Ґаджети

13 прихованих функцій Windows 10, про які ніхто не знає

Share

У світі настільних ПК і ноутбуків, Windows 10 – з величезним відривом переважна операційна система, і користуватися нею вміє практично кожен. Але як і в будь-якій ОС, тут є ряд прихованих, але дуже корисних функцій, про наявність яких ви могли навіть не здогадуватися .

Наприклад, ви знали, що можна швидко перейти до документа або веб-сторінки, яку ви відкривали кілька днів тому, більш ефективно організувати відкриті програми, легко робити скріншоти і відео з ігор, вести замітки, які потім можна переглядати на інших пристроях?

У цій статті я розповім про те, що це за функції і як їх знайти в Windows 10. Вони не так широко відомі, але точно допоможуть вам працювати ефективніше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1. Ігровий режим

Почну, мабуть, з найбільш цінної фішки особисто для мене, як для геймера . Це спеціальне середовище під назвою «Ігровий режим» для любителів провести годину-другу за вбивствами віртуальних монстрів і порятунком світу.

Активується цей режим так: Параметри (клавіші Win + I) – Ігри – пункт «Режим гри» .

Ігровий режим дозволяє підвищити швидкодію, перерозподіляючи ресурси системи. А по комбінації клавіш Win + G можна запустити Ігрову панель , яка дозволяє записувати ігрові ролики, робити скріншоти, спілкуватися з друзями з сервісу Xbox Live і навіть стрім.

2. Налаштування конфіденційності

Microsoft нарешті змогла нормально реалізувати налаштування параметрів конфіденційності, але не особливо розповідає, як правильно ними користуватися. За замовчуванням Windows 10 збирає тонни інформації про вас і безсовісно зберігає все на своїх серверах.

Щоб по мінімуму ділитися своїми даними, потрібно пройти по шляху Параметри (клавіші Win + I) – Конфіденційність .

Далі бажано заборонити ВСІ пункти, особливо в розділах « Загальні », « Мова, рукописне введення і введення тексту » і « Розташування ».

3. Режим Бога

Одна з найбільш прихованих і найпотужніших функцій під пафосною назвою «Режим Бога» (GodMode) дозволяє вам отримати доступ до спеціального меню.

Тут в одному місці зібрано безліч тонких налаштувань системи, включаючи якийсь аналог TimeMachine. Відкрити це меню не так просто – потрібно створити в корені системного диска нову папку і перейменувати її в GodMode. {ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} .

У неї зміниться значок, а при відкритті запуститься симпатична просунута панель управління.

4. Віртуальні робочі столи

Робота з віртуальними робочими столами – одне з кращих нововведень Windows 10 в порівнянні з попередніми версіями. Уже сам факт їх підтримки – значний крок вперед, тому що у користувачів Mac OS X і Linux така можливість є вже давно.

Тепер ви можете, наприклад, розмістити якісь вікна і завдання на одному робочому столі, електронну пошту і Twitter – на іншому, а серфінг в інтернеті – на третьому.

Щоб скористатися цією функцією, клікніть по значку Подання завдань на панелі завдань (відразу праворуч від поля пошуку), або натисніть Win + Tab .

На екрані ви побачите напис Створити робочий стіл , під якою буде порожня область з плюсом. Можна просто по ній клікнути, а можна відразу перетягнути на неї якийсь додаток.

5. Друк в PDF

За допомогою віртуального принтера Microsoft Print to PDF ви можете «роздрукувати» (фактично просто зберегти) документ в PDF без необхідності використовувати сторонні додатки.

Просто виберіть відповідний «принтер» в діалоговому вікні друку будь-якої програми. Це корисно для збереження і поширення документів без можливості редагування.

6. Скролінг неактивних вікон

Ви колись стикалися з тим, що наводите курсор миші на вікно і намагаєтеся його прокрутити, але не можете, тому що воно неактивне?

Це можна виправити. Увімкніть функцію Прокручувати неактивні вікна при наведенні на них у вікні Параметри – Пристрої – Миша і сенсорна панель .

7. «Струс» для швидкого згортання всіх вікон

Якщо у вас відкрито багато вікон, можна навести курсор на рядок заголовка будь-якого з них, затиснути ліву кнопку миші і « розворушити » його.

Тут же всі інші вікна будуть згорнуті.

Можливо, буде потрібно трохи потренуватися – у мене, наприклад, з першого разу не вийшло. Якщо повторити струшування, вікна знову розгорнуться.

8. Секретне меню «Пуск»

Інтерфейс Windows 10 візуально відрізняється від попередніх версій операційної системи, але в цілому все працює однаково.

