Як вибрати зовнішній акумулятор для смартфона – дієві поради

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У поїздках та відрядженнях, на природі та в екстрених ситуаціях — повербанк дуже часто рятує власників навіть найенергоефективніших смартфонів. Зовнішні акумулятори прості на вигляд, але головне технічні параметри. З’ясували, як правильно вибрати повербанк, на що звертати увагу і чи підбирати моделі того ж бренду, що і смартфон.

Виробники: чи є різниця, що купувати

Необов’язково шукати повербанк тієї ж фірми, що смартфон. Багато виробників не випускають під своїм брендом зовнішні акумулятори. Серед повербанків, що добре зарекомендували себе:

  • Xiaomi;
  • TravelCard;
  • Anker;
  • Borofone;
  • HyperJuice;
  • Samsung;
  • OnePlus.

Перше і головне правило – остерігатися дешевих ноунейм-акумуляторів без позначень, гарантії, документів. У брендових моделей надійна начинка з множинними функціями захисту — від перезаряду, перерозряду, короткого замикання тощо. У грудні 2022 року на борту літака Уральських авіаліній у пасажира в руках спалахнув повербанк. Випадок один на мільйон, відомостей про виробника того зовнішнього акумулятора немає, але з дешевою моделлю ризики зростають факт. Заощаджувати на повербанку — неправильна стратегія.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З недорогих, але перевірених часом – повербанк Digma DG-10000-3U 10000 mAh. У моделі досить продумана електроніка, гарний запас ємності та відразу три виходи – можна заряджати кілька пристроїв одночасно.

Друга причина не купувати дешеві зовнішні акумулятори – неможливість перевірити достовірність зазначених характеристик. Сила струму, потужність – все може бути вигаданим або перебільшеним. В цьому випадку заряджання смартфона не буде ефективним, швидким і безпечним.

Висновки:

  • Повербанк потрібно в першу чергу обирати за репутацією виробника, технічними параметрами (про них далі в матеріалі).
  • Зовнішній акумулятор тієї ж фірми, що смартфон, полегшить вибір. Часто показники таких повербанків за умовчанням підходять останнім моделям смартфонів бренду. Але робити покупку наосліп все одно не можна.

Сила струму

Сила струму показує, який заряд передаватиметься за одиницю часу. Чим вище показник (у поєднанні з потужністю), тим швидше смартфон зарядиться. Але кожен апарат має свої граничні значення! Якщо смартфон розрахований на зарядку струмом 3А, до нього марно підключати повербанк з показником 5А. У кращому разі розумна плата обмежить споживання, в гіршому — з’явиться ризик перегріву телефону АКБ або виходу з ладу його електронних компонентів.

Купувати повербанки, вихідний струм яких помітно нижчий від допустимого смартфоном, можна. Але якщо апарат зі штатним ЗУ на умовні 5А заряджається 60 хвилин, то від зовнішнього акумулятора з показником 3А час збільшиться. Це потрібно враховувати.

У колекції надійних та технологічних повербанків з вихідним струмом у 3А – Anker PCore III Sense 20000 mah PD A1365. Окрім протестованого захисту від короткого замикання та інших проблем, апарат має технологію VoltageBoost для безпечного прискорення зарядки. А ще у нього дуже виразний дизайн, що нагадує дорогий аксесуар.

Дізнатися допустиму силу струму можна на сайті виробника смартфона або документації, що додається до апарату. Альтернативний спосіб – подивитися на заводський адаптер живлення. Збоку дрібним шрифтом прописані і напруга – у вольтах (V), і потужність – у Ват (W), і сила струму – в амперах (A).

Потужність та формати заряджання

У парі із силою струму потужність визначає, наскільки швидко зарядиться смартфон. Обмеження є. Iphone 14 Pro Max навіть у форматі швидкого заряджання USB Power Delivery 2.0 не підтримує більше 27 ват. Менше – будь ласка, але тоді й часу потрібно більше. Зразкові стандарти для різних повербанків:

  • USB-C – від 15 Вт;
  • USB-A або micro-USB – від 8 Вт;
  • USB Power Delivery та USB Power Delivery 2.0 – від 18 Вт.

Ємність: яка потрібна і скільки зарядок вистачить

Місткість повербанка зазвичай варіюється в межах 5000-20000 мА · год. АКБ флагманських смартфонів – близько 5000 мА · год. Але зовнішній акумулятор на 20000 мА год не дасть чотири повні зарядки апарату з 5000 мА год. Частина енергії повербанка задіюється для побічних цілей, а реальна ефективність зовнішнього акумулятора може бути на 10-50% менше заявленої.

З показником у 50% дешевий повербанк за номінальних 10000 мА·год за фактом віддаватиме лише 5000 мА·год. Дізнатися, якою є ефективність конкретної моделі, неможливо. Але у якісних повербанків ефективність не нижча за 80%. І тоді розрахунок простий: за загальної ємності в 10000 мА·год модель матиме доступними 8000 мА·ч. Цього вистачить на одну повну та одну часткову зарядку смартфона з 5000 мА·год акумулятором.

Для двох смартфонів або одного, коли планується тривала поїздка, вибирайте повербанки великої ємності з двома виходами. Одночасна зарядка кількох апаратів дозволена та безпечна.

Вирішити завдання зарядки різних пристроїв з одного повербанку допоможе модель Anker PowerCore III Elite з ємністю майже 26000 мА·год та вихідною потужністю 87 Вт. Модель пристосована для зарядки навіть лептопів, але за цей бонус потрібно заплатити близько 5 000 грн.

Інші функції та параметри

У гонитві за клієнтом та інноваціями виробники вносять доповнення до конструкції повербанків:

1. Ліхтарик. Реч малокорисна та споживає енергію зовнішнього акумулятора.

2. Дисплей із індикацією. Повербанк із видимим рівнем залишкового заряду — комфортно та зручно. Але треба враховувати, що екрану теж потрібна енергія для роботи.

3. Захист за стандартом IP від ​​бризок води, дощу, пилу. Корисна опція для любителів ночівлі у лісі, гонок на байдарках, риболовлі тощо.

4. Сонячна батарея для самозаряджання. Марна, тому що площі для ефективного заряду не вистачить, а зайвий 1% ємності нічого не змінить.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.