Японці випустили найпотужніший в світі суперкомп’ютер

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В ретийнгу Топ-500 найпотужніших комп’ютерів у світі очолив новий претендент під назвою Fugaku. Він працює на ARM-архітектурі.

У спеціальному тесті продуктивності High Performance Linpack (HPL) цей суперкомп’ютер показав результат в 415,5 петафлопс. Потенційна пікова продуктивність ще вища – заявлено понад 1000 петафлопс. Він працює в 2,8 рази швидше, ніж попередній лідер Summit – це комп’ютер IBM, розташований в Національній лабораторії Ок-Ріджа в Теннессі (США).

Fugaku розташований в японському місті Кобе, його збірку спонсорує державний університет Рікен. Головна особливість цього суперкомп’ютера не тільки в його рекордній потужності, ще він побудований на базі ARM-процесорів – це 48-ядерні чипи від Fujitsu.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

ARM-архітектура використовується в усіх сучасних смартфонах, і тільки зараз великі компанії намагаються перевести на неї «дорослі» комп’ютери. Про це, наприклад, оголосила Apple на конференції WWDC 2020 року – протягом двох років компанія хоче відмовитися від Intel на користь власних ARM-чипів.

Новий суперкомп’ютер показує, що ARM-архітектура не тільки виграє в плані енергоефективності та тепловиділення, але і вже може скласти конкуренцію x86-комп’ютерів по продуктивності. В Японії не першими придумали зробити потужний комп’ютер на ARM, компанія Amazon вже пропонує клієнтам отримати доступ до серверів на цій архітектурі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.