Ґаджети

Які розумні окуляри варто купити в 2022 році

Share

Постійно обговорюємо розумний годинник, навушники, побутову техніку, але практично ніколи не говоримо про окуляри, а й там прогрес мчить стрілою. Іноді виходять огляди, але все це так, у форматі «а ось є така штука». У цій добірці я пропоную широким поглядом оглянути всю галявину.

Носіма електроніка, до якої і належать розумні окуляри, вважається однією з найперспективніших категорій, тому що теоретично має запропонувати ще більший рівень комфорту та залучення (це смартфон можна забути вдома, а годинник, кільця або ті ж окуляри завжди на тобі). Але як це часто буває з відомими напрямками, всі хочуть взяти участь, часто пропонуючи низькоякісні вироби.

Table of Contents

  • Тільки звук
  • Додамо ще відео
  • Доповни реальність
  • Тупі, але корисні
  • Висновок

Тільки звук

“Тупі” розумні окуляри – це окуляри, в які додали навушники і вбудували Bluetooth.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ось приклад найпримітивнішої конструкції. До окулярів чіпляється або один навушник для роботи в режимі гарнітури або пара, щоб слухати музику. З телефоном окуляри з’єднуються за технологією Bluetooth. Заряду вистачає на 6-7 годин музики. Коштує подібна нісенітниця близько 800 гривень.

Це найпоширеніший тип розумних окулярів. Вбудувати навушники та додати Bluetooth – це просто. Тож виробники експериментують із формою та подачею. Дизайнів та форматів існує безліч.

Трохи більш просунутий варіант – це додати в окуляри ще й софт чи кнопку виклику голосового помічника. За такі очки вже хочуть трохи більше грошей. Наприклад, ось модель. Це окуляри-хамелеони.

На те, як це паршивий продукт, натякають навіть малюнки з промосторінки. Окуляри криво намальовані у фоторедакторі.

Згадати цю модель вирішив, оскільки вона пропонує інший підхід до передачі звуку. У самі очки вбудовані динаміки! Окуляри підтримують Bluetooth 5.0, заряду вистачає на 6-7 годин. У коментарях люди пишуть, що якість звуку напрочуд непогана. Так що теоретично такий варіант може пригодитися для походу на пляж.

Окуляри із вбудованим Bluetooth-аудіо, за відчуттями, займають більше половини від усієї пропозиції на ринку. Втім, не слід думати, що тут лише низькосортний ширвжиток. Великі та відомі компанії теж пробують свої сили. Мабуть, виходячи з принципу, що розробка продукту копійчана, то чому б не зробити.

Наприклад, Amazon зробила свою версію окулярів під назвою Echo Frames. Мета окулярів – керувати голосовим помічником Олексою. Є просто прозорі окуляри, щоб носити їх удома, є затемнені лінзи. Як я розумію, можна замовити просте скло, діоптрії за рецептом лікаря чи модель із фільтрацією синього світла. Зрозуміло, є різні стилі оправ. Батареї вистачає або на 4 години безперервного відтворення контенту або на 14 годин носіння в активному режимі. Якби я носив окуляри і користувався Олексою, то, можливо, навіть купив би собі таке для дому. Хоча окуляри марні без розумної колонки, тобто, виходить, їхня мета в тому, щоб не підвищувати голос, звертаючись до колонки.

Якщо ж говорити про мастодонтів індустрії звуку, то на думку відразу спадають окуляри Bose Frames Tenor. Це окуляри з відкритими динаміками. При цьому Bose обіцяє, що поки користувач насолоджуватиметься небувалою якістю звуку, навколишні практично нічого не чутимуть. Окуляри, звісно, ​​якісні. До них можна докупити змінні лінзи. Плюс доступні різні варіанти оправи.

Всього за 150 доларів можете насолоджуватися крутим звуком та стильними окулярами. 

Насамкінець у якості пари варіантів компромісу між ціною та якістю запропонував би звернути увагу на окуляри від Anker. Anker зірок з неба не вистачає, але робить зазвичай якісний продукт. Окуляри називають Soundcore by Anker. Їхня родзинка в тому, що вони акуратно виглядають і у них відстібаються ніжки. Динаміки перебувають у ніжках.

Інший, ще компромісніший варіант – це, звичайно, продукція сяомістів. Xiaomi Smart Glasses Zenph Wind Audio Sunglasses продають за 7 тисяч карбованців. Все аналогічно, але ніжки не відстібаються. У ноунейм-китайців продукція Anker та Xiaomi виграє гарантією якості. І я не про звук, а про лінзи. Якщо заявлено, що UV400, можна не переживати. Втім, у більшості подібних окулярів лінзи роблять із пластику, а пластик за умовчанням фільтрує всі UV-промені. Це вам не скло, з яким треба тримати вухо гостро.

