iPadOS 16 дозволить збільшувати оперативну пам’ять деяким iPad

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на те, що iOS 16 вийшла досить небагатим на цінні нововведення оновленням, iPadOS цього року проапгрейдили дуже відчутно. Apple нарешті зважилася і додала в планшетну ОС підтримку вікон як на десктопах з можливістю одночасної роботи з кількома програмами відразу. Новий режим отримав назву Stage Manager і, як з’ясувалося після презентації, буде доступний далеко не на всіх моделях iPad. Але найприкріше, що на роботі Stage Manager зав’язана й інша функція, яка вже точно знадобилася б усім.

Почнемо з пояснення принципів роботи Stage Manager. Це новий режим багатозадачності, який дозволяє одночасно запускати до 8 програм. За класикою софт працює у фоні, а на робочий стіл виводиться лише одне – ну, максимум два, якщо йдеться про режим поділу екрана – додаток.

Однак завдяки Stage Manager всі 8 програм запускаються відразу і працюють на передовій. Управління Stage Manager реалізовано так само, як і багатозадачність на Mac у macOS Ventura. На основній частині екрана перед користувачем запускаються активні вікна, а збоку від них розташовується стопка мініатюр для зручного перемикання, якщо їх багато.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Які iPad підтримують Stage Manager

Але треба розуміти, що забезпечувати одночасну роботу 8 додатків — це завдання, яке потребує чимало ресурсів. Тому Apple вирішила обмежити роботу Stage Manager лише трьома моделями iPad:

  • iPad Air 5
  • iPad Pro 11 (2021)
  • iPad Pro 12.9 (2021)

По суті це тільки iPad, які працюють на базі процесора M1. Планшетам із менш продуктивним залізом новий режим буде недоступний. Хоча, звичайно, відразу після презентації Apple вказала у себе на сайті, що Stage Manager навіть підтримуватиме iPad Air 4 . Однак згодом помилку було виправлено, і дворічний планшет зі списку сумісних прибрали.

Але ж одного процесора мало, чи не так? Цілих 8 програм, що працюють одночасно, напевно вимагають великого обсягу оперативної пам’яті. Ось із цієї вимоги і випливає нова функція, яку Apple додала iPad на M1 в iPadOS 16. Це віртуалізація оперативної пам’яті як Android.

iPadOS 16 дозволить планшетним комп’ютерам Apple нарощувати обсяг своєї оперативної пам’яті за рахунок вбудованого сховища. Використовуючи спеціальні алгоритми, iPad зможуть переводити простір постійної пам’яті в оперативну, отримуючи таким чином додатково до 4 ГБ ОЗУ.

На сьогодні iPadOS 16 обмежує iPad у використанні доступного обсягу оперативної пам’яті . Максимум, який можна використовувати, це 12 ГБ. Тобто навіть топовий iPad Pro 12.9 на 1 ТБ, який має 16 ГБ ОЗП, не може витратити їх усі. Тому для нього віртуалізація оперативної пам’ятки особливого сенсу не має. А ось для iPad Air 5 та iPad Pro 11, у яких по 8 ГБ, має.

Оперативна пам’ять на iPad

Очевидно, що на iPadOS віртуалізація оперативної пам’яті відбувається плюс-мінус за тим же принципом, як і на Android. Смартфони на базі ОС від Google переводять штатну пам’ять на оперативну один до одного. Тобто один гігабайт вбудованого сховища перетворюється на один гігабайт оперативної пам’яті. Загалом досить щадна практика.

Інше питання – як Apple досягає високого рівня швидкодії від вбудованої пам’яті, переведеної в оперативну. Адже оперативка зазвичай має значно більш високу швидкість. Наприклад, планки ОЗУ LPDDR5, які встановлюються у нові iPad, можуть розганятися до 6500 МБ/с. А швидкість читання та запису флеш-накопичувачів, які використовуються як постійна пам’ять, приблизно в 20 разів менша.

Незважаючи на те, що між ними повинен виникати конфлікт, очевидно, Apple вдалося його мінімізувати або усунути взагалі. Як саме, незрозуміло. Але головне, що віртуалізація працює і без участі користувача збільшує обсяг оперативної пам’яті за рахунок повільнішої інтегрованої. Можливо, частина навантаження на себе бере той процесор M1, який стоїть в iPad Air і iPad Pro актуальних поколінь.

Ну а що? Це було б логічно. Адже iPad Air 4 і навіть iPad Pro 2020, які мають досить високу продуктивність, ні Stage Manager, ні віртуалізацію оперативної пам’яті не отримали. Найімовірніше, їм просто не вистачило потужності для того, щоб забезпечити переведення ПЗУ до ОЗУ. Але кого тепер це хвилює?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.