Ґаджети

USB-C мав спростити наше життя, але в результаті він тільки все заплутав

Share
Час читання: 6 хв.

Сама ідея USB-C була геніальною: навіщо вам окремий роз’єм HMDI для підключення ноутбука до телевізора, окремий, не сумісний більш ні з чим роз’єм для зарядки, та й ще парочка роз’ємів USB-A для підключення флешок і зовнішніх жорстких дисків, якщо все це можна поєднати в один універсальний роз’єм. Саме таким позиціонувався USB-C – рятівником від купи різних проводів. Однак, як звичайно, щось пішло не так.

Загалом і цілому, до 2020 року цей роз’єм прижився в більшості смартфонів, і їм у кількості хоча б однієї штуки можуть похвалитися багато ноутбуків дорожче 40-50 тисяч рублів. Винятком є ​​хіба що iPhone з Lightning, але тут позиція Apple цілком зрозуміла: є чутки, що протягом кількох років компанія взагалі відмовиться від проводового підключення у своїх смартфонах, тому переходити на один рік на USB-C, махом позбавляючи армію фанатів безлічі аксесуарів, накопичених за 8 років існування старого роз’єму сенсу немає.

Зарядка через USB-C – хто в ліс, хто по дрова

І перша проблема, з якою стикаються власники більшості недорогих або, навпаки, топових геймерських ноутбуків – це заряджання через USB-C. Так, офіційно існує протокол Power Delivery, який дозволяє передати вашому лептопу до 100 Вт енергії, чого більш ніж вистачає більшості ультрабуків. Але потужні геймерські ноутбуки нерідко споживають і дві, і три сотні ват, тому вони змушені мати власний роз’єм для зарядки. І хоча здебільшого вони мають USB-C, Power Delivery вони підтримують рідко і заряджатися від зарядника того ж MacBook не будуть.

Один із нових ігрових Asus ZenBook. Є аж два USB-C, але для зарядки використовується старий круглий конектор.

Інша проблема стосується більш простих лептопів, у яких виробники шукають на чому заощадити. І найпростіший варіант – це зробити підтримку Power Delivery лише на одному порту USB-C з кількох. Тобто виходить кумедна ситуація: зовні порти однакові, але заряджати лептоп можна лише через один із них. Таким шляхом пішли, наприклад, Xiaomi.

Далі ще веселіше: деякі виробники, наприклад OnePlus, вигадали власний протокол зарядки, такий як Warp Charge. Він також використовує роз’єм USB-C, але це не означає, що будь-який потужний зарядник з цим портом зможе швидко зарядити ваш смартфон OnePlus – для цього вам знадобиться оригінальний зарядний пристрій із коробки. Так що формально для зарядки використовується звичайний USB-C, але якщо ви хочете отримати 50% ємності АКБ на кілька десятків хвилин, вам доведеться носити оригінальну зарядку.

Бажаєте швидко зарядити OnePlus? Вам потрібна Warp-заряджання. При цьому іншу техніку їй ви заряджатимете повільно, не дивлячись на потужність в 30 Вт.

Ну і на закуску — якщо ви хочете зарядити ноутбук із підтримкою Power Delivery за допомогою зарядника, який його підтримки не має, результат буде… непередбачуваним. Наприклад, ноутбуки Microsoft Surface будуть лаятися і говорити, що не заряджаються, проте заряд акумулятора все ж таки буде поповнюватися, хоч і дуже повільно. А ось MacBook 12 геть-чисто відмовляється заряджатися, вимагаючи зарядку з підтримкою Power Delivery.

Схожа проблема виникає, якщо зарядник підтримує PD, а ось пристрій, що заряджається, – ні. Це часто буває з недорогими навушниками з роз’ємом USB-C, і тут знову результат непередбачуваний: у кращому випадку зарядник і ваш пристрій “не домовляться” і струм не піде, а в гіршому може бути… та все що завгодно, аж до згорілого девайса та вибитих пробок.

USB-C USB-C різниця

Гаразд, із зарядкою розібралися – вірніше зрозуміли, що там все максимально заплутано. Перейдемо до протоколів передачі даних, у яких, на жаль, все нітрохи не краще. Проблема тут у тому, що під USB-C може ховатися… знову все, що завгодно, починаючи від звичайного USB 2.0 і закінчуючи швидким Thunderbolt 3.

Вгадаєте, що ховається за цими USB-C? Так ось, через верхній іде зарядка і можна передавати відео, а нижній працює як USB 3.0. Очевидно, правда?

У продажу вже почали з’являтися монітори та проектори, що підключаються USB-C. Однак це не означає, що вони запрацюють від будь-якого пристрою із таким виходом. Сюрприз, правда? Справа в тому, що ваш ноутбук повинен вміти віддавати поверх USB-C відеосигнал за протоколом DisplayPort або HDMI. І, очікувано, далеко не всі недорогі лептопи це вміють, в них часто USB-C працює як стандартний USB 3.0 (а часом і 2.0). Ще кумеднішим є той факт, що в деяких ноутбуках один USB-C вміє передавати відео, а інші ні. І ви повинні пам’ятати про це під час підключення монітора.

