Статті

7 функцій, без яких не варто обирати роутер

Share
Час читання: 2 хв.

Маршрутизатор, безумовно, найважливіша частина мережі Wi-Fi. Якщо ви думаєте про покупку нового пристрою, зверніть увагу на наявність у ньому важливих і корисних функцій.

Підтримка стандарту Wi-Fi 6E

Швидше за все, ваш маршрутизатор, вміє використовувати канали 2,4 ГГц та 5 ГГц. Але якщо купувати новий, краще вибрати модель із підтримкою Wi-Fi 6E.

Цей стандарт підтримує спектр 6 ГГц, забезпечуючи велику швидкість та стабільність з’єднання. Зі збільшенням кількості пристроїв, підключених до одного маршрутизатору, навантаження каналу стає досить серйозною проблемою.

Перехід на 6 ГГц може допомогти її вирішити. Однак переконайтеся, що зовнішній пристрій підтримує Wi-Fi 6/6E.

Наявність кількох портів Ethernet

Ethernet може здатися застарілою технологією, враховуючи швидкість та стабільність з’єднання, які більшість маршрутизаторів Wi-Fi можуть забезпечити бездротовим режимом. Проте це, як і раніше, гарантія, стабільного і максимально швидкісного підключення до інтернету, а також мінімального пінгу.

Насамперед це стосується смарт-телевізорів, ТВ-приставок або ігрових консолей. Дротове з’єднання Ethernet завжди буде краще, гарантуючи відсутність падінь якості або буферизації при потоковій передачі 4K-контенту на телевізор. Якщо у вас є Xbox або PS5, дротове з’єднання зробить ігровий процес комфортнішим.

До речі, дротове з’єднання — єдиний спосіб доступу до маршрутизатора для усунення несправностей або доступу до Інтернету, якщо Wi-Fi з якихось причин перестане працювати.

Підтримка протоколу WPA3

WPA2, що з’явилася в 2004 році, зараз застарів. Він має багато вразливостей, особливо у громадських мережах. Його наступник, WPA3 (анонсований у 2018 році), більш правильний вибір.

WPA3 забезпечує краще шифрування між пристроєм і точкою доступу, навіть якщо ви знаходитесь у відкритій або публічній мережі Wi-Fi, забезпечуючи конфіденційність та безпеку в мережі.

Наявність батьківського контролю

Якщо в будинку є діти, настроювання батьківського контролю на роутері просто необхідні.

Батьківський контроль дозволяє блокувати або дозволяти доступ до сайтів та сервісів через маршрутизатор. Якщо потрібно обмежити доступ до певних ресурсів чи сервісів, це те, що треба.

Пріоритезація пристроїв

Налаштування пріоритету для пристроїв дозволяють визначати, трафік якого пристрою в мережі буде оброблятися швидше.

Наприклад, під час завантаження мережі можна віддати пріоритет ігор або ТВ-трансляції.

Наявність USB-порту або NAS

Багато маршрутизаторів оснащені портами USB, які дозволяють підключати USB-накопичувачі та надавати спільний доступ до мережі. Це означає, що можна швидко запустити локальний NAS, не витрачаючи додаткових грошей та докладаючи менше зусиль.

Звичайно, ця функція не замінить NAS. Виділений мережевий пристрій зберігання даних буде швидшим і стабільнішим. Підтримка NAS на маршрутизаторах найкраще працює з невеликими дисками, які можна використовувати для обміну фільмами та музикою через мережу Wi-Fi.

Наявність мобільної програми для налаштування маршрутизатора

Додаток для налаштування маршрутизатора може здатися не такою вже важливою функцією, але враховуючи, що веб-інтерфейси більшості маршрутизаторів не дуже доброзичливі, він може бути корисним для швидкої зміни налаштувань.

Більшість маршрутизаторів, особливо дешевих, постачаються з веб-інтерфейсами, доступ до яких здійснюється шляхом введення зарезервованої IP-адреси, наприклад, 192.168.0.1. Вони чудово працюють, але їх використання на екранах смартфонів може бути скрутним.

Можна не звертати уваги на цю невелику незручність, але для більшості людей мобільний додаток значно спрощує керування налаштуваннями маршрутизатора.

Цей набір функцій пристрою дасть найбільш збалансований за вартістю і функціоналу варіант маршрутизатора.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Samsung показала відео розпакування Galaxy Ring через три місяці після анонсу

    Компанія Samsung почала тизерити своє перше смарт-кільце Galaxy Ring ще на початку року на презентації…

    17.10.2024

    Чому штучний інтелект у телефоні не гарантує безпеку

    Останніми роками штучний інтелект (AI) став невід'ємною частиною наших смартфонів. AI допомагає покращити фотографії, прискорює…

    17.10.2024

    Honor анонсувала смартфони X60 та X60 Pro

    Honor представила два нові смартфони. У лінійку входять дві моделі: базова X60 та покращена X60…

    17.10.2024

    Samsung представила пам’ять GDDR7 з рекордною швидкістю та ємністю

    Нова пам'ять, створена на базі 10-нм техпроцесу, має ємність 24 Гбіт, що є найбільшою ємністю…

    17.10.2024

    Як продовжити час роботи Android-смартфона: 8 перевірених способів

    Навіть у спеціалізованих смартфонах акумулятор рідко тримає навіть кілька діб. Про флагмани відомих брендів тут…

    17.10.2024

    59 смартфонів Xiaomi, Redmi та POCO отримають оновлення до Android 15

    Кілька днів тому Google офіційно представила фінальну версію Android 15, в якій реалізовані такі нові…

    17.10.2024