Ґаджети

Чим iPad Air 5 відрізняється від iPad Air 4

Share

Вчора, 8 березня, на щорічній осінній презентації Apple представила нам свої новинки: оновлений, але морально застарілий iPhone SE 3, найпотужніший чіп M1 Ultra, кардинально новий комп’ютер Mac Studio, крутий 5K монітор Studio Display , iPhone 13 у новому темно-зеленому кольорі і звичайно, iPad Air 5-го покоління. Багато хто з нас так чекав на новий iPhone, а насправді пристрій вийшов, м’яко сказати, так собі. Що нас усіх здивувало, так це новий iPad Air 5. Сьогодні пропоную детальніше обговорити цей апарат і порівняти його з попереднім iPad Air 4.

Дизайн iPad Air 2022

Зовні новий iPad Air 5 ніяк не відрізняється від попереднього покоління. Все той же металевий корпус, рамки трохи більші, ніж у iPad Pro, Touch ID вбудований в кнопку живлення. Єдиною зовнішньою відмінністю стали нові кольори. iPad Air 5 поставляється в 5 кольорах: Космічний сірий (який ми називаємо чорним), Сяюча зірка (білий), синій, рожевий та фіолетовий.

Останній ми вже бачили у iPad mini 6. Багатьом користувачам він дуже сподобався. Так ось. Якщо порівнювати колір iPad mini 6 та iPad Air 5, здається, що вони абсолютно ідентичні. Думаю, що ви вже неодноразово помічали зміни кольорів у лінійках. Наприклад, якщо взяти чорний iPhone 13 та чорний iPhone 12, відтінки будуть різні. У нових iPad вони, мабуть, ідентичні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Характеристики нового iPad Air

Головним нововведенням iPad Air 5 став новий процесор M1. За заявами купертинівців iPad Air 5 – найпотужніший планшет у всій лінійці iPad. Графічний процесор у новому iPad Air у 2 рази швидше, ніж у iPad Air 4. Сам планшет у 2 рази швидше за найпроданіший ноутбук на Windows у своєму ціновому сегменті.

Звичайно, наші читачі одразу ж збунтувалися. Навіщо iPad Air чіп M1? На які завдання? І я з ними цілком погоджуюся. Самі посудіть. Якщо iPad Pro має конкретну мету і випускається для монтажу, редагування фото, роботи з доповненою реальністю (в iPad Pro для цього є LiDAR), Air завжди позиціонувався як пристрій на кожен день.

Восьмиядерний процесор забезпечує продуктивність на 60% вище, ніж у попереднього покоління, перетворюючи iPad Air на потужний інструмент для творчості та мобільних ігор, — заявляє Apple на офіційному сайті.

Тут не посперечаєшся. Потужності вистачить буквально на все. Інша річ, що потужністю хизуватися 2022 року — таке собі. Набагато важливішими є інші характеристики. Наприклад, дисплей, але про це поговоримо трохи нижче.

Скільки оперативної пам’яті в iPad Air 5

Щодо оперативної пам’яті, на офіційному сайті Apple вказує 8 ГБ. У iPad Air 4-го покоління кількість не вказувалося, але ми знаємо, що її там було 4 ГБ. Приріст колосальний! Ось тут однозначно став у нагоді новий M1. Програми не завантажуватимуться з пам’яті, а значить працювати буде ще зручніше.

Нам ще належить порівняти два планшети насправді, але на папері все очевидно. Забудьте про будь-які лаги з M1. Все літатиме, це очевидно.

Дисплей iPad Air 5

Для творчості iPad Air 5 я не рекомендую. Якщо користуєтеся Apple Pencil, треба брати iPad Pro без варіантів. Хто б що не говорив про функцію Pro Motion (120 Гц), без неї малювати не дуже зручно. Затримка є і в порівнянні з Pro різниця і справді велика.

