Названо найдивніші зразки зброї США

Від яких незвичайних технологій встигли відмовитися американські військові.

Видання The National Interest опублікувало добірку найбільш незвичайних зразків озброєння, яке коли-небудь отримували американські збройні сили. Зараз армія виключила цю зброю зі свого арсеналу на користь більш надійних і просунутих технологій, але, відзначають автори, свого часу вони залишалися досить серйозною загрозою.

Davy Crockett

Фото: Міноборони США

В епоху холодної війни в США розробили ядерні боєприпаси, які доставлялися до мети пострілом з безоткатного знаряддя. Davy Crockett був одним з найменш потужних представників ядерної зброї, його потужність становила від 10 до 20 тонн в тротиловому еквіваленті.

При вогні зі знаряддя M-28 дальність пострілу снарядом складала 2 кілометри, зі знаряддям M-29 відстань збільшувалась до 4 кілометрів. Головним недоліком зброї була невисока точність, що виявлялося вирішальним фактором, так як в радіусі 150 метрів де вибухнув боєприпас виділялася смертельна доза радіації і досить висока доза ще в 400 метрах навколо місця вибуху.

USS Constitution

Фото: National Maritime Historical Society

«Залізнобока старина», як його називають військові, експлуатувався ще під час Англо-американської війни 1812-1814 років. З усіх вітрильних кораблів, які залишаються на плаву, USS Constitution залишається найстарішим. Судно спустили на воду 21 жовтня 1797 року. Фрегат досі числиться в складі ВМС США. Щоправда, зараз він знаходиться в гавані Бостона і використовується, як музей.

У конструкції корабля передбачено використання 44 корабельних знарядь. Своє прізвисько він отримав під час війни з Великобританією. В одному з боїв ядра гармат корабля HMS Guerriere просто відскакували від бортів Constitution.

«Томпсон»

Напевно, найбільш прославлений в популярній культурі зброї, але не зовсім з вірної перспективи. Пістолет-кулемет Томпсона широко використовувався за часів Другої світової війни, а поза військового часу цінувався поліцією і цивільними. «Томмі-ган» володів високою точністю і потужністю завдяки патронам .45 ACP.

CUCV

Фото: Wikimedia Commons

Одного разу американські військові запустили програму, метою якої було впровадження в армію транспортних засобів на базі цивільних автомобілів. Їх використовували для навантаження і вивантаження важких матеріалів. Такі автомобілі не отримували захоплених відгуків через спартанський дизай. Від громадянського авто залишався тільки корпус – зсередини прибирали навіть радіо.

Бункери часів холодної війни

Фото: Eater

Не зовсім зброя, але на їх будівництво витратили мільйони доларів з військового бюджету. Старі невикористовувані підземні сховища продають в приватні руки, оскільки вони так і не стали в нагоді, від масштабного ядерного арсеналу було вирішено відмовитися. Проте, зараз бункери можна було б використовувати в якості казарм для тренування солдатів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.