iPad незабаром замінить комп’ютер. Нові функції iPadOS 16

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нова версія iPadOS 16 не привнесла на планшети нововведень рівня екрану блокування, що змінюється, в iOS 16. Однак деякі речі були давно очікувані. Наприклад, фірмовий додаток «Погода» чекали ще з часів першого iPad. Деякі функції повторюють такі в iOS 16. Так, загальна медіатека iCloud, Apple Passkey та просунута диктування з’являться на обох операційних системах поточного року. Apple, як завжди, намагається завдяки нововведенням досягти ідеальної синхронізації між своїми пристроями.

Давайте подивимося на всі функції для планшетів , які привносить iPadOS 16, та окремо на ексклюзивні нововведення для iPad Pro на процесорі М1. Адже для них Apple приготувала справді круті речі.

Які пристрої підтримують iPadOS 16

Apple відрізняється від інших виробників тим, що максимально довгий термін забезпечує своїм пристроям підтримку новими версіями операційної системи. В окремому матеріалі ми розповідали, які пристрої отримають оновлення до iPadOS 16 . Нагадаємо їхній список:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • iPad Air 3.
  • iPad Air 4.
  • iPad Air 5.
  • iPad 5.
  • iPad 6.
  • iPad 7.
  • iPad 8.
  • iPad 9.
  • iPad Mini 5.
  • iPad Mini 6.
  • iPad Pro 10.5 (2015).
  • iPad Pro 12.9 (2017).
  • iPad Pro 11 (2018).
  • iPad Pro 12.9 (2018).
  • iPad Pro 11 (2020).
  • iPad Pro 12.9 (2020).
  • iPad Pro 11 (2021).
  • iPad Pro 12.9 (2021).

Як це зазвичай буває у Apple, не всі пристрої отримають повну заявлену функціональність. Так, на планшетах із процесором М1 з’явиться більше десктопних фішок.

iPadOS 16 – що нового

Погода

На це чекали більше 10 років, і ось воно сталося. Компанія Apple випустила свою фірмову програму «Погода» для планшетів. Причому зробив це не просто розтягнувши смартфонний інтерфейс, а створивши його з нуля. Нова програма показує температуру та якість повітря, карту опадів, прогноз погоди по годинах і днях, швидкість та напрям вітру, УФ-індекс. Всі ці дані розміщуються на один екран і не вимагають жодних додаткових дій для відображення.

Найцікавіше, що більшість цих модулів можна розгорнути і переглянути більш детальну інформацію за показником, що цікавить.

Нотатки

Додаток «Нотатки» намагається покращувати рукописні нотатки, роблячи почерк акуратнішим. Тепер можна вставляти фігури в область малювання як за допомогою Apple Pencil , так і за допомогою пальців. Підтримується вільне обертання доданих зображень. Як у iOS 16, «Нотатки» дозволяють використовувати пароль від облікового запису iCloud для їхнього блокування.

Файли та Контакти

“Файли” та “Контакти” отримали статус програм Desktop рівня. Завдяки новому статусу їх було доопрацьовано за принципом програм для комп’ютерів. Кнопки навігації у «Файлах» були замінені зручнішими для швидкого та легкого пошуку папок та окремих файлів.

Елементи керування, такі як дублювання, перейменування, можливість зміни розширення файлів та їх властивостей, тепер доступніші. Зовнішні диски та хмарні сховища відображаються окремо на бічній панелі. З’явилася можливість сортувати контакти списків для прискореного пошуку. Тепер можна надіслати email одразу всій групі контактів.

З невеликих, але важливих нововведень слід зазначити такі:

  • З’явилася можливість відредагувати повідомлення в iMessage або скасувати його надсилання. Як це зробити ми розповідали в окремій статті.
  • У програмі «Пошта» можна запланувати або скасувати надсилання помилкового повідомлення.
  • Live Text тепер розпізнає текст і відео.
  • Об’єкт на фотографії можна відокремити від фону та надіслати його через iMessage.
  • Ділитись фотографіями з близькими людьми тепер можна через загальну медіатеку iCloud. Фотографії з конкретними людьми або зроблені після певної дати будуть завантажуватись туди автоматично. Всі, хто має доступ до загальної медіатеки, зможуть їх редагувати, зберігати собі на пристрій, додавати нові або видаляти непотрібні фото.
  • Програма Freeform створює простір для спільної роботи, на якій кілька користувачів одночасно в режимі онлайн можуть робити якісь записи або залишати позначки.
  • Просуне диктування дозволяє, не відключаючи її, вносити виправлення в текст за допомогою клавіатури або Apple Pencil. Англійською мовою доступна ще й автоматична пунктуація із введенням емодзі.
  • Apple Passkey дозволяє авторизуватися на сайтах і програмах, використовуючи Touch ID або Face ID, не вводячи пароль.

