Чим iPad Air 5 відрізняється від iPad Air 4

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вчора, 8 березня, на щорічній осінній презентації Apple представила нам свої новинки: оновлений, але морально застарілий iPhone SE 3, найпотужніший чіп M1 Ultra, кардинально новий комп’ютер Mac Studio, крутий 5K монітор Studio Display , iPhone 13 у новому темно-зеленому кольорі і звичайно, iPad Air 5-го покоління. Багато хто з нас так чекав на новий iPhone, а насправді пристрій вийшов, м’яко сказати, так собі. Що нас усіх здивувало, так це новий iPad Air 5. Сьогодні пропоную детальніше обговорити цей апарат і порівняти його з попереднім iPad Air 4.

Дизайн iPad Air 2022

Зовні новий iPad Air 5 ніяк не відрізняється від попереднього покоління. Все той же металевий корпус, рамки трохи більші, ніж у iPad Pro, Touch ID вбудований в кнопку живлення. Єдиною зовнішньою відмінністю стали нові кольори. iPad Air 5 поставляється в 5 кольорах: Космічний сірий (який ми називаємо чорним), Сяюча зірка (білий), синій, рожевий та фіолетовий.

Останній ми вже бачили у iPad mini 6. Багатьом користувачам він дуже сподобався. Так ось. Якщо порівнювати колір iPad mini 6 та iPad Air 5, здається, що вони абсолютно ідентичні. Думаю, що ви вже неодноразово помічали зміни кольорів у лінійках. Наприклад, якщо взяти чорний iPhone 13 та чорний iPhone 12, відтінки будуть різні. У нових iPad вони, мабуть, ідентичні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Характеристики нового iPad Air

Головним нововведенням iPad Air 5 став новий процесор M1. За заявами купертинівців iPad Air 5 – найпотужніший планшет у всій лінійці iPad. Графічний процесор у новому iPad Air у 2 рази швидше, ніж у iPad Air 4. Сам планшет у 2 рази швидше за найпроданіший ноутбук на Windows у своєму ціновому сегменті.

Звичайно, наші читачі одразу ж збунтувалися. Навіщо iPad Air чіп M1? На які завдання? І я з ними цілком погоджуюся. Самі посудіть. Якщо iPad Pro має конкретну мету і випускається для монтажу, редагування фото, роботи з доповненою реальністю (в iPad Pro для цього є LiDAR), Air завжди позиціонувався як пристрій на кожен день.

Восьмиядерний процесор забезпечує продуктивність на 60% вище, ніж у попереднього покоління, перетворюючи iPad Air на потужний інструмент для творчості та мобільних ігор, — заявляє Apple на офіційному сайті.

Тут не посперечаєшся. Потужності вистачить буквально на все. Інша річ, що потужністю хизуватися 2022 року — таке собі. Набагато важливішими є інші характеристики. Наприклад, дисплей, але про це поговоримо трохи нижче.

Скільки оперативної пам’яті в iPad Air 5

Щодо оперативної пам’яті, на офіційному сайті Apple вказує 8 ГБ. У iPad Air 4-го покоління кількість не вказувалося, але ми знаємо, що її там було 4 ГБ. Приріст колосальний! Ось тут однозначно став у нагоді новий M1. Програми не завантажуватимуться з пам’яті, а значить працювати буде ще зручніше.

Нам ще належить порівняти два планшети насправді, але на папері все очевидно. Забудьте про будь-які лаги з M1. Все літатиме, це очевидно.

Дисплей iPad Air 5

Для творчості iPad Air 5 я не рекомендую. Якщо користуєтеся Apple Pencil, треба брати iPad Pro без варіантів. Хто б що не говорив про функцію Pro Motion (120 Гц), без неї малювати не дуже зручно. Затримка є і в порівнянні з Pro різниця і справді велика.

Так, чіп M1 впливає на роботу в тому ж Pro Create або LumaFusion, але належного ефекту без 120 Гц ви не досягнете. У результаті щоразу коли зіштовхуватиметеся з Pro — будете жаліти. Зараз я малюю на iPad Air 4 і це не дуже зручно. У iPad Air 5 екран ніяк не змінився, тому якщо я вас попереджав.

Камера iPad Air 5

У iPad Air 5 змінилася камера. У iPad Air 4-го покоління вона становила 7 Мп із діафрагмою f/1,8. У Air 5-го покоління вона також на 12 МП, але вже з діафрагмою f/2,4. Плюс, з’явилася крута функція у центрі уваги. Зараз багато співробітників, як і раніше, працюють на віддаленні, тому актуально як ніколи.

Задня камера залишилася незмінною. Це ті самі 12 МП з апертурою f/1.8. Цього з лишком вистачить для сканування документів та інших офісних завдань. Для решти є iPhone. Фотографувати на нього зручніше, швидше, а знімки виходять набагато чіткішими і з більшою деталізацією.

Плюс, з’явилася підтримка запису відео 1080p із частотою 25 та 30 кадрів/с. У iPad Air 4 було доступно лише 60 кадрів/с. Знову ж таки, я слабо розумію до чого все це. Якщо ви чекали на цю функцію, відпишіться в коментарі або в чат.

Порти iPad Air 5

Коли Apple представила iPad Air 4 з портом USB-C, моє щастя не було межі. Звичайно, я відразу ж підключив хаб від MacBook і насолоджувався всякими плюшками. У новому iPad Air 5 порт USB-C став у 2 рази швидше. Пропускна спроможність – 10 Гбіт/с.

Монітори, картридери, клавіатури, трекпади – до iPad Air можна підключити все, що завгодно. Інша річ, що iPadOS у порівнянні з macOS дуже урізана. Ми на це скаржимося вже не перший рік, тому нічого нового додати нічого. Поки на iPadOS не з’явиться якісного софту – всі характеристики лише пустощі.

Скільки коштує iPad Air 5

Ціна на iPad Air 2022 не змінилася та становить 599 за молодшу версію. За класикою доступні дві версії: Wi-Fi та Wi-Fi + Cellular. З більш точним прайсом можете ознайомитись нижче.

  • iPad Air Wi-Fi 64 ГБ — 599 долларов;
  • iPad Air Wi-Fi 256 ГБ — 749 долларов;
  • iPad Air Cellular 64 ГБ – 749 доларів;
  • iPad Air Cellular 256 ГБ – 899 доларів.

Скільки буде коштувати iPad Air 5 в Україні поки що сказати складно. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.