Мабуть окремо згадаю, що є ще категорія «окуляри для геймерів» (і просто комп’ютерників). Наприклад, нижче – модель від Razer для геймерів. Лінзи блокують, окрім UV400, ще й синє світло (а одне не включає інше?). Плюс в очки вбудовані динаміки, мікрофон та голосовий помічник. Razer обіцяє високу якість, мінімальну затримку звуку (60 мс). Коротше кажучи, така гарнітура для онлайн-ігор, яка допоможе захистити очі. Офісні співробітники, які працюють віддалено, можливо, також оцінять. Типу очі не будуть висихати так сильно. Одного заряду батареї вистачить на 5 годин роботи. Ціна окулярів біля 5 тисяч гривень.

Модель від Razer взяв як зразок якісного продукту. Зрозуміло, на ринку повно та інших виробників, які пропонують окуляри з лінзами для роботи за комп’ютером. Задумався, що, мабуть, треба прикупити собі щось подібне. Якщо хтось користується «комп’ютерними окулярами» (звичайними чи розумними), то розкажіть у коментарях (можна конкретні моделі, поради, які лінзи найкращі), тому що я все життя був упевнений, що подібні моделі (як і окуляри для водіїв) — це все маркетинг, шаманства та забобони.

Додамо ще відео

Наступна категорія – це окуляри, у яких є звук, але вирішили додати ще відео. Купувати подібні варіанти за сірими схемами або привозити з-за кордону не рекомендую. Через відеокамери окуляри, якщо вони не пройшли офіційну сертифікацію, можуть класифікувати як шпигунське обладнання. І слідчі такі справи страшенно люблять, бо 100% «палиця». Тож треба бути обережнішим, бо купив окуляри і від’їхав на кілька років.

Одні з найвідоміших окулярів цієї категорії в Україні– це Ray Ban Stories Wayfarer. Ельдар робив огляд (посилання буде нижче). Фішка окулярів у вбудованих камерах, за допомогою яких можна робити фото та відео.

Камери виглядають ось так:

Записувати фото та відео можна або голосовою командою, або кнопкою на дужці. В огляді є приклади фотографій та відео. Виходить непогано. Подібний варіант оптимально підходить для туристів чи спортсменів, оскільки дозволяє знімати від першої особи. В Україні окуляри продають за 20 тисяч гривень. І це дуже дорого. На офіційному сайті Ray Ban ціна окулярів – 240 доларів. І це справедлива ціна. На сайті пропонують встановити лінзи з урахуванням лікарських розпоряджень конкретного покупця.

Наприклад, схожі окуляри пропонує соціальна мережа Snapchat. Окуляри під назвою Snapchat Spectacles 2 дозволяють записувати 10-30 секундні відео і робити фото. Одного заряду вистачить на 70 відео. Хоча окуляри і створені для Snapchat, можна відвантажувати відео в будь-які соціальні мережі.

Є безліч варіантів оправи. Ці окуляри були хороші через баланс ціни та якості. Їх продавали менш як за 200 доларів. Їм на зміну прийшла набагато дорожча модель Spectacles 3 від Snapchat за 380 доларів!

Родзинка нових окулярів у тому, що вони дозволяють знімати 3D-фото та записувати відео роздільною здатністю 1216 x 1216 пікселів з частотою кадрів 60 fps (фото 1.7 на 1.7).

Крім цього, в окуляри вбудований GPS і чомусь ГЛОНАСС, масив з 4 мікрофонів, підтримується Wi-Fi 5 ГГц, Bluetooth 5.0, вбудований накопичувач на 4 ГБ, якого вистачить на 1200 3D-фото або 100 3D-відео.

Окуляри виглядають, звичайно, навмисне помітно. Важить майже 60 грамів. Вирішив розповісти, тому що, як я розумію, це найпросунутіші очечели в плані фото-зйомки. Мінуси, звичайно, в ціні та квадратному форматі зйомки фото та відео.

На жаль, більше не знайшов окулярів даного формату, які поєднували б у собі стиль і якість. Безперечно, варіантів багато, але все інше це ноунейм. 

Доповни реальність

Ось ми підібралися і до більш-менш справжніх розумних окулярів. Окуляри з доповненою реальністю мають на увазі вбудовані LED-екран.

Такі очки є різних виробників від Lenovo до TCL. Огляд окулярів від TCL, до речі, ми мали. Однак найпросунутіша модель у даній категорії – це Nreal Air. У цих окулярів найбільша роздільна здатність, найкращі показники яскравості та кольоровості. Роздільна здатність 3840 на 1080 пікселів, яскравість 400 нит, глибина кольору 8 біт. В окуляри вбудовані динаміки, є сенсор, який відстежує положення голови, вбудована камера на 5 МП. Повного заряду вистачить на 5 годин роботи.

До окулярів потрібно підключати смартфон. Окуляри вміють за очима розуміти, яке додаток хоче запустити користувач. Перегляньте огляди даних окулярів на YouTube. Якість віртуального екрану вас точно вразить.