iPad на M1 – нові функції

Планшети на процесорі М1 підібралися досить близько до ноутбуків за своїми можливостями, тому Apple оснастила їх ексклюзивними функціями, які стануть у нагоді у професійній роботі.

Довідковий режим

На iPad Pro 12,9 M1 завдяки дисплею Liquid Retina XDR доступний Reference Mode. Цей режим дозволяє проводити точну корекцію кольору зображення на екрані, відкаліброваному відповідно до популярних колірних стандартів. Reference Mode доступний і в Sidecar як додатковий еталонний екран для Мак.

Завдяки цій функції ті, хто працює з фотографіями та зображеннями, можуть проводити максимально тонку роботу з кольором та точніше виконувати вимоги замовників.

Масштаб дисплея

Завдяки функції Display Zoom, користувачі планшетів на процесорі М1 можуть розмістити на екрані більше необхідної інформації. Ця функція буде актуальною під час використання режиму з кількома активними вікнами. Саме в такій ситуації відображення більшої кількості даних на екрані може бути дуже корисним.

Для деяких завдань, у тому числі Display Zoom, потрібно більше оперативної пам’яті. Нова версія операційної системи дозволить iPad у разі нестачі оперативної пам’яті використовувати частину внутрішнього накопичувача як ОЗП. Детально цю функцію ми розглядали окремому матеріалі.

Завдяки віртуалізації обсяг оперативної пам’яті деяких планшетів може зрости до 16 Гб, чого буде достатньо більшості операцій. Проте з цією функцією компанія Apple вже потрапила у невеликий скандал. Вона не буде доступна на iPad Air з чіпом М1 та 64 Гб внутрішньої пам’яті. Користувачі, які придбали таку комплектацію планшета вкрай, обурені таким підходом Купертіно.

Головним нововведенням для планшетів став Stage Manager. Він дозволяє зручно згрупувати кілька різних програм в окремих вікнах, не відкриваючи їх на весь екран. В огляді macOS Ventura ми докладно розповідали про принцип роботи Stage Manager. Нагадаємо, що відбувається при переході в цей режим:

  • Активна програма переміщується до центру екрана.
  • Фонові програми збираються в стовпець зліва від активного.
  • Програми на робочому столі ховаються, залишаючи лише розмиті шпалери, щоб вони не заважали при перемиканні між вікнами.

Для роботи нової функції потрібні дуже великі ресурси. Тому після тестів на планшетах із процесорами А-серії Stage Manager було відключено для всіх пристроїв, крім працюючих на М1. Однак головна дивина полягає в тому, що за повідомленнями Apple, Stage Manager не може працювати без додаткової віртуалізації ОЗУ.

Але на iPad Air з чіпом М1 та 64 Гб пам’яті він працює, а віртуалізація не підтримується. Після цього в iPadOS 16 було знайдено режим, що дозволяє активувати Stage Manager для всіх пристроїв. Ми розповідали про це у окремому матеріалі. З’являється надія, що Apple одумається і надасть доступ до цієї функції більшій кількості користувачів. Саме Stage Manager максимально наближає планшети до настільних комп’ютерів.

iPadOS 16 привнесла новий досвід використання тільки для планшетів, побудованих на М1. Для решти змін більш еволюційні. Назвати програму «Погода» якимось проривом не повертається мова. Тим більше, як сказав один мій знайомий: «Без калькулятора розмовляти з ними нема про що».

За цим оновленням можна зробити висновок, що Apple перетворює планшети на процесорах А-серії на історію, не даючи їм якісь більш-менш серйозні функції. Сподіваюся, що помиляюсь у своїх висновках, але все, на жаль, говорить саме про це. Адже існує величезна кількість користувачів, які використовують свої пристрої для споживання контенту. Віритимемо, що в Купертіно про нас не забудуть.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.