Далі – гірше. Найкрутішим протоколом, що працює через USB-C, є Thunderbolt 3. До нього немає жодних претензій: це швидка 40-гігабітна шина, що дозволяє підключати відразу кілька 4К-моніторів разом із швидкими зовнішніми SSD. То в чому ж із ним проблема?

По-перше, якийсь час тому Intel спростила ліцензування Thunderbolt: тепер він зустрічається навіть на платах з процесорами AMD і при цьому порт USB-C з його підтримкою не повинен мати поруч блискавку. Тобто знову ж таки визначити порт з Thunderbolt 3 в новій техніці можна тільки методом наукового тику, ну або загугливши модель пристрою.

Більше не потрібно малювати блискавку значок поряд з портом Thunderbolt, що тільки посилює плутанину.

По-друге, далеко не кожен кабель USB-C на USB-C підтримує швидкість 40 Гб/с. Дешеві рішення з AliExpress точно немає, так що знову ж таки ви не можете взяти перший кабель, що попався, з цими роз’ємами і підключити за допомогою нього зовнішню відеокарту до свого MacBook.

По-третє, Thunderbolt 3 – сюрприз – є у двох версіях: на 20 та 40 Гб/с. Все залежить від контролера, що використовується у вашому ноутбуці, тому якщо ви плануєте підключити через нього щось потужне (кілька SSD або відеокарту), то переконайтеся, що ваш лептоп здатний працювати через USB-C з повною швидкістю Thunderbolt 3. І так, зовні ви ніяк це не визначте, і навіть у системі не побачите. Тут тільки гуглити специфікації.

Висновки – USB-C повинен був боротися зі злом, а не приєднатися до нього

У такі моменти розумієш, що різноманіття роз’ємів – це далеко не так погано, як описують багато фанати USB-C. Вся справа в універсальності: маючи ноутбук із HDMI, ви точно підключите його до будь-якого монітора або телевізора з HDMI. Так, можливо, ноутбук не зможе вивести зображення в 4К з 60 кадрами в секунду, але картинка принаймні у FHD точно буде . Маючи ж лептоп з USB-C і аналогічно монітор з цим роз’ємом ви наперед нічого не знаєте – не вдасться гарантовано стверджувати, що ви зможете вивести зображення на великий екран.

У результаті виходить, що через USB-C можна передавати дані, відео та енергію в будь -яких комбінаціях порізним протоколам, який завжди сумісним друг з одним. Єдина гарантія, що порт підтримує все вищезгадане – це блискавка значок поряд з ним, який говорить про наявність Thunderbolt. Та й то з новими девайсами такого значка може не бути, що аж ніяк не допомагає у цій плутанині.

Є певна надія на USB4, специфікації якого було оголошено минулого року. Він також використовує роз’єм USB-C, проте по суті побудований на базі Thunderbolt, що прибирає плутанину з підключенням різних пристроїв. Однак проблема в тому, що це лише рекомендація. Тому ніхто не гарантує нам, що до будь-яких лептопів USB4 ви зможете підключити будь-які монітори з USB-C. І це сумно, бо чергова блага ідея об’єднання потонула у бажанні виробників техніки заощадити чи виділитись серед інших.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: MacBookUSB-C
  • Останні записи

    Перегляд відео під час заряджання смартфона: ризики та небезпеки

    Високі температури можуть негативно вплинути на роботу смартфона, попереджає експерт. Він зазначив, що за таких…

    03.07.2024

    3 мільйони додатків для iPhone та iPad можуть бути небезпечними

    На кожній своїй презентації Apple не втрачає можливості заявити про безпеку своїх гаджетів, але в…

    03.07.2024

    Названо технічні характеристики українських дронів, що знищують російську бронетехніку

    Мілітарне медіа Армія INFORM повідомляє, що українські військові з 25-ї окремої повітряно-десантної Січеславської бригади ефективно…

    03.07.2024

    Новий Apple iMac M4: усі деталі про характеристики, ціну та дату релізу

    Автор YouTube-каналу Matt Talks Tech поділився новою інформацією про майбутній Apple iMac, який буде працювати…

    03.07.2024

    Нові тарифні плани від Vodafone: що зміниться для абонентів

    Компанія Vodafone Україна впроваджує нові підходи до формування тарифних пропозицій для своїх абонентів, використовуючи технології…

    03.07.2024

    У GTA VI головні герої зможуть набирати та скидати вагу

    Нові подробиці про довгоочікувану Grand Theft Auto VI продовжують дивувати шанувальників серії. Цього разу увагу…

    03.07.2024