Статті

Експерти поділилися порадами, як уберегти смартфон від шпигунського ПЗ

Share
Час читання: < 1 хв.

Експерти надали рекомендації щодо захисту смартфонів від шпигунського ПЗ, яке може таємно стежити за діями користувача, записувати розмови, відстежувати банківські операції і навіть робити скріншоти. Таке програмне забезпечення може бути встановлене віддалено зловмисниками, але найчастіше потрапляє на телефон при фізичному доступі до пристрою, наприклад, у сервісних центрах.

Що ще відомо

Виявити шпигунське ПЗ не так просто, але існують непрямі ознаки, на які варто звернути увагу: підозріла активність (неправдиві повідомлення, мимовільне включення мікрофона або камери), підвищена витрата трафіку, перегрів та уповільнення роботи смартфона, незвичайні файли в галереї (наприклад, скріншоти, які ніхто не робив) і часті збої у роботі встановлених додатків.

Для видалення шпигунського ПО рекомендується використовувати антивірусну програму, перейти в безпечний режим, щоб оцінити продуктивність пристрою без впливу сторонніх програм, перевірити папку «Завантаження» на наявність підозрілих файлів і, у крайньому випадку, відновити заводські налаштування.

Після видалення шкідливого програмного забезпечення важливо змінити паролі на всіх облікових записах, перевстановити програми з офіційних магазинів, регулярно змінювати паролі та оновлювати операційну систему для підвищення безпеки.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Вірус
  • Останні записи

    OpenAI працює над новим ШІ під назвою Orion

    Компанія OpenAI, яка розробила чат-бот ChatGPT, планує представити нову модель штучного інтелекту під назвою Orion…

    25.10.2024

    Названо 5 найкращих смартфонів осені 2024 року вартістю менше $300

    Я от переглянув рейтинг від Tom's Guide, де назвали кращі бюджетні смартфони, і на перше…

    24.10.2024

    Samsung назвала 46 моделей, які отримають оновлення до One UI7

    Портал Sammobile, спираючись на політику програмної підтримки Samsung, склав список пристроїв, які гарантовано отримають оновлення…

    24.10.2024

    У 2025 році Samsung представить не лише Galaxy S25, але й два унікальні флагмани

    Останнім часом у Samsung справи йдуть не дуже. Компанія потроху втрачає свою частку на ринку,…

    24.10.2024

    Фахівці розповіли, як правильно заряджати смартфон

    Сучасне життя складно уявити без мобільних телефонів, проте багато користувачів не замислюються над тим, як…

    24.10.2024

    В Україні можуть зрости тарифи на мобільний зв’язок

    Зима вже на носі, і схоже, нас можуть чекати нові відключення світла. Це, як не…

    24.10.2024