Не купуйте найдешевші MacBook Air та MacBook Pro на M2. Краще візьміть на M1

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на те, що цього року Apple вперше підвищила ціну MacBook Air , через що він майже впритул наблизився до MacBook Pro, назвати ні той, ні інший ноутбуки особливо дорогими все-таки не можна. Зрештою, 1300 і 1400 доларів — це прайс iPhone не в топовій конфігурації, а нам за ці гроші пропонують повноцінний робочий пристрій на самому продуктивному залозі. Ну, чи принаймні нам так кажуть. Тому що за фактом з продуктивністю базових конфігурацій і MacBook Air, і MacBook Pro на M2 є деякі проблеми.

Ключова проблема обох ноутбуків у базовій версії з чіпом M2 та об’ємом пам’яті 256 ГБ – низька швидкість SSD-накопичувача. Як показали тести, лептопи демонструють приблизно 50-відсоткову присадку швидкодії порівняно з аналогічними модифікаціями MacBook Air та MacBook Pro на базі торішнього процесора M1.

Порівняння MacBook на M1 та M2

Найпомітніше зниження швидкості роботи накопичувачів проявляється під навантаженням. Незважаючи на те, що M2 на 18% швидше, ніж M1, у складних завданнях, SSD-диски MacBook Air і MacBook Pro різних поколінь поводяться по-різному. Наприклад, при експорті зображень з Lightroom з кількома програмами, що одночасно працюють у фоні, лептопи на M1 витрачають приблизно 3 хвилини 36 секунд проти 4 хвилин 12 секунд у M2. Якщо з пам’яті ноутбуків вивантажити всі програми, розклад змінюється, і M2 виривається вперед, справляючись на 3 хвилини 18 секунд.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Однак це не єдиний приклад падіння швидкодії нових MacBook Air та MacBook Pro через накопичувачі. Аналогічна просадка швидкості демонструється при експорті 4К-відео у форматі HEVC із Final Cut Pro. У цьому тесті MacBook Pro на M1 впорався за 3 хвилини 36 секунд, а MacBook Pro на M2 – за 4 хвилини 49 секунд. Тобто на хвилину з лишком більше.

Невже Apple вирішила заощадити на комплектуючих нових ноутбуків? Ну, насправді ні. Реальність як завжди прозаїчніша. Вся справа в особливостях компонування. Якщо MacBook Air і MacBook Pro на M1 у базі оснащувалися двома парою SSD-накопичувачів по 128 ГБ кожен, то аналогічні їм обсягом пам’яті ноутбуки на M2 мають одну планку на 256 ГБ.

Якщо говорити зовсім примітивною мовою, то два накопичувачі дозволяли зчитувати та записувати дані паралельно, як би у два потоки. А в одного єдиного SSD такої можливості немає, незважаючи на те, що він виконаний за найсучаснішим стандартом. Тож жодних проблем зі швидкістю роботи у 256-гігабайтних планок немає. Це видно без навантаження. Але під навантаженням, коли лептопи змушені обробляти великі масиви даних, пара накопичувачів справляється краще, ніж один, навіть за слабкішого процесора.

Так, у базових завданнях MacBook Air та Pro на M2 будуть швидше, ніж на M1. Але, дозвольте, який сенс купувати більш потужні та сучасніші комп’ютери, якщо вони поступаються старим під навантаженням? Хіба не для того їх і беруть? Як на мене, відповідь на це запитання й не потрібна. Тим більше, що «старі» і коштуватимуть дешевше.

Який MacBook купити у 2022 році

Здавалося б, які проблеми? Поставте в ноутбуки пару 128-гігабайтних накопичувачів і все зважиться само собою. Але не тут було. Виявляється, галузь, що виробляє NAND-пам’ять, яку використовується в комп’ютерах, просто відмовилася від стандарту 128 ГБ. Тепер мінімальний обсяг накопичувачів, що випускаються для комерційного продажу, дорівнює 256 ГБ. Тому Apple просто не має виходу.

Вирішити проблему швидкодії можна покупкою версії на 512 ГБ, яка буде забезпечена двома накопичувачами на 256 ГБ. Завдяки їм ноутбуки зможуть обробляти великі масиви даних у режимі умовної двопоточності, витрачаючи менше часу на читання та запис. Але враховуйте, що заплатити за це доведеться значно більше.

Якщо базовий MacBook Air з M2 та обсягом пам’яті 256 ГБ коштує 1199 доларів, то 512-гігабайтна версія оцінюється вже у 1499 доларів. Розкид нехилий, і багато хто напевно не погодиться платити зверху 300 доларів за швидкість, яка їм, насправді, і так належить. Що цікаво, MacBook Pro з M2 у версії на 512 ГБ коштує ті ж 1499 доларів. Але, якщо ви не готові переплачувати, зверніть увагу на моделі з M1 – вони ще дуже нічого.

Щоправда, у цьому випадку особливо заощадити також не вийде. Apple прибрала з продажу MacBook Pro на M1, залишивши тільки MacBook Air, але за старою ціною. Так що готуйтеся викласти 1000 доларів за умови покупки моделі зі США і навіть трохи більше, якщо братимете версію з ОАЕ або Європи. Однак це навіть не найголовніше.

Через те, що 128-гігабайтні накопичувачі стрімко вимарюються з ринку, не виключено, що незабаром у продажу з’являться лише версії з одиночним SSD на 256 ГБ. Ніхто не знає, коли це станеться і які запаси Apple. Тому, якщо ви вже давно збиралися придбати новий ноутбук, краще не затягувати з покупкою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.