По суті, такі окуляри – це персональний кінотеатр чи щось подібне. Умовно кажучи, запустив у літаку кіно або гру і радієш (керувати грою з екрану в смартфоні, використовуючи його як геймпад). Оскільки LED-екрани безпосередньо перед очима, то має створювати відчуття перегляду 75 дюймового телевізора.

Головний мінус подібних окулярів у тому, що вони підключаються до смартфону по дроту, що відразу вбиває всю магію і зводить до мінімуму більшість варіантів використання.

Плюс по-справжньому розумними подібні окуляри не назвеш, тому що вони лише пропонують екран прямо перед очима. Однак, як тільки вдасться передавати картинку без дротів, кількість сценаріїв зросте. Окуляри стануть повноцінним доповненням до смартфона. І навіть базової функції відстеження очей вистачить, щоб перемикати музику або відкривати повідомлення.

А ось посилання на нотатки про подібні окуляри від TCL. Вони поступаються Nreal якістю картинки.

Тупі, але корисні

Закінчити хочеться найпростішими, але, зважаючи на все, і найкориснішими. Називаються Ampere Dusk. Тут просто кнопка, яка може змінювати рівень затемнення лінз.

Втім, можна підключити окуляри до програми, регулюючи затемнення лінз шкалою вручну. На жаль, повністю прозорими лінзи не можуть.

У дужки окулярів вбудовані динаміки, так що Bluetooth можна відповідати на дзвінки і слухати музику. Звертатися до Google та Siri. Окуляри поставляються із зарядним чохлом. Перевага даних окулярів у тому, що одного заряду вистачає на 7 днів, якщо лише регулювати рівень затемнення лінз.

Незважаючи на те, що окуляри класні, але ціна на рідкість неприємна – 200 євро. Продукт новий, то чи привезуть перекупи їх до України і за якою ціною незрозуміло. Скоріш за все ні.

Висновок

На жаль, на ринку все ж таки немає по-справжньому розумних окулярів. Bluetooth – це непогано, але хотілося б ще, щоб окуляри вміли рахувати кількість кроків, моніторити пульс, рівень стресу, аналізуючи зіниці. Потрібні, звісно, ​​і більше варіантів доповненої реальності. Не тільки транслювання екрану смартфона, але самостійне виведення якоїсь інформації типу карти і.т.і.

Очевидно, що такі технології стануть доступні в міру зменшення техпроцесу виробництва, коли в дужки окулярів можна буде ховати дедалі більше транзисторів та батарейок. Розповідати про Google Glass не треба, бо це був і залишився експериментальний продукт для гіків, який нормальні люди постійно не носитимуть.

І поки найзрозумілішим варіантом залишаються окуляри типу Dusk від Ampere, що пропонують просту, але практично корисну функцію. На вулиці зробив окуляри темніші, в приміщенні світліші.

Мабуть, не буде помилкою сказати, що поки що ніша розумних окулярів є вільною. Незважаючи на велику кількість варіантів, ще ніхто не придумав ультимативний продукт, який би всі хотіли купувати і носити. І, мабуть, повноцінний розквіт цієї категорії побачимо років через 5, коли технології доростуть.

Ну і за кадром залишилися «професійні» розумні окуляри. До таких відношу Google Glass Enterprise Edition 2, Microsoft Hololens або ThinkReality A3 Smart Glasses. Таких окулярів теж досить багато, але це рішення для робочих завдань. Просто так ніхто не вирушить у них гуляти вулицею.

Якщо серед читачів є власники будь-яких розумних окулярів, то розповідайте які, як користуєтеся, чи задоволені покупкою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Android 15 отримав значно більше функцій безпеки та конфіденційності

    Android 15 отримає більше функцій безпеки та конфіденційності, які мають краще захистити кінцевих користувачів. Протягом…

    16.05.2024

    Оперативна пам’ять смартфона: що це і на що вона впливає

    Сьогодні користувач, який вирішив купити новий телефон, вибирає відповідний із тисяч варіантів. Вони відрізняються за…

    16.05.2024

    Ігрова консоль Asus ROG Ally X може отримати 24 ГБ пам’яті LPDDR5X

    Представники видання The Verge нещодавно змогли особисто ознайомитися з майбутньою портативною ігровою консоллю Asus ROG…

    16.05.2024

    Ігрова консоль Nintendo Switch 2 перевершить Xbox Series S за якістю текстур

    Вважається, що у недалекому майбутньому портативний ігровий консолі Nintendo Switch 2 обсяг оперативної пам'яті типу…

    16.05.2024

    Microsoft анонсувала незвичайний геймпад-трансформер для Xbox

    На ньому можна розмістити всі компоненти у будь-якому порядку. Така можливість потрібна геймерам із обмеженими…

    16.05.2024

    Sony представила Xperia 1 VI: дисплей FHD+, Snapdragon 8 Gen 3 та хороша камера

    Sony офіційно представила Xperia 1VI. Новий пристрій за ціною €1399 (60 000 гривень) доступний для…

    16.05.2024