Статті

Чи шкідливе бездротове заряджання для здоров’я акумулятора смартфона

Share
Час читання: 3 хв.

Сьогодні багато смартфонів преміум- та середнього класу оснащені функцією бездротової зарядки. Вона дозволяє підтримувати заряд батареї протягом дня без потреби постійно підключати пристрій до розетки. Але чи варто турбуватися про її вплив на стан акумулятора смартфона?

По-перше, будь-який спосіб заряджання акумулятора призводить до його зносу. Зовнішні фактори, наприклад високі температури, можуть прискорити цей процес. Тут бездротова зарядка поступається звичайній провідній зарядці.

Доведено, що ефективність бездротової зарядки становить близько 80%. У реальних умовах ця цифра може знизитись до 50%. Дротова зарядка набагато ефективніша, оскільки мідний провід добре проводить електрику. Що стосується бездротової зарядки, енергія, яка не доходить до пристрою, перетворюється на тепло. Як згадувалося, тривалий вплив тепла прискорює знос акумулятора. Крім того, використання товстого чохла для смартфона може ускладнити його охолодження.

Деякі з кращих зарядних бездротових пристроїв оснащені охолоджуючим вентилятором для контролю температури. Більшість громадських та автомобільних бездротових зарядних пристроїв не мають таких вентиляторів, але вони зазвичай обмежені меншою вихідною потужністю, наприклад, 5 Вт. При такій низькій потужності виділяється мало тепла, що запобігає перегріву пристрою. Однак це означає, що повна зарядка смартфона триватиме кілька годин.

Очікується, що ефективність бездротової зарядки покращиться найближчими роками з випуском оновленого стандарту Qi2 у флагманських смартфонах 2024 року.

В цілому, вам не варто турбуватися про те, що бездротова зарядка приведе до зносу акумулятора вашого смартфона. Навіть якщо ваш телефон сильно нагріється, сучасні системи керування батареєю можуть зв’язатися із зарядним пристроєм, щоб знизити вихідну потужність або припинити заряджання. Подібний захист існує і для провідної зарядки.

Поради щодо продовження терміну служби батареї смартфона

Всі смартфони мають вбудовані заходи для запобігання негативному впливу від бездротової зарядки, але є кілька порад, які допоможуть вам додатково знизити ризик зносу акумулятора.

1. Найчастіше заряджайте смартфон

Дослідження показали, що батареї смартфонів служать довше, коли їхній заряд знаходиться в діапазоні від 20% до 80%. Іншими словами, щоб продовжити термін служби акумулятора, намагайтеся не заряджати його до 100% регулярно.

Замість того, щоб залишати смартфон заряджатися на ніч, спробуйте заряджати його короткими сесіями протягом дня. Саме тому Samsung та кілька інших виробників пропонують можливість обмеження зарядки до 85%.

2. Не допускайте перегріву смартфона

Хоча ви не завжди можете контролювати температуру навколишнього середовища, вплив сильної спеки (або навіть холоду) на смартфон може призвести до швидкого розряду акумулятора. Намагайтеся ховати смартфон від спеки, не залишайте його під час заряджання під подушкою та уникайте охолодження.

Apple рекомендує уникати температур вище 95°F (35°C) і заявляє, що ідеальний діапазон для експлуатації пристрою значно нижчий від 62°F до 72°F (від 16°C до 22°C).

3. Економно використовуйте надшвидку зарядку

Хоча вплив швидкої зарядки на стан акумулятора недостатньо вивчений, багато експериментів показали, що збільшення потужності призводить до підвищення тепловиділення. Кількість тепла, що виділяється, залежить від конкретного смартфона, так як технології зарядки можуть істотно відрізнятися. Наприклад, у деяких оболонках Android, таких як One UI від Samsung, можна відключити швидке бездротове заряджання через налаштування акумулятора.

4. Не залишайте смартфон на бездротовій зарядці на ніч

Якщо ви все ж таки заряджаєте смартфон вночі – краще використовувати провідну зарядку. Ви можете знизити потужність до 5 Вт, якщо час заряджання для вас не критичний. Це ж правило стосується і швидкої бездротової зарядки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Як відновити видалений контакт на смартфоні: інструкція

    Для відновлення видалених контактів на Android-смартфоні є декілька способів, які ви можете спробувати: Крок 1:…

    30.06.2024

    CryptoQuant прогнозує позитивну динаміку крипторинку у III кварталі 2024 року

    Експерти аналітичної компанії CryptoQuant прогнозують позитивний рух на криптовалютному ринку у третьому кварталі 2024 року,…

    30.06.2024

    Застосування штучного інтелекту для боротьби з хакерами

    Ваша фантазія про використання штучного інтелекту (ШІ) у кібербезпеці має потужний потенціал і відкриває двері…

    30.06.2024

    Як убезпечити себе від інтернет-шахраїв: поради експертів

    У наш час інтернет-шахрайство стає все більшою загрозою, і важливо приділяти увагу заходам безпеки для…

    30.06.2024

    Скасований Google Pixel Fold у 2020 року показали наживо

    Гнучкий смартфон Google Pixel Fold не був першою спробою Google створити складний телефон. Насправді, Google…

    30.06.2024

    Незабаром якість мобільного зв’язку в Україні різко зміниться

    Попри ворожі обстріли та проблеми з енергопостачанням, провідні українські оператори мобільного зв'язку, такі як Київстар,…

    30.06.2024