Завершилося дворічне розслідування ДТП за участю безпілотного автобуса

У листопаді 2017 року в Лас-Вегасі через годину після входу на дороги в ДТП потрапив безпілотний автобус компанії Navya. Аварія була незначною, а винуватцем тоді назвали водія вантажівки.

Однак, само собою, відразу на місці повноцінно розібратися в ситуації не можна, тому Національна рада з безпеки на транспорті (National Transportation Safety Board, NTSB) взявся проводити розслідування, яке завершилося лише зараз.

Ймовірних причин зіткнення виявили дві. По-перше, це дії водія вантажівки. Водій зізнався, що бачив автобус, що наближається, і припустив, що машина зупиниться на “розумній” відстані від вантажівки, яка в той момент здавала заднім ходом. При цьому системи безпілотника бачили вантажівку ще на відстані 45 м, але запрограмовані вони таким чином, щоб зупинятися в трьох метрах від перешкоди.

Водій вантажівки, судячи з усього, не бачив або просто не дивився в дзеркало з того боку, де був автобус, так як зіткнення сталося лише через 11 секунд після того, як безпілотник повністю зупинився (страхувальний водій натиснув кнопку екстреної зупинки). На щастя, через вкрай низьку швидкість ніхто не постраждав.

Другий же причиною ДТП експерти назвали відсутність простого доступу страхуючого водія до органів керування. Такі в автобусі були, але вони розташовувалися в закритому відсіку в одному з кінців салону. До слова, після інциденту елементи керування перенесли ближче до страхуючого водія.

Таким чином, винуватцем ДТП формально є водій вантажівки, але якщо б у страхуючого водія автобуса був легкий доступ до органів управління, він би встиг від’їхати на безпечну відстань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я