Більше не чекайте від Apple нормальних ноутбуків

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Я, як і багато хто з вас, дуже звик до свого основного робочого інструменту – MacBook. Зручний портативний комп’ютер в стильному корпусі, потужною начинкою, практичністю і приголомшливим екраном. Шкода, але Apple більше не робить подібних ноутбуків.

Останній «правильний» MacBook компанія представила в 2015 році, в черговий раз відновивши вже перевірений роками алюмінієвий корпус і вмонтувавши в модель новий тачпад з функцією Force Touch, що підтримує силу натискання.

На цьому нормальні ноутбуки від компанії закінчилися. І почалася ера пристроїв в красивій обгортці, але абсолютно непридатних для довгострокової експлуатації.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З новим макбуком мене вистачило на 2 дні

Приводом для написання цього матеріалу стали майже два дні, проведених за MacBook Pro 2017 роки мого товариша.

Експеримент, в якому мій 15-дюймовий MacBook Pro 2014 року рушив в користування до одного, а я 48 годин намагався звикнути до «елегантності» MacBook Pro 15 “2017 року з TouchBar і … замість точок я б вважав за краще вибраних.

Нижче все те, що змушує зробити висновок – Apple не цікавлять практичні ноутбуки. Протягом останніх трьох років компанію тішать виключно гроші, сервісна підтримка та просування електронних продуктів.

1. MacBook Pro став ніжним, а не робочим

Витончений, тонкий, стильний – на біса мені все це, якщо я давно виріс з віку козиряти гаджетами перед однолітками?

Ні, ноутбук не повинен бути схожим на рубаний сокирою алюмінієвий брусок, але коли дизайн шкодить практичності – вже вибачте.

Перші години роботи не покидало відчуття, що я ось-ось зламаю ці тендітні клавіші з механізмом «метелика». Я звик відчувати хід клавіш, оскільки непогано освоїв гру на піаніно, та й взагалі при виборі багатьох речей віддаю перевагу тактильним відчуттям.

Так ось, з сьомою серією MacBook Pro Apple стала створювати по-справжньому паперові пристрою. Його страшно придавити, притиснути і, боронь Боже, впустити. Але найнеприємніше, що нове покоління Pro-ноутбуків створено так, щоб ви самостійно якомога швидше його угробили.

2. Макбукові потрібні перехідники, нові кабелі та аксесуари

У вас зібралася купа флешок, кабелів, карт-пам’яті та іншого добра, яке ви звикли безперешкодно вставляти в ноутбук? Готуйтеся перевчиватися.

Жодного звичного порту – тільки чотири універсальних USB Type-C. Але що мені робити, якщо я постійно скидаю Gcode, щоб віднести його на згодованих ЧПУ або завантажую STL-файли для передачі на 3D-принтер. І роблю я це по кілька разів за день?

Додайте до цього флешки, HDMI для зовнішнього монітора і ви зрозумієте, що через кілька місяців такого активного «працювання» порти просто відмовлять.

Але ви ж віддали понад тисячу доларів за «досконалий ноутбук», чому не скористатися прокладками-перехідниками? У далекому майбутньому ви зможете від них позбутися, а поки USB Type-C стане унітарною, прикладайте до портів подорожник.

Нові макбуки – це не ті пристрої, які створені для активної експлуатації. Геройства Lenovo і промислових ультразащіщенних вишукувань від Apple не було потрібно, але вбивати практичність заради власного збагачення – відверте свинство. Чому я говорю про збагачення? Розбираємося.

3. Макбук більше не піддається ручному апгрейду

Коли мене дістала деградувала батарея, я замовив нову і самостійно її замінив. Коли мені захотілося збільшити швидкість читання / запису і обсяг пам’яті вбудованого SSD, я зробив те ж саме, самостійно.

Нарешті, коли у мене витерлися улюблені геймерские клавіші “ASDXZ” і “CMD”, на барахолці я знайшов пошарпаний життям MacBook і без проблем їх поміняв.

У випадку з новою лінійкою макбуков так не буде. Купуючи цей комп’ютер ви прирікаєте себе на похід в сервісний центр при будь-якому бажанні: будь то поломка або косметична профілактика. Про апгрейд і зовсім не може йти мови. Викладайте гроші при покупці, відразу. Apple не любить чекати.

4. Я все-таки вважаю, що MagSafe краще зарядки USB-C

Я довго намагався зрозуміти, навіщо замість функціональних клавіш Apple розмістила цю мініатюрну сенсорну панель? Компанія намагалася показати, що вона теж знайома з OLED-матрицями ще до виходу iPhone X (забудемо про Apple Watch)? Або в Apple думають, що користувач настільки тупий, що буде шукати смайлик водячи пальчиком по мікроскопічній панелі?

Та не дивлюся я на клавіатуру, коли працюю! Не дивлюсь! Всі комбінації в усьому ПО вже звик натискати механічно і тупо вдивлятися в маленький екранчик не маю ні найменшого бажання. Правда, на користь Apple є два аргументи. Перший – компанії потрібно було чимось виправдати оновлене покоління ноутбуків після п’ятирічного мовчання.

Другий – Apple вирішила забити на магнітний порт MagSafe, а щоб якось виправдати дискримінацію кращого зарядного порту в історії ноутбуків, впихнули нікому непотрібний TouchBar.

Хоча, маркетологи явно розуміли, що без MagSafe легший і неабияк скинувши у вазі MacBook Pro при будь-якому різкому русі буде летіти на підлогу. Адже зарядний кабель тепер потрібно діставати ручками.

5. Клавіатура плоска, незручна і забивається пилом

Не хотілося виносити цей недолік в окремий пункт, але до закінчення даного матеріалу, який я набираю, просто не витримую.

«Ти звикнеш», – запевняють нерозумні фанати. Звикну? Вибачте, я що, переходжу на коробку автомат з механіки? Я беру пристрій, від якого чекаю такої ж комфортності і зручної роботи, і якщо я розраховую друкувати швидко як і раніше, чому я повинен спотикатися об дуже низький, практично невідчутний хід клавіш?

Ви уявіть собі піаніста зі світовими ім’ям, якому при виборі чергового рояля Steinway в магазині скажуть: «А ось на бемольних клавішах ми вирішили розмістити пухирці. Це полегшить виконання віртуозних пасажів ». Знаєте куди буде посланий продавець?

І адже далі буде гірше …

Від одноразових ноутбуків Apple переходить до одноразових смартфонів. Ні, я розумію, що в перспективі ми будемо користуватися пристроями, що нагадують шматок оргскла і при поломці просто викидати їх у відро для сміття, але чи не занадто рано втілювати концепти в реальність?

48 годин нашого експерименту закінчуються завтра опівдні. Зізнаюся, що за цією хмарою проблем і питань до Apple я не помітив ні приросту продуктивності, ні плавності в роботі. Все, як і раніше, на звичному MacBook Pro епохи «до 2016 року», але в менш практичній упаковці. Схоже, що ера хороших пристроїв Apple «з турботою про користувача» добігає кінця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.