Ґаджети

Двохдіапазонний Wi-Fi роутер – у яких випадках він потрібен

Share

Бездротова мережа Wi-Fi часто має 3 діапазони: 2.4 ГГц, 5 ГГц, 6 ГГц. Переважна більшість Wi-Fi роутерів, особливо ті, які були куплені кілька років тому, працюють на частоті 2.4 ГГц. У минулі часи, коли не було такої великої кількості бездротових пристроїв, це було нормою.

Заради інтересу скажу свій досвід. Років 10 тому, якщо відкрити список доступних Wi-Fi точок, то їх було всього 5 — це нечисленні сусіди по дому, які користувалися інтернетом.

Зараз я відкриваю перегляд точок і дивуюся – список величезний, більше 50. Всі ці сусідські Wi-Fi роутери, смартфони перехожих створюють просто величезні перешкоди на частоті 2.4 ГГц.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що більше перешкод, то гірша якість зв’язку, адже роутер влаштований так, що в реальному режимі аналізує весь радіосигнал. Тут не тільки перешкоди позначаються на якості, а й апаратна робота пристрою, адже роутер є невеликим комп’ютером, ресурси якого витрачаються на аналіз всіх мережевих з’єднань.

Вченими, які проектували Wi-Fi, дуже давно були закладені частоти вище і в міру появи великої кількості пристроїв з’явилися роутери з частотою 5 ГГц.

Збільшення частоти також сприяло збільшенню швидкості. Ось таблиця поколінь Wi-Fi, взята з Вікіпедії.

Насправді ж, 2.4 гігагерцовий роутер у кращому разі видає 300 Мбіт/сек. А сучасний пристрій, який підтримує стандарт Wi-Fi 6, видає до 11 Гбіт/сек в ідеальних умовах. У реальних же швидкість близько 1 гігабіта цілком собі реальна.

Більшість сучасних роутерів мають два діапазони – 2.4 Ггц і 5 Ггц. Справа в тому, що не всі пристрої споживачі підтримують діапазон 5 ГГц. Також сучасні стандарти Wi-Fi мають ряд функцій, які покращують якість зв’язку (наприклад, MIMO).

У яких випадках слід купувати дводіапазонний роутер?

1. Швидкість та якість Wi-Fi з’єднання сильно погіршилися через перешкоди від інших пристроїв. Зрозуміти це просто — якщо кілька років тому інтернет у дальній кімнаті працював відмінно, а зараз ні, то в 99% випадках винні якраз перешкоди від інших девайсів (не тільки тих, які є у вашому будинку).

2. Вам потрібна велика швидкість. Тут два варіанти: ви хочете отримати хорошу швидкість всередині локальної мережі між Wi-Fi пристроями або ваш провайдер став надавати доступ в Інтернет зі швидкістю від 500 Мбіт/сек. Деякі провайдери вже кілька років тягнуть оптику в квартиру і пропонують гігабітні тарифи.

Не варто забувати, що якщо ваш ноутбук або смартфон не має підтримки 802.11ax (Wi-Fi 6), то ніякого сенсу від дводіапазонного пристрою не буде – підключення здійснюватиметься за другим (запасним) діапазоном на 2.4 ГГц.

Новий дводіапазонний роутер слід купувати у тому випадку, якщо у вас є сучасні пристрої. Тут як би вбиваємо двох зайців: за рахунок двох діапазонів працюватимуть як старі, так і нові девайси.

Порада:

Щоб ваш Wi-Fi роутер не піддавався впливу перешкод, краще, щоб він був встановлений в середині приміщення. Якщо девайс на підвіконні, то він захоплює і сигнали від смартфонів перехожих, тим самим зменшуючи якість зв’язку всередині приміщення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Wi-Fi
  • Останні записи

    Все дуже серйозно. OpenAI посилює захист конфіденційності

    В останньому матеріалі видання Vox з'явилася інформація про те, що компанія OpenAI, відома своїми розробками в галузі…

    18.05.2024

    Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

    На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із…

    18.05.2024

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024