Більше карток – більше шахраїв

У 2023 році більшість транзакцій за платіжними картками відбуватиметься в торговельних мережах, а перекази з картки на картку будуть лідирувати за обсягом. Однак поширення карток збільшує ризик шахрайських операцій.

Платіжні картки є важливим елементом розвитку банківських послуг, як пояснює Анна Довгальська, заступник голови правління Глобус Банку: “Протягом останніх кількох років Україна відіграє провідну роль у розвитку та впровадженні технологічних інновацій. Протягом останніх кількох років Україна відіграє провідну роль у розробці та впровадженні технологічних інновацій. Тому можна прогнозувати, що найближчим часом активно розвиватиметься сфера платіжних карток як найпоширеніша “форма” спілкування між громадянами та комерційними банками. Водночас можна очікувати, що банки зіткнуться з посиленням конкуренції за клієнтів, що сприятиме подальшому зростанню прибутковості випуску карток для споживачів”.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як уникнути шахрайських операцій

Існує кілька простих та ефективних способів запобігти несанкціонованому використанню платіжних карток.

Окремі SIM-картки для фінансових рахунків.

Клієнти можуть звернутися до свого мобільного оператора, щоб прив’язати свій номер до паспорта або перейти на контрактну основу. Це можна зробити безпосередньо в салоні мобільного зв’язку або віддалено через Інтернет за допомогою кваліфікованого електронного підпису. Такий спосіб унеможливлює шахрайське дублювання SIM-карт зловмисниками.

Відкриття віртуальної платіжної картки

Експерти рекомендують зареєструвати віртуальну платіжну картку через інтернет-банкінг і здійснювати покупки в інтернеті. Головною перевагою таких карток є їхня недоторканність: їх неможливо фізично викрасти. Крім того, навіть якщо шахраям вдасться дізнатися реквізити картки, вони не зможуть зняти з неї кошти, оскільки на віртуальній картці зазвичай міститься лише обмежена сума грошей або взагалі немає грошей до моменту здійснення транзакції.

Встановлення лімітів

Важливо мати ліміти на оплату в інтернет-магазинах, на зняття готівки та переказ коштів. У разі шахрайства з картки не можна буде зняти більшу суму, ніж встановлена в ліміті.

Надійні паролі

Одним із надійних методів захисту від фінансового шахрайства є встановлення унікальних паролів для кожної платіжної картки, а також для доступу до онлайн-банкінгу та електронної пошти. Важливо використовувати різні паролі для кожної системи й оновлювати їх кожні три місяці, щоб максимально убезпечити свої фінанси.

“Найпростіша порада і водночас найвагоміша: для почуття повної безпеки варто не розголошувати PIN-код чи паролі входу, тим більше – не занотовувати його в смартфоні чи на аркуші паперу, складеному в гаманці. Розрахунок карткою – це швидко і зручно, однак завжди варто бути пильним і дбати про власну безпеку”, – радить експерт.