають RGB-підсвічування, яке ми можемо налаштувати в програмному забезпеченні Razer Synapse.

Усе це поміщено у високоякісний корпус, який важить лише 74 грами – менше, ніж більшість конструкцій, що кріпляться за допомогою кабелю. Ресурс основних кнопок становить 70 мільйонів натискань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.