Так, чіп M1 впливає на роботу в тому ж Pro Create або LumaFusion, але належного ефекту без 120 Гц ви не досягнете. У результаті щоразу коли зіштовхуватиметеся з Pro — будете жаліти. Зараз я малюю на iPad Air 4 і це не дуже зручно. У iPad Air 5 екран ніяк не змінився, тому якщо я вас попереджав.

Камера iPad Air 5

У iPad Air 5 змінилася камера. У iPad Air 4-го покоління вона становила 7 Мп із діафрагмою f/1,8. У Air 5-го покоління вона також на 12 МП, але вже з діафрагмою f/2,4. Плюс, з’явилася крута функція у центрі уваги. Зараз багато співробітників, як і раніше, працюють на віддаленні, тому актуально як ніколи.

Задня камера залишилася незмінною. Це ті самі 12 МП з апертурою f/1.8. Цього з лишком вистачить для сканування документів та інших офісних завдань. Для решти є iPhone. Фотографувати на нього зручніше, швидше, а знімки виходять набагато чіткішими і з більшою деталізацією.

Плюс, з’явилася підтримка запису відео 1080p із частотою 25 та 30 кадрів/с. У iPad Air 4 було доступно лише 60 кадрів/с. Знову ж таки, я слабо розумію до чого все це. Якщо ви чекали на цю функцію, відпишіться в коментарі або в чат.

Порти iPad Air 5

Коли Apple представила iPad Air 4 з портом USB-C, моє щастя не було межі. Звичайно, я відразу ж підключив хаб від MacBook і насолоджувався всякими плюшками. У новому iPad Air 5 порт USB-C став у 2 рази швидше. Пропускна спроможність – 10 Гбіт/с.

Монітори, картридери, клавіатури, трекпади – до iPad Air можна підключити все, що завгодно. Інша річ, що iPadOS у порівнянні з macOS дуже урізана. Ми на це скаржимося вже не перший рік, тому нічого нового додати нічого. Поки на iPadOS не з’явиться якісного софту – всі характеристики лише пустощі.

Скільки коштує iPad Air 5

Ціна на iPad Air 2022 не змінилася та становить 599 за молодшу версію. За класикою доступні дві версії: Wi-Fi та Wi-Fi + Cellular. З більш точним прайсом можете ознайомитись нижче.

  • iPad Air Wi-Fi 64 ГБ — 599 долларов;
  • iPad Air Wi-Fi 256 ГБ — 749 долларов;
  • iPad Air Cellular 64 ГБ – 749 доларів;
  • iPad Air Cellular 256 ГБ – 899 доларів.

Скільки буде коштувати iPad Air 5 в Україні поки що сказати складно. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: iPad Air
  • Останні записи

    Щоб оновити дані, достатньо буде скористатися застосунком, не відвідуючи ТЦК

    Уже з 18 травня повинен запрацювати новий мобілізаційний закон, який зобов’язує всіх чоловіків оновити військово…

    07.05.2024

    Експерти GameRant склали топ-8 найкращих процесорів на весну 2024 року

    Найбільш вдалий процесор, який можна купити просто зараз, це Intel Core i5-14600K. 14-ядерний чіп гарний…

    07.05.2024

    Vodafone планує інтегрувати криптогаманці в SIM-карту

    Компанія Vodafone Group планує впровадити блокчейн-технології у сектор мобільного зв'язку. Йдеться про те, щоб інтегрувати…

    07.05.2024

    Названо пристрої OnePlus, які отримають Android 15

    Компанія OnePlus поділилася списком пристроїв, які отримають доступ до нової версії фірмової прошивки OxygenOS 15,…

    06.05.2024

    Київстар розкрив причини зміни тарифів для абонентів

    У компанії "Київстар" переглянули умови кількох тарифних планів, у результаті абонентам доведеться платити більше за…

    06.05.2024

    Топ-5 переваг Samsung Galaxy S24 над Google Pixel 8

    Якщо ви на ринку нового телефону на базі Android, у вас є багато варіантів для…

    06.05.2024