Правий клік по значку Windows в нижньому лівому кутку (або комбінація клавіш Win + X ) відкриває контекстне меню. Воно дозволяє швидко здійснювати доступ до багатьох функцій управління ( Програми та засоби , Командний рядок , із мережею і т.д.).

Це секретне меню позбавить від необхідності пробиратися до цих параметрів через лабіринти панелей і меню.

9. Швидкий обмін файлами з пристроями поблизу

Відкритими документами або фотографіями можна швидко поділитися з пристроями неподалік, на зразок AirDrop у Apple.

Для використання цієї можливості включіть параметр Обмін з пристроями поблизу в розділі Параметри – Система – Загальні можливості .

Після цього ви повинні бачити доступні для передачі пристрої поблизу при будь-якому натисканні кнопки Поділитися всюди, де вона є.

10. Темна тема і інші кольори

У Windows 10 у вас значно більше можливостей по керуванню колірними темами.

Відкрийте Параметри – Персоналізація – Кольори , і зможете вибрати світлу або темну тему. Вона змінює кольори меню Пуск, панелі завдань, провідника, меню параметрів і будь-яких інших програм, що використовують системні налаштування.

Можна навіть вибрати для Windows одну тему, а для додатків – іншу. Причому крім темної і світлої там можна розфарбувати операційну на свій смак: різноманітність кольорів просто вражає.

11. Хмарний буфер обміну

До оновлення в жовтні 2018 року буфер обміну Windows 10 нічим не відрізнявся від того, що було раніше.

Але сьогодні ви можете зберігати туди по кілька об’єктів і вставляти їх на різних пристроях. Для включення цього режиму відкрийте Параметри – Система – Буфер обміну і включіть параметри  Журнал буфера обміну і Синхронізація між пристроями .

12. Тимчасова шкала

Натиснувши на кнопку Подання завдань , ви побачите тимчасову шкалу з картинками різних дій, які ви недавно виконували на своєму комп’ютері, таких як робота з документами та відвідування веб-сайтів. Якщо вона відсутня, включіть її в параметрах системи.

Ця історія впорядкована за часом. Вона починається з поточного моменту і відмотується назад. Тут ви можете знайти документ, над яким ви працювали пару днів назад, або відкриту минулого тижня веб-сторінку, і знову туди зайти.

13. Записки на робочому столі

Про те, що в Windows 10 є вбудований додаток для ведення записів під назвою OneNote, знає практично кожен. Але іноді весь його потужний функціонал не потрібний – потрібно просто швидко щось записати і зберегти на майбутнє, як на паперових стікерах .

Тут і допоможе цей додаток. Він дозволяє створювати короткі замітки, які, на відміну від паперових наклейок, можна синхронізувати між усіма пристроями з Windows 10 .

Для запуску просто введіть в рядку пошуку Записки і клікніть по запропонованому варіанту. Щоб синхронізувати записки між кількома пристроями з Windows 10 під одним обліковим записом, при першому запуску буде потрібно прив’язка до аккаунту Microsoft.

Так, з часів «Вісти» Windows стала практично зручною для щоденного використання, не в останню чергу завдяки цим дрібним нюансам. Признавайтесь, знали про них до прочитання?

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Як зрозуміти, що смартфон скоро зламається: топ-3 ознаки

    Всі користувачі повинні знати про ознаки поломки мобільного телефону, що наближається. Без цієї життєво важливої…

    03.05.2024

    Xiaomi та Google терміново оновлюють програмне забезпечення через проблеми у смартфонах

    ІБ-компанія Oversecured виявила проблеми в Android -додатках від Xiaomi та Google Android Open Source Project (AOSP), що впливають на користувачів по…

    03.05.2024

    Названо моделі Google Pixel, які не отримають оновлення до Android 15

    Стало відомо, коли може початися розповсюдження Android 15 на пристрої Google Pixel і які моделі…

    03.05.2024

    Названо найкращі смартфони за співвідношенням ціни та якості за версією AnTuTu

    Фахівці бенчмарку поділилися своїм баченням найзбалансованіших смартфонів одразу у чотирьох категоріях, починаючи від бюджетників та…

    03.05.2024

    Apple зменшить ще одну деталь iPhone 16

    Якщо вірити представленим знімкам, компанія змінила систему бездротової зарядки. Про це пише портал 9To5Mac, посилаючись…

    03.05.2024

    Виробництво OLED-панелей для iPad Pro призведе до змін iPhone 16

    Перехід на OLED в iPad - це те, над чим уже багато років працюють. Незважаючи…

    03